LIVE: IAN zahnali na Špilberku bouřku novinkami i tanečky

Vydáno 17.08.2015 | autor: redakce

Brněnští IAN pracují na nové desce, degustační menu svých nových skladeb ale sestavili už s předstihem, při příležitosti koncertu na terase hradu Špilberk. Nechybělo jedno překvapení, které se stalo pomyslnou třešničkou na dortu celého večera.

LIVE: IAN zahnali na Špilberku bouřku novinkami i tanečky LIVE: IAN zahnali na Špilberku bouřku novinkami i tanečky

 

09 IANIAN hráli na Špilberku starší písně i novinky z chystané desky

IAN a Rattle Bucket
terasa hradu Špiberk
15. 8. 2015

Pódium si však nenárokovali jen pro sebe, rozehřívací úlohu svěřili trojici rockerů Rattle Bucket. Ti první část svého vystoupení pojali (téměř) akusticky – v nástrojovém obsazení akustická kytara, cajon a baskytara, v druhé půlce pak přitvrdili a vyměnili cajon za bicí a akustickou kytaru za elektrickou. Jejich projev dostal ten patřičný "drajv", jaký (zevnitř i zvenku) rozervaní rockeři mít prostě mají.

15 Rattle bucketHosty koncertu byli Rattle BucketIAN si dále přizvali hosty, s nimiž spolupracovali i na poslední desce – klávesistu Jakuba Vašicu a bubeníka Radka Doležího. Jako kapela zahráli trojici skladeb z desky Voyage. První z nich, From Venus To Mars, se ale  neobešla bez zvukových nedostatků, kdy bubeník hrající za clonou moc neladil s ostatními hudebníky a skladba se tak tříštila, bicí zněly na rozdíl od kytary a violoncella velmi ploše, což se naštěstí do konce písně zlepšilo. 

Jako první z novinek přišla na řadu Soul, která je specifická ostrým violoncellem, znějícím téměř jako elektrická kytara, navíc je ještě okořeněná špetkou elektroniky. Dává tušit, že IAN jsou od poslední desky jinde, jakým směrem se vydali, se dozvíme snad zanedlouho. V průběhu večera dostal klávesista Jakub Vašica prostor pro sólo, kdy si pohrál s melodií dětské písničky Kočka leze dírou, aniž by to bylo jakkoli banální.

Největší úspěch sklidily nejznámější kusy z repertoáru, které hráli IAN jen sami ve dvou. Ze starších to byly zejména Mom 'n' Dad, Right Line a přídavková She nebo jejich nejúspěšnější rádiový hit Hey Girl.

Tou zmíněnou třešinkou na dortu pak byla skladba Pictures II, kdy se na pódiu objevili dva tanečníci a dvě tanečnice ze souboru Baletu Národního divadla Brno a zatančili moderní choreografie na jejich hudbu. IAN spolupracují s brněnskými tanečníky často a rádi, jak ukazují i některé jejich videoklipy. O jaký typ spolupráce se bude jednat tentokrát, visí ve vzduchu, jasno bude až v nadcházející divadelní sezóně.

ian vymen

Ač byl koncert poměrně dlouhý, provázela ho po celou dobu příjemná letní (téměř festivalová) atmosféra, okolní blesky se nad Špilberkem slitovaly a bouřka začala až po koncertě. Užili si to jak Brňané, tak evidentně samotní IAN. Jejich plánovaná deska určitě vzbuzuje zvědavost.

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková, archiv kapely

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít