RECENZE: The Weeknd je jako Michael Jackson pro hipstery

Vydáno 20.09.2015 | autor: Daniel Maršalík

The Weeknd má v Top 100 americké singlové hitparády celkem 11 tracků. Obsadil dokonce hned dvě nejvyšší pozice a zároveň je na špici prodejnosti alb. Jaká tedy jeho aktuální deska Beauty Behind The Madness vlastně je?

RECENZE: The Weeknd je jako Michael Jackson pro hipstery RECENZE: The Weeknd je jako Michael Jackson pro hipstery

 

weeknd beauty behind coverTHE WEEKND
BEAUTY BEHIND THE MADNESS
14 trax / 65:24 min
Universal Music

Tracklist: Real Life, Losers (feat. Labrinth). Tell Your Friends, Often, The Hills, Acquianted, Can't Feel My Face, Shameless, Earned It, In The Night, As You Are, Dark Times (feat. Ed Sheeran), Prisoner (feat. Lana Del Rey), Angel

Když před čtyřmi lety tehdy jedenadvacetiletý Abel Tefaye, který si říká The Weeknd, vydal tři épéčka House of Balloons, Thursday a Echoes of Silence (dohromady vyšly pod názvem Trilogy), bylo jasné, že se zrodila hvězda. Kanaďan přišel se svěžím zvukem a novým pojetím r'n'b, často označovaným jako hipster r'n'b. Z Abela se stal víceméně přes noc udavatel trendů, který inspiroval mnoho lidí po celém světě. V Česku jeho vliv lze cítit například z tvorby projektu VR/Nobody. Produkce je sice velmi inovativní, ale zároveň je v ní znatelný obdiv a odkaz k dřívějším generacím, nejvíce k umělecké prezentaci Michaela Jacksona.

Rok od vydání Trilogy poslal The Weeknd do světa první regulérní album Kiss Land, které mělo opět úspěch, zejména v komunitě fanoušků r'n'b a u hipsterů. The Weeknd oslovil i mainstreamové publikum, ale ne tak výrazně, jak by si zasloužil, více zarezonoval třeba Frank Ocean.

Opravdovým nekorunovaným popovým princem se mladík stal až letos, a to díky desce Beauty Behind The Madness. Za její úspěch může kromě nesporných kvalit i zpěvákův menší ústupek a přiblíženi se směrem k popu a tradičnějším hudebním postupům. A také film Padesát odstínů šedi. I přes jeho velmi sporné umělecké "kvality" se z něj stal kasovní trhák a stejně tak z jeho soundtracku, kam byla zařazena skladba Earned It. Díky tomu se The Weeknd dostal k uším mnoha žen a zaujal je! Další vhodně zvolenou cestou, jak získat nové posluchače, byl výběr hostů. Na desce zpívají Ed Sheeran a Lana Del Rey, umělci s velmi silnou fanouškovskou základnou a představitelé odlišných žánrů, které ale nejsou k r'n'b v protikladu.

Weekndova hudba v roce 2015 opět stojí na syntezátorech, zkreslených bicích, hraní si s ozvěnou, falzetovém zpěvu a vibrátu. Důležitou součástí jeho tvorby je atmosféra, jakou vyvolává u posluchačů. S tím souvisí i emocionální a vulgární texty, kde neřeší pouze vztahy, a pokud ano, tak ne vždy z té pozitivní stránky. Jeho lyrika je plná znepokojující bolesti, chtíče, sexu, drog a závislostí. Dokonalou ukázkou je značně temný singl The Hills, který ukončuje ukolébavka zpívaná jazykem, kterým se mluví v Etiopii a který je pro Abela rodný. Láskyplné vyznění ukolébavky je v přímém protikladu ke zbytku rozhárané písně. Hudebně lze ve skladbě slyšet inspiraci Michaelem Jacksonem. Odkaz Krále popu lze vycítit ještě mnohem silněji i v dalším singlu Can't Feel My Face, nejenergičtější položce celé desky, zejména ve vícehlasných backvokálech. The Weeknd ji také protkal slyšitelným dýcháním, podobně jako to dělával právě Jackson.


The Weeknd se s deskou Beauty Behind The Madness oproti předchozí tvorbě tolik kvalitativně neposunul. Nelze se moc divit. Je to jeho pátý disk během čtyř let. Vyšel však lehce vstříc komerci a popovým postupům, díky čemuž nyní může mnohem více diktovat trendy. Kéž by bylo více popu na takové úrovni.

BEST TRAX: Can't Feel My Face, The Hills, As You Are
ZKUS TAKY: Miguel – Wildheart, How To Dress Well – What Is This Heart?, Blood Orange – Cupid Deluxe

Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít