RECENZE: Kryštofu tluče Srdcebeat ve správném rytmu

Vydáno 01.06.2015 | autor: redakce

Sedmé studiové album Kryštof je po sérii úspěšných koncertů a pozitivních ohlasech prázdninových Kryštof kempů dalším důkazem, že téhle kapele se v posledních letech daří vše, na co sáhne. Pod novou nahrávku se opět podepsali američtí producenti Yaron Fuchs a Ido Zmishlany, kteří se nezalekli hodně vysoko položené laťky předchozím Inzerátem.

RECENZE: Kryštofu tluče Srdcebeat ve správném rytmu RECENZE: Kryštofu tluče Srdcebeat ve správném rytmu


Krystof SrdcebeatKRYŠTOF

SRDCEBEAT
Universal Music
10 trax / 48:44 min

Tracklist: Každé ráno, Srdcebeat, Tak pojď hledat břeh, Přiznání, Otázky, Vysněnokrajina, Toužím, Mou vinou, Invaze, Ty a já

Posluchače vtáhne hned úvodní skladba Každé ráno postavená, jak je u Kryštofu zvykem, na chytlavém refrénu se silným a snadno zapamatovatelným sloganem, v tomto případě "každé ráno, co je ze tmy vysvlíkáno". Následující titulní skladba sice dobývá rozhlasové hitparády, ale zajímavější je další track Tak pojď hledat břeh, první a zdaleka ne poslední upozornění, že hoši pod vedením producentů zapracovali na doprovodných sborech.

Srdcebeat oplývá moderním popovým zvukem, slyšíme rockové nástroje s dechy a elektronikou, nové bubny tympánového typu i akustické části. Velkým kandidátem na další hit je Vysněnokrajina, hodně barevná píseň, která měla být podle Krajča titulní, ale zbytek kapely preferoval právě Srdcebeat. Asi netřeba zdůrazňovat, že vše drží pohromadě a Krajčo je jako zpěvák stále v dobré formě. Album dokonce bez ztráty celistvosti unese, když se vedle sebe na jeho konci ocitne tradiční píseň Kryštofu v balkánském stylu (Invaze) a milostné vyznání s výrazným klavírem Ty a já, které se v textu úspěšně vyhýbá nebezpečí klišé. Za samostatnou zmínku stojí opravdu světově znějící pecka Mou vinou. Kdyby byla zpívaná v angličtině, těžko uvěříte, že se jedná o domácí kapelu.

Také na Srdcebeatu vyšla sázka na hosta. V případě Inzerátu to byla zavedná jména Jaromír Nohavica a Tomáš Klus, tentokrát Kryštof v povedeném duetu Přiznání vsadil na talentovanou zpěvačku Lenny, která poprvé (a dobře) zpívá česky, a světoběžníka Fernanda Saunderse, baskytaristu legendárního Lou Reeda.


Kryštof si na Srdcebeatu zachoval záviděníhodnou schopnost udělat každé nové album lepší než to předchozí. V rámci svého festivalově-popového žánru nabídl výjimečnou desku, ze které se každá písnička může stát součástí koncertního programu. Hrát takhle jejich milovaný fotbalový Baník, měla by liga dalšího favorita.


BEST TRAX: Přiznání, Vysněnokrajina, Mou vinou
ZKUS TAKY: Nebe - Než se rozední, Chinaski - Rockfield, O5Radeček - Pozdrav z Opičích hor

Roman Jireš
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít