ARAKAIN - Metalmorfoza

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Popron Music 15 trax / 63:05 min Kvalitní comeback se povedl tuzemské metalové elitě. Sázka na Petra Koláře se ukazuje jako prozíravý tah. Rozpaky po Brichtově odchodu může záhy vystřídat euforie.

ARAKAIN - Metalmorfoza ARAKAIN - Metalmorfoza

NEJLEPŠÍ OBRANOU je útok. Křižník jménem ARAKAIN zvládl fatální personální vlnu na jedničku, dokonalá bouře, která hrozila převrátit trup tuzemského metalového Titaniku, se nakonec neškodně rozbila o okolní skaliska. Petr Kolář zpívá znamenitě, jeho vokál je pěstěně ohebný a probarvený, je znát, jak je vyzpívaný v různých stylových modifikacích, čímž může elegantně prodat své nemalé možnosti. V hloubkách potřebně drsný, v nepřepínaných výškách jistý a dynamický a navíc s vysokým procentem atmosférického odstínění nálad. Klobouk dolů před takto citlivým výběrem nového frontmana. Nový frontman nadto sepsal plných 9 textů (o ostatní se podělil zbytek kapely) a i po této stránce se podařilo udržet v tomto ranku nadprůměrný efekt.

Hudebně natočila pětice možná své nejpravověrnější tvrděrockové album vůbec, Urban s Machem sázejí úderné riffy a propracované střední pasáže, kdy oba co chvíli elegantně vyjíždějí na pozadí parádní rytmiky Kub/Žežulka, aby ještě zesílili dojem z namnoze chytře a chytlavě sepsaných skladeb. Ty někdy trochu bojují s nánosem tancovačkové jalovosti (otvírák Ptáci z ráje nebyl zvolen nejšťastněji, protože patří ke slabším kouskům alba), ale v drtivé většině (nezapomeňme na excelentní zvuk nahrávky) při sobě drží pevně. Z tohoto komplexu pak zajiskří klenoty jako třeba Muzeum zla, která dýchá napětím nebo Prázdnej kout s bravurním refrénem a zejména závěrečný Spiderman, pro mě osobně možná vůbec nejlepší skladba za celou historii kapely - hit jako řemen!

Výborná deska, to bez debat.
Jan Petričko

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít