THE ARTIST - Rave Un2 The Joy Fantastic

Vydáno 30.12.2006 | autor: Jarda Hudec

The Artist
Rave Un2 The Joy Fantastic

THE ARTIST přidal do své bohaté a nepřehledné diskografie jedno z nejpodivnějších alb. Po grandiózním nástupu úvodní titulní skladby se místo vyhlášených ostrých rytmů jeho doprovodné kapely New Power Generation ozývá vyměklé computerové bublání a kytara z časů Purple Rain. Zřetelný odkaz na své nejslavnější desky osmdesátých let je slyšet v rovných poprockových písních So Far, So Pleased a Baby Knows. K té druhé si do minneapoliských studií v Paisley Parku pozval Sheryl Crow - smysl tohoto spojení mi uniká, výsledek totiž není zrovna valný. (Podstatně vtipnějším krokem bylo použít sekvenci jejího textu a melodie v Everyday Is A Winding Road).

Velkým přínosem není ani účast zpěvačky No Doubt Gwen Stefani nebo písničkářky Ani DiFranco. Chuck D z Public Enemy si zalamentoval ve futuristické Undisputed. Daleko nejvíc ze všech hostů je slyšet Maceo Parker, resp. jeho sax v závěrečné Wherever U Go, Whatever U Do. Tenhle kus patří s Everyday Is A Winding Road jednoznačně k nejpodařenějším, neboť se v nich The Artist drží svého elektrofunkového kopyta. Druhou silnou Princeovou stránkou bývají balady, na nové desce to však moc nepotvrzuje, snad vyjma singlu The Greatest Romance Ever Sold...

Tím, že je albová novinka umně zaranžovaná, mistrně vyšperkovaná scratchy a různými pazvuky, výtečně nahraná, že si jí autor složil, natáčel a produkoval téměř celou sám, skalní posluchače nepřekvapí, toto je v Umělcově případě bráno za samozřejmost. Spíš jim asi nepůjde na rozum, proč je tak stylově roztříštěná a proč k její realizaci pozval hvězdy, které na ní skoro nejsou slyšet. Proč některým skladbám chybí větší jiskra a náboj nebo proč tu není jediný potenciální hit? Proč pustil do běžné distribuce zrovna tuhle nahrávku, když jsou ty předešlé, dosažitelné jen přes internet, zajímavější? Ale asi by to nebyl Umělec, který si už zase občas říká Prince, kdyby nad jeho dílem nevisely otazníky.

Jarda Hudec

THE ARTIST - Rave Un2 The Joy Fantastic THE ARTIST - Rave Un2 The Joy Fantastic

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít