RECENZE: Coldplay fňukají pod hvězdami. A je to fajn i na DVD

Vydáno 14.01.2015 | autor: redakce

Rozpad vztahu s Gwyneth Paltrow nesl Chris Martin těžce a přestože si leckdo mohl myslet, že Coldplay už nic jiného než hitparády nezajímá, "rozvodová" deska Ghost Stories se ukázala jako jejich nejupřímnější a nejucelenější zpověď vůbec. Od konce loňského roku si album můžete připomenout i v působivé live verzi.

RECENZE: Coldplay fňukají pod hvězdami. A je to fajn i na DVD RECENZE: Coldplay fňukají pod hvězdami. A je to fajn i na DVD


Coldplay - Ghost Stories Live 2014COLDPLAY

GHOST STORIES LIVE 2014
Warner Music
9 trax / 40:43 min

Tracklist: DVD: Always In My Head, Magic, Ink, True Love, Midnight, Another's Arms, Oceans, A Sky Full Of Stars, O, Alternate Live Takes: Always In My Head, Alternate Live Takes: Oceans, Midnight (Music Video), Magic (Extended Director's Cut) (Music Video), A Sky Full Of Stars (Music Video), True Love (Music Video), Ink (Live at the Royal Albert Hall) (Music Video), All Your Friends (Music Video), Ghost Story (Music Video), Always In My Head (Artwork Animation) (Music Video)
CD: Always In My Head, Magic, Ink, True Love, Midnight, Another's Arms, Oceans, A Sky Full Of Stars, O, Always In My Head (Alternate Live Take), Oceans (Alternate Live Take)

Související turné se po vzoru alba vyhlo obvyké megalomanské rozmáchlosti a v podstatně menších prostorách než je pražský stadion Eden se pokusilo nabídnout zážitek intimnějšího charakteru, jenž by více odpovídal celkové náladě alba. I z toho důvodu tentokrát britské kvarteto nesáhlo po hitech typu Clocks, Fix You či Paradise, ale na pouhých devíti koncertních zastávkách prezentovalo jen samotnou novinku. Zato ale od začátku do konce, přesně jako na CD.

Detailní promyšlenost začíná být u Coldplay standardem, proto nečekejte, že se před vámi po vložení DVD do přehrávače začne odehrávat klasický záznam koncertu. Úvodní Always In My Head začíná levitováním ve studiu před bílým pozadím a teprve v Magic se jako kouzlem přenesete do Sony Studios v Los Angeles, kde skupině na drobném kruhovém pódiu uvidíte až do kuchyně.


Ani v zastřešené hale s okouzlujícím hvězdným nebem na stropě a jemnými animacemi po stěnách ale nestrávíte celou stopáž. Mezi vším tím samohrajícím klavírem (True Love) a hrátkami s nástrojem zvaným Reactable (Midnight) se totiž podíváte i na molo, kde vám frontman za zvuků vln, jenž jsou obsaženy v originálním znění skladby Oceans, odehraje na kytaru právě zmíněnou píseň. Jen je škoda, že ve snaze o co nejzajímavější zážitek ze sledování se v těch několika výletech mimo halu ze záznamu z pochopitelných technických důvodů ztrácí to podstatné, a sice jeho živost.

Žehrat však nemusíte dlouho, protože jakmile koncert skončí, tak jak Oceans, tak Always In My Head najdete v opravdickém živém provedení z haly mezi bonusy. Tam se také skryly i videoklipy k Midnight, True Love, A Sky Full Of Stars, prodloužená verze videa k Magic či dosud nevydané vizuální doprovody ke Ghost Story a All Your Friends.

Vzhledem k velmi krátké stopáži celého DVD (pouhých 40 minut + bonusy) by však celému kompletu CD+DVD prospělo, kdyby namísto dalších krátkých dodatků typu Ink z Roayl Albert Hall obsahovalo raději nějakou formu dokumentárního filmu ze zákulisí. Při pohledu na velmi propracovanou scénu by jistě bylo o čem mluvit.


Z technických věcí ještě doplníme, že si celý koncert můžete přehrát ve volitelném nastavení PCM Stereo, Dolby Digital 5.1 nebo DTS 5.1, jen si jej nezkoušejte pouštět skrze PlayStation 3 mechaniku a CRT televizi, běželo by vám černobíle.

Živák Ghost Stories Live 2014 za zhlédnutí stojí, jen je třeba upozornit, že není tak dechberoucím zážitkem jako předchozí Coldplay Live 2012. Může za to jednak méně obsahu, jednak skromnější výprava. Zatímco starší, na Grammy nominovaný záznam lze bez výhrad doporučit úplně každému, jeho mladší sourozenec je jen pro opravdové fanoušky.


BEST TRAX: Magic, Midnight, A Sky Full Of Stars
ZKUS TAKY: Coldplay - Live 2012, U2 - Go Home - Live at Slane Castle, Muse - HAARP

Jan Trávníček
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít