MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Roadrunner / Universal 10 trax / 53:46 min AMERICKÁ FORMACE MACHINE HEAD jako by se – ne vlastní vinou – točila téměř celých deset let v jednom masomlýnku vlastních vizí a mezí.

MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires MACHINE HEAD - Through The Ashes Of Empires

Když v roce 1994 přišla s debutem Burn My Eyes, stála na úsvitu metalové obrody, která záhy zmutovala do netušených směrů a semlela své „otce a matky“ na hašé. Když o pár let později nadešel čas alba The Burning Red, jako by se tu vařil základ pro nu-metalový boom, na jehož piedestalu jako by znovu místo pro Machine Head nezbylo.

Kytarista, vokalista a skladatel Robb Flynn totiž, přes mnohé přesahy a stylové odbočky, přísahá především na dřevní thrash agresivně slayerovského ražení, proto je v tomto konglomerátu jakákoli zpěvnější melodika považována spíš za úlitbu komerci. Přitom byly takové desky Machine Head vždy a to platí v případě studionovinky dvojnásob. Je v ní thrashový i punkrockový náboj undergroundu, ruku v ruce s brilantní instrumentací. Flynn a basista Adama Duce jsou spolu od prvopočátku a bubeník Dave McClain patří k nejlepším v oboru), agresivní i zpěvný hlas, bouřlivá aranžmá, zachovávající agresi metalové prahmoty i moderní sound.

Snad jen Flynnův hlas je v drsnějších polohách možná až příliš zaměnitelný s desítkami dalších, možná postrádají jednotlivé stavební kusy nějakou architektonickou zvláštnost, která by celou deskou pohnula k větší poslechové atraktivitě. Takhle je to těžký monolit, pohlcující veškeré světlo. A když chybí, těžko se dýchá.

Jan Petričko

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít