RECENZE: Totální nasazení kráčí dál ve vlastních stopách

Vydáno 12.03.2015 | autor: redakce

S takřka pravidelnou roční kadencí množí Totální nasazení svou diskografii a pramálo dbají pořekadla, že méně je někdy více. A tak kvantita vítězí nad kvalitou, hlavně, že kapela trvale zůstává v zorném poli potenciálních příznivců. Vychází jí to.

RECENZE: Totální nasazení kráčí dál ve vlastních stopách RECENZE: Totální nasazení kráčí dál ve vlastních stopách


ZbytecnakapelaczTOTÁLNÍ NASAZENÍ

ZBYTEČNÁKAPELA.CZ
Swabian Records
10 trax / 33:27 min

Tracklist: Pseudoradikál, Tichá voda, Když to není, Kdo jsi?, Irská, Antoš, Zapomenutý sny, Otevřete oči, Mordor, O hvězdáři a kometě

Pokud si Sváťa Šváb zaslouží v hudební branži za něco uznání, je to vedle fesťáku Valník především díky jeho neochvějné urputnosti, se kterou vleče své kapelní dítko. Totální nasazení se vyprofilovalo v žánrovou stálici, ačkoli navzdory bezmála pětadvaceti létům ne a ne dospět. Nepřekvapí tedy, že s odstupem jedné sezóny a přes obměnu třetiny souboru (té spoluautorské) Totáči pokračují v Ocelovými ptáky nastolené punkrockové cestě. Opět neodolají vábení ska (flétnou a pochodovým bubínkem naroubovaný Pseudoradikál polopaticky brojící proti neonacismu), trefně popíchnou metalisty (Mordor) a funkčně zacitují trochu klasiky (Zombie od The Cranberries v Irské). Celkový sound výtečně osvěžila jiskrná kytara přibyvšího Karlosse.

Jestliže hudebně jsou Slánští více méně stabilně hitoví, tak vtipní jsou spíš méně či vůbec, a to pomineme-li věci, které humor zjevně eliminují záměrně. Na úkor vděčných, ovšem často zároveň prostinkých legrácek se totiž chvályhodně zvětšil prostor pro vážnější společenská a morální témata. Jaký to obrat oproti časům Pípovým, kdy nebyly pointy a neupocená rozvernost nedostatkovým tovarem. Jelikož však Sváťa coby momentálně de facto výhradní textař není hlupák, tahle - dejme tomu serióznější - poloha dnešnímu Totálnímu nasazení nakonec sluší mnohem víc, byť ani zde není prosto rýmovánek typu "Tichá voda břehy drtí / každý život končí smrtí / a my zatím tupě plujem / a dál smutně rezignujem" (Tichá voda).


Patriotismus, s nímž Sváťa dlouhodobě opěvuje rodné město, je bezesporu sympatický, nicméně oslavné pivní hymny bývají zpravidla pochybnými halekačkami a nejinak je tomu v případě slánského Antoše. Mok dobrý, óda kalná. Oč lépe vyznívá písničkovější folkrockový duet O hvězdáři a kometě s hostující "Deratizérkou" Martinou Vykoukovou, jenž se však principům Totálního nasazení na hony vzdaluje a je tudíž trochu smutné, že paradoxně patří k vrcholům Zbytečnékapely.cz. I frontman se zde pěvecky nechal strhnout a ze svého hrdla vytlačil nadstandard. Invencí a dobrými nápady oplývá rovněž trio klipových bonusů. Škoda, že totéž neplatí o stávající tvorbě Totálního nasazení komplexně.


BEST TRAX: Kdo jsi?, Irská, O hvězdáři a kometě
ZKUS TAKY: Rybičky 48 - Tohle je rock'n'roll, vy buzny, Jaksi Taksi - Signál, Zakázaný ovoce - Automat na lásku


Daniel Folprecht
3/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít