Druhá letní várka CD recenzí!

Vydáno 29.07.2008 | autor: redakce

Naši redaktoři pro vás tentokrát připravili recenze nových alb od The Ting Tings, Sary Bareilles, Neila Diamonda, slovenské sestavy Sako a mnoha dalších!

Druhá letní várka CD recenzí! Druhá letní várka CD recenzí!

SARA BAREILLES
LITTLE VOICE
SONY/BMG
13 trax / 52:19
Podobenstvo o napodobňovaní.
Zatiaľ čo v minulosti boli hudobníci bohmi, ktorých inštrumentálne či spevácke výkony oslovovali širokú verejnosť práve preto, že si ich málokto trúfal napodobniť, dnes je tomu presne naopak. Kalifornčanka Sara Bareilles slúži tejto myšlienke ako výborný dôkaz.
Priemerné vokály dopĺňa priemernou hrou na piano a celkový dojem z albumu završuje priemernými popovými  skladbami. To, čo na prvý pohľad môže znieť ako nemilosrdná kritika je však paradoxne jej najväčším plusom. Hudobne celkom nadané dievčatá nepotrebujú tajne plakať nad pesničkami Janis Joplin s vedomím, že takto to nepôjde a radšej sa tisíckrát zaradujú pri nekonečnom opakovaní chytľavého songu Love Song a hopsa-hejsa ku klavíru/gitare, kde si ho zahrajú spolu s hitmi od Colbie Caillat, Amy McDonald a im podobným. Aj keď Little Voice v globáli obsahuje kvalitnejší materiál ako rádiový Love Song, najatraktívnejšie pôsobia opäť len „rockový“ Morningside a druhý nasadený singel Bottle It Up, ktoré bohužiaľ neprinášajú nič zaujímavé.
Nechcem, aby to vyznelo, že neprajem Sare Bareilles, ktorá si splnila svoj americký sen, ale je smutné, že je iba otázkou času, kedy prídu ďalšie a ďalšie podobné a povedia si „keď môže ona, prečo nie my??“ A čo potom??
Katarína Šamajová
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

NEIL DIAMOND
HOME BEFORE DARK
Columbia / Sony Pictures
12 trax/ 63:02 min
Legenda na dobrú noc.
Je len zopár songwriterov a pesničkárov, ktorých môžeme z voleja nazvať legendou. Začať písať o Neilovi Diamondovi a nespomenúť v prvej vete, že je legenda by bolo ako variť guláš bez mäsa, i keď to smrdí tým najpokazenejším klišé.
Je potrebné konštatovať, že aj posledný album Neila Diamonda je klišé. Home Before Dark je však jedným z najvoňavejších klišé k akému ste kedy mali možnosť pričuchnúť. Vonia akousi nedbalou mužnou eleganciou a magickými skúsenosťami. Pripomína atmosféru, keď ste ako malý sedeli dedkovi na kolenách kým on dopodrobna opisoval svoje životné cesty a nedaj bože, aby tieto vety o dedkovi čítal raz sám Diamond. Rozsiahlo posudzovať schopnosti muzikanta hudobne aktívneho od koncov päťdesiatych rokov, patriaceho medzi najpredávanejších interpretov všetkých čias je pravdepodobne bezpredmetné. Výborný neafektovaný hlasový prejav s príjemnými hĺbkami vytvára v poslucháčovi zimomriavky, ktoré mu vystupujú hore chrbticou, skladby sú príjemné, mierne rozvláčne a ospalé. Neodporúčam púšťať v aute, ale na upokojenie nervov v dopravnej zápche skutočne vhodné. Zrazu sa pomocou nich dostanete do lesa/na pláž/do hôr a nevnímate nič iné len melódiu. Pretty Amazing Grace stále dokola a dokola a dokola...Home Before Dark dokola dokola...Až kým nezaspíte...
Katarína Šamajová
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

BLACK LIPS
GOOD BAD NOT EVIL
Vice Music / Panther
13 trax / 34:41
Ride on, Sally Carol!
Slnečné svetlo stekalo po dome ako zlaté kropaje po nádobe s farbou. Sally Carol si zhlboka zívla a s nekonečnou lenivosťou sa zodvihla z dlážky, kde sa zamestnávala pomalým konzumovaním jablka. S nevtieravou ležérnosťou prikročila k zrkadlu a vytiahla rtenku ostro červenej farby...
O niekoľko desaťročí po Fitzgeraldovom príbehu rolu kronikárov amerického juhu prijímajú Black Lips. Nie sú príliš radikálni. Nechávajú Sally Carol slamenú klubúk s ružičkou, aj vlasy má stále farby kukurice, len ústa si farbí na čierno. Nie je ani taká lenivá ako kedysi, rada skáče, tancuje a rachot jej už veľmi nevadí. Prináša zmes komediálneho noise punku, s prvkami irónie a poriadnou prímesou garáže, alternatívny surf rock, dvojhlasy, plačlivé blues a poriadny tanec. Dynamické, zábavné, drsné aj kvetinkové, s atmosférou slnkom vyhriateho juhu. Nie nadarmo svoj najväčší úspech Black Lips dosahujú songom Oh, Katrina. Na pódium so sebou nosia slepice, gitarista sa raz-za-čas povracia a ostatní členovia sa neštítia bozkávať navzájom. Toto je dámy a páni, plantážnici, farmári a otroci nový juh. Sarkastický. Dekadentný. Takmer dokonalý. ... No tak Sally Carol, ride on!
Katarína Šamajová
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

OCOTE SOUL SOUNDS AND ADRIAN QUESADA
THE ALCHEMIST MANIFESTO
Eighteenth Street / Panther
11 trax / 37:53 min
Americký projekt Martina Perny a Adriana Quesady má za sebou již jedno loňské album Electric Tides a stejně jako na něm, přináší i letos svěží mix nenáročného jazzu a elektroniky. Poměr obou složek je dobře vyvážený a obsah natolik sofistikovaný, že si deska nepochybně najde příznivce i mezi zarytými odpůrci jednoho či druhého.
(maz)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

SAKO
VETY A VECI
Street Production
12 trax / 42:11 min
Že slovenská rocková scéna ožíva, sa rozhodli demonštrovať aj sympatickí chalani, ktorý si do kolónky status píšu slová hot-fuck rock´n´roll. Ovplyvnení Black Rebel Motorcycle Club, Lennym Kravitzom aj Stereophonics dali dokopy debutový album s na striedačku slovensky a anglicky spievanými textami, na ktorom sa vyníma singel Ráno (okrem chytľavej melódie má aj originálny klip) a najmä She Said s featuringom Mareka Rakovického z Lavagance. Aj keď CD neponúka nič prelomové, stáva sa ďalším rýľom a lopatou, ktoré by mohli pomaly preraziť múr postavený z podpriemerných poprockových kreácií a preraziť aj v zahraničí.
(kš)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

BUDOÁR STARÉ DÁMY
DOBROU NOC, SVĚTLO
Indies Scope
12 trax / 41:14 min.
I třetí album brněnské převážně dámské skupiny vedené Martou Svobodovou charakterizuje hravost a radost, jež se projevují v textech i na koncertech. Oproti předchozím titulům Na hraní a My o vlku je novinka přece jen smutnější a méně energická. O kytarovou výpomoc se při nahrávání podělili bývalý člen Budoáru Ondřej Klíč a Jiří Raiterman z třešťské kapely Lajky, jenž s BSD nedávno coby host odehrál několik koncertů. Tomu je však konec a nutno dodat, že Staré dámě při jinak výtečném živém hraní druhá kytara chybí.
(jaj)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

THE FUTUREHEADS
THIS IS NOT THE WORLD
Warner Music
12 trax / 39:27 min
The Futureheads ve svých začátcích vzbudili spoustu nadějí coby mladá postpunková kytarovka plná energie. První desce se vedlo slušně, ale po druhé dostali od vydavatelství 679 padáka, protože už nikoho moc nezajímala. Jejich třetí album This Is Not The World naděje maří asi definitivně – tahle anglická čtyřka bohužel nemá dost nápadů a talentu na to, aby se vysoukala z průměru. Některé skladby, nejvíc asi The Beginning Of The Twist, jsou svou jednostejností až otravné. Nic moc.
(jk)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

TERNE ČHAVE
MORE, LOVE
Indies Scope
15 trax / 48:23 min
Skoro polovinu skladeb na nové desce Terne čhave tvoří romské lidové písně, avšak neznamená to, že by se kapela uchýlila k tradičnímu pojetí. Najdeme tu nápadité a pestré propojení stylů od tanga k punku, prostě vše, co kapela shrnuje pod název Rom´n´Roll. Výraznou pomoc zde představuje producent i spoluhráč Petr Vyšohlíd. Povedlo se! I z CD srší svobodný a energií sršící přístup hráčů, který vás nenechá v klidu.
(mj)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

THE TING TINGS
WE STARTED NOTHING
SONY BMG
10 trax / 37:51 min
Z bezedného kotle myspace.com vyhřezlo další sousto: manchesterská dvojice soustruží až běda chytlavé popsongy se zahleděním k nové vlně a k popu, jenž počátkem 80. let zavrhl punk pro jeho divokost. Dokud cítíme z hudby úklony směrem k Blondie, je příjemně a vychutnáme i umělohmotné tanečno, klapání jak tyčinkami v laciné číně. Hůř je, když lascivní zpěv Katie White zažene ducha alba až kamsi na teritorium Lily Allen.
(rl)
bontonland koupit na www.bontonland.cz 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít