Vzpomínka na Dinosaur Jr.

Vydáno 02.07.2008 | autor: redakce

Prahu navštívila slavná americká alternativní partička Dinosaur Jr. Pojďme si připomenout, jaké to bylo.

Vzpomínka na Dinosaur Jr. Vzpomínka na Dinosaur Jr.

DINOSAUR JR.

24.5. PALÁC AKROPOLIS, PRAHA

Dinosauři nevymřeli.

Kultovní Dinosaur Jr. se dali znovu dohromady v roce 2005. Loni vydali povedené album Beyond, vyrazili na celosvětové turné a podle všeho jsou momentálně ve vrcholné formě. Premiérové vystoupení v České republice tak nemohlo přijít ve vhodnější chvíli.

Role předkapely tento večer připadla Američanům Awesome Color. Jejich rázné kytarové riffy sice byly tak nahlas, že jsem se místy bál o svůj sluch, jinak však bylo vystoupení v pořádku.



Dinosauři přišli na řadu kolem půl deváté. Ještě než začali hrát, dočkali se mohutných ovací, jenž málem nedokázala přehlušit ani skladba Been There All The Time. V rychlém sledu potom následovala starší Budge a megahit The Wagon, to v publiku konečně utichli i chroničtí kecalové. V průběhu devadesáti minutového setu dále zazněla většina zásadních písní, mezi nimiž nemohly chybět Freak Scene, Feel The Pain či například coververze Just Like Heaven.

Dinosaur Jr. dokáží naživo kombinovat několik zdánlivě protikladných věcí. Hrají hodně tvrdě a každou chvíli slyšíte nějaké to efektní kytarové sólo, přesto se ani na chvíli nevytrácí chytlavé melodie. Od tohoto modelu upustili v Akropoli pouze dvakrát: Nejprve v závěru skladby Pick Me Up popustil uzdu své kytaře sám J Mascis a na konci druhého přídavku, jímž byla píseň Mountain Man, pak začali zuřivě experimentovat všichni tři. Několikaminutové běsnění skončilo stylovým odchodem z pódia za dozvuků roztodivných efektů.



Rockové legendy často všemožně exhibují, aby zakryly různé nedostatky, což však není případ Dinosaur Jr. Pro ně jsou charakteristické minimální pauzy mezi písněmi, maximální soustředění a téměř nulová komunikace s publikem. Přesto vás dokonale uhranou. Vy si tak můžete být jisti, že jejich hudba ani dnes nemá chybu.

text Tomáš Pokorný foto archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít