RECENZE: Vojtěch Dyk swinguje pro všechny generace

Vydáno 18.02.2015 | autor: redakce

Současný český fenomén Vojtěch Dyk a jeho B-side band přichází po čtyřech letech své spolupráce s autorskou deskou. Výsledek? Česká republika našla svého Sinatru!

RECENZE: Vojtěch Dyk swinguje pro všechny generace RECENZE: Vojtěch Dyk swinguje pro všechny generace


Vojtěch Dyk DeskaVOJTĚCH DYK & B-SIDE BAND

DESKA
11 trax/ 51:04

Tracklist: Nebe je jasné, Birdland, Tajné místo, What's This, Tržnice světa, Radio Time, Orient Express, My French Honey, Města nad řekou, One Last Call, Largo

Ve 30. letech dvacátého století byla swingová hudba tím, čím je dnes pro nás mainstreamový pop. Pro dnešní teenagery představovala víceméně jen tu "nudnou" hudbu z filmů pro pamětníky. Dnes je však tenhle druh muziky opět téměř na vrcholu a spokojeně pošlapuje vedle svých konkurenčních žánrů.

Deska je po všech stránkách poctivě rozmanitým dílem a uspokojí všechny věkové kategorie. Zatímco Tajné místo zní jako ze soundtracku k filmu s Oldřichem Novým, Birdland je naopak poctivý funky nářez jako z dob Motown Records. Dobře zvolené uspořádání písní na albu zaplní vaše uši sérií příjemných hudebních kontrastů, které vás budou bavit až do úplného konce a to jak v češtině tak angličtině. Písně jsou interpretovány s maximální precizností a úctou k danému žánru.

Vojtěch Dyk zde předvádí vše, co se svým hlasem dokáže. Přes složité změny tónin, improvizace v raketovém tempu, až k humorným průpovídkám hned v několika jazycích včetně brněnského nářečí. Načichlý feelingem ostříleného gentlemana  vás celou deskou provede s takovou noblesou, že budete považovat interpretaci bonusového Dvořákova Larga za nadstandartní péči. Nesmíme však zapomenout ani na osmnáct Brňáků za ním, kteří jen potvrzují, že jejich muzikantství má úroveň nejvyšší kvality.

 

 

Finální mix dostal do rukou newyorský producent Phil Bulla a nabízí krystalicky čistý konkrétní zvuk se snahou zachovat atmosféru zlaté éry swingu 30. let. Snad k němu poputuje i příští B-side bondovský počin.

Když se na facebookových stránkách kapely koukáte na fotografie fanoušků všech věkových kategorií, hřeje vás u srdce, že tento jedinečný hudební styl ještě nezmizel z našich přehrávačů. Doufejme, že tu bude napořád.


BEST TRAX: Birdland, Tajné místo, Radio time
ZKUS TAKY: Ondřej Havelka - Kríze sem, kríze tam,  Diana Krall - Quiet Nights, Ondřej Ruml - Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Filip Pešta
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít