RECENZE: Xavier Baumaxa zvážněl, ale humor ho neopouští

Vydáno 06.05.2015 | autor: redakce

V pořadí osmá deska mosteckého rodáka navazuje na jeho dobře zajetou folkovou tradici. Xavier Baumaxa ale není na albu sám, nahrál ho totiž s čtyřčlennou kapelou, což mu dovoluje smutné i veselé skladby o to víc prožít.

RECENZE: Xavier Baumaxa zvážněl, ale humor ho neopouští RECENZE: Xavier Baumaxa zvážněl, ale humor ho neopouští


xavier baumaxa-pijano-frontXAVIER BAUMAXA

PIJANO
indie
12 skladeb / 41:05

Tracklist: Finančák, Alkeholki, Dátamtůja, Mámámamá, Problémy s piptím, Muzikantská Liduška, Dej koňům napít, Dvě labutě, Tired of Life, Přestávám se umět smát, DVD vyčistit 2, Ať hraje kapela!

Nedá se ale říct, že by je Xavi pořádně neprožíval sám a to ať už zpívá zamilovanou písničku finančnímu úřadu: "já prostě mám rád finančák, ten mi k snídani sní daně," nebo své ženě: "buď ráda, že se vůbec vrátím a zhulenou a nalitou tě klátím." O pití je vlastně celá deska a její název Pijano rozhodně neodkazuje na hudební nástroj, o čemž svědčí i druhá strana coveru s ilustrací, která nese název Popijano.

Od Xaviho se dá očekávat ledacos, ale rozhodně je nejlepší neočekávat nic. Kromě alkoholických balad obsahuje Pijano i několik skladeb o vztazích a sexu. Nebo spíše o sexu a vztazích s odkazem na životní partnerku nebo fanynky. K tomu přidal Baumaxa několik písní o depresi a stížnost na souseda, který mu kazí výhled výsadbou stromů, ve vtipné podobě úmyslného znesvěcení Cohanovy Hallelujah.

I když se album zabývá veskrze smutnými tématy, Xaviho neopouští energie, s jakou je dokáže na placku naservírovat. Ta je podpořena i skvělou hrou se slovy, ale zejména vynikající kapelou, která CD nahrála ve složení Pavel Bady Zbořil (bicí), Rasťo Uhrík (kontrabas), Miroslav Lacko (piano) a Jan Jirucha (trombon). Na desce zní dohromady skvěle a i zážitek z živého koncertu s Baumaxou je mnohonásobně lepší, než když vystupuje Xavi sám.


Na první poslech se zdá, že Baumaxa zlenivěl a navíc ho opouští životní elán. Na druhý poslech je jasné, že pořád jede na stejné vlně, jen je trochu klidnější a pohodovější. Ne že by neuměl narovinu říct, co ho v životě rozčiluje a trápí, jen už patrně nemá potřebu se k některým tématům vyjadřovat. Nebo jen na YouTube a nikoliv na desce. Tak jako ve skladbě Špindl X, kterou si rýpl do svého kolegy, na rozdíl od něhož je Baumaxa "celkem rád, že se nemusí srát do hitparád".


BEST TRAX:
Dátamtůja, Muzikantská Liduška, Dvě labutě
ZKUS TAKY: Jan Burian - Muži jsou křehcí, Martin Rous - Dyndy, Hustej Wimpy - Japonský péro

Hedvika Pajerová
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít