LIVE: Prověřené hity zachránily Roxette před debaklem

Vydáno 21.05.2015 | autor: Daniel Maršalík

Zaplněná O2 arena je nelepším důkazem toho, jak obrovskou oblibu švédští Roxette v Česku mají. A to Marii s Perem čeká ještě červnový koncert v Ostravě.

LIVE: Prověřené hity zachránily Roxette před debaklem LIVE: Prověřené hity zachránily Roxette před debaklem

roxette 09


ROXETTE

O2 arena, Praha
21. 5. 2015


Roxette k oslavě třiceti let vydali kompilaci největších hitů, proto se dalo očekávat, že i na koncertech zazní převážně časem prověřené songy. A tak se i stalo. Hned úvodní Sleeping in My Car rozehřála návštěvníky, kteří po celou dobu koncertu poctivě tleskali a do rytmu mávali rukama. Švédové mají tu smůlu, že jejich publikum má většinou kolem čtyřiceti let a nevládnou angličtině tak dobře jako mladší generace. Zřejmě proto i při největších hitech halou nezněly chorály, jaké by si některé písničky zasloužily. Trapně tak vyzněl například moment, kdy se kapela ve Spending My Time před refrénem ztišila a Češi ačkoliv skladbu "stokrát" slyšeli, nebyli schopni navázat. O něco lépe dopadla balada It Must Have Been Love, kde publikum kapele pomohlo. Nejvíce zabodoval závěr programu, který byl nasycen známými písněmi. Koncert končil oblíbenými skladbami Dangerous a Joyride, po nich přišlo trio přídavků Almost Unreal, Listen To Your Heart a The Look.


Největšími trumfy v rukávu kapely jsou silné melodie napsané Perem Gesslem. Dvě třetiny setlistu tvořily hity s velkým H. A protože se Roxette mohou spolehnout na kvalitní repertoár, nepotřebují žádnou další velkou show. Scéna působila skromně, i obrazovky po stranách pódia nebyly příliš velké. Jako by kapela nebyla připravená na tak velké haly, jako je vysočanská O2 arena.

 

roxette 20    roxette 12


Největší slabinou byl výkon zpěvačky Marie Fredriksson, jejíž zákeřná nemoc kapelu na téměř deset let vyřadila z provozu. I nyní se zpěvačka nezdála úplně v pořádku. Celý koncert absolvovala vsedě a na nohy se postavila s pomocí členů kapely až při závěrečné děkovačce, za což si vysloužila zesílený potlesk. Bohužel ovace určené její osobě přicházely hlavně kvůli silnému životnímu příběhu, kdy vyhrála svůj boj nad mozkovým nádorem. Její pěvecký výkon byl v první polovině koncertu velmi tristní, tím spíš že zásadní pěvecké pasáže patřily vždy právě Marii. Ta se v O2 areně vyhýbala jakýmkoliv vyšším polohám, jak to jen šlo, a ani ve středních polohách nepůsobila jistě. Zlom nastal v písni Watercolours in the Rain, kterou podala šansonovým způsobem. Jako by se jí vrátila alespoň část sebejistoty a koncert dozpívala tak, aby neskončil úplným fiaskem. Marie na podium zcela určitě patří, kapela by ale měla pouvažovat o najmutí doprovodné zpěvačky s podobnou barvou hlasu, která by ji zezadu jistila, jak to dělá např. Madonna. Současná backvokalistka Marii příliš nepodržela.


Podobně jako na předchozí návštěvě České republiky si Roxette pro domácí publikum připravili malé překvapení. V roce 2011 zahráli část evergreenu Škoda lásky a nyní při představování kapely kytarista Professor Christoffer Lundquist vystřihl sólo Holky modrooké.

Roxette se představili jako velcí sympaťáci, bohužel jejich show a projíždka třiceti lety jejich hvězdné kariéry měla poměrně dost slabších chvilek. Ty však přebila obrovská vlna nostalgie čtyřicátníků, kteří přišli zavzpomínat na "staré dobré časy". Per nemusí už nikdy napsat ani notu, přesto u nás ještě dlouho najde velkou fanouškovskou základnu. O to sympatičtější je fakt, že kapela připravuje album s novým materiálem. Každopádně ty největší hity si u nás můžete poslechnout naživo ještě jednou, a to 15. června v ČEZ aréně v Ostravě.


Setlist: Sleeping in my Car, The Big L., Stars, Spending my Time, Crash! Boom! Bang!, Crush On You, She's Got Nothing On (But the Radio), The Heart Shaped Sea, Watercolours in the Rain, Fading Like a Flower (Every Time You Leave), How Do You Do!, It Must Have Been Love, Dressed for Success, Dangerous, Joyride, Almost Unreal, Listen To Your Heart, The Look

 

text: Daniel Maršalík, foto: Jana Zvolánková

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít