The Residents ve své jamce

Vydáno 26.11.2008 | autor: redakce

Lukáš Král přináší report z koncertu The Residents, kteří dorazili 20. listopadu do pražského Paláce Akropolis

The Residents ve své jamce The Residents ve své jamce

Podobně jako Svobodní zednáři nebo sionští mudrcové mají Residents prsty zkrátka ve všem. Residents jsou kronikáři budoucnosti, kteří přepisují minulost. Residents karikují moderní mýty mediální éry. V Residents našli místo Elvis Presley a John Lennon. Residents jsou autory vůbec prvního videoklipu v dějinách hudby. Residents jsou souborem, který tady vždycky byl a navždycky bude.
Tajuplní experimentátoři Residents zavítali s koncepčním albem Bunny Boy do žižkovské Akropole, aby před přítomnými posluchači rozehráli hypnotickou odyseu, pojednávající o tísnivém světě rozpínajícího se internetu.

 


Mnozí si již dříve posteskli, že je žižkovská Akropole pro pořádání některých koncertních událostí roku příliš těsná. Čtvrteční vystoupení Residents to jen potvrdilo. Dav se hrnul dovnitř klubu se stejnou intenzitou jako horká krev do pověstné oční bulvy. Residents však pro tentokrát odložili jednu hypnotickou masku, smekli klobouky, načež z nich vyskákali… čtyři hubení králíci ve fracích a se světélkujícíma očima a jeden Bunny Boy s plnovousem starozákonního proroka (nebo bezdomovce).

 
Spustila video projekce, králíci zalezli do své jamky a mohlo se začít. Hypnotický šanson kosmického věku doplňoval Bunny Boy svými pěveckými vstupy (to nebude Elvis) a naléhavými teatrálními monology, ve kterých vyjadřoval svůj stesk po zmizelém bratru-králíku. Při jeho hledání se vykašlal na policii. Využil však bezplatných služeb soukromých detektivů, jakých jsou dnes a denně na světě milióny, totiž uživatelů internetu. Zejména vyznavačů YouTube a jiných streamových galerií.

 

    
To, že vystoupení Residents není jen do sebe zahleděnou uměleckou proklamací, potvrdil Bunny Boy svými vtipnými průpovídkami i dosti svéráznou sebeironií. Vyznával se ze svého vztahu k útulné noře i ze své zamilovanosti, kterou v něm vyvolaly zdánlivě nekonečné možnosti internetu. Nekonečno však často působí tísnivěji než-li maličkatá nora, a tak se jí Bunny pro nic na světě nevzdá.
Svým hypnotickým účinkem, útočícím na skrytý šestý, sedmý, osmý… smysl člověka a prazvláštní náladou Residents připomněli neméně působivé snímky režiséra Davida Lynche. Toho také můžeme nazvat tvůrcem kultu, kolem kterého se soustřeďují nejen nabubřelí intelektuálové, ale hlavně ti, co chtějí proniknout pod zdánlivě šedý povrch každodennosti. Nejnovější zkazka o Residents; rezidentním členem souboru je právě David Lynch.

text Lukáš Král foto Vladimír Komjati

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít