Dubnová várka recenzí

Vydáno 23.04.2009 | autor: redakce

Máme pro vás recenze nových alb Reel Big Fish, Tima Exile, Bena Kwellera a mnoha dalších. Dozvíte se také, jaký je soundtrack k Watchmenům!

Dubnová várka recenzí Dubnová várka recenzí

EVERY AVENUE SHH. JUST GO WITH IT
Fearless / Panther
11 trax / 35:44 min

Sakra, co má chudák recenzent o takových kapelách pořád psát!? Další ze zaměnitelných melodických postpunkových skupin vznikla roku 2003 v Michiganu a nahrávka Shh. Just Go With It je jejím albovým debutem. Tuctový zpěvák a příležitostný klávesista David Ryan Strauchman to v baladě Between You And I hází až do popíku. Jisté možnosti pětičlenná kapela naznačuje ve smyčci podpořené písni Freak Out!, jenže jinak tyhle většinou krátké melodie jenom tak proletí hlavou a skončí kdo ví kde. No, uvidíme. Někomu to možná bude stačit.

(jr)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

THE MORNING LIGHT
Fearless / Panther
11 trax / 34:55 min

V souladu s názvem první skladby eponymního debutu tohoto kvarteta z Pittsburgu upozorňuji všechny příznivce kvalitního pop rocku: Wake Up! Objevil se někdo, kdo zpívá chytlavé, ne však vlezlé melodie, disponuje harmonickými vícehlasy. A přestože je to jenom dobře udělaný pop s odkazy na kapely typu Beatles nebo The Beautiful South, zní to svěže a neoposlouchaně. Prostě takové písničky hezké jako jaro, které vás ničím nepřekvapí, ale stejně se na ně těšíte. Zdvihám uznale palec a doufám, že se s touhle kapelou ještě v budoucnosti setkám.

(jr)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

PUNK GOES CRUNK
Fearless / Panther
15 trax / 63:20 min

Smysl téhle předělávkové série mi tak trochu uniká. Dobrá, vezmeme několik hiphopových hitů od Rihanny, 2Paca, Snoop Dogga a dalších, dáme je více méně neznámým interpretům z našeho labelu (The Secret Handshake, Emanuel, The Escape Frame, Lorene Drive...) a vesele se tvářící coververze vypustíme do světa. No a co!? To přece z Punk Goes Crunk nedělá nic unikátního, jak se nás snaží přesvědčit autoři. Navíc to všechno působí tak krotce, jakoby se punkrockeři zalekli opřít se pořádně do skladeb svých slavnějších kolegů.

(jr)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

REEL BIG FISH
FAME, FORTUNE AND FORNICATION

Piss-Off / Maximum Underground
10 trax / 30:01 min

Americká ska punková kapela Reel Big Fish známá díky svému hitu Sell Out vydává desku s obalem, který by mohl kandidovat na jeden z nejpříšernějších v dějinách moderní hudby. Pod ním se však skrývá zábavná sbírka deseti coverů známých a méně známých písní, jejichž autory jsou tak rozdílní interpreti jako Poison (Nothin’ But A Good Time), Van Morrison (Brown Eyed Girl) či Slade (Mama We’re All Crazy Now). Známá rozjuchaná kapela z Huntington Beach z Kalifornie však všechny skladby předělala ke svému bláznivému obrazu a pobavila tím nejen sebe.

(jr)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

WATCHMEN
Reprise / Warner Music
21 trax / 44:54 min

Pro ty, komu se už přejedly často nesmyslně poskládané písničkové filmové soundtracky, je zde score z pera ještě nepříliš oposlouchaného Tylera Batese. Je sice na mnoha místech z donucení stejně pompézní jako Zimmerova hollywoodská klika ovládající velkou část továrny na sny, avšak v jeho notách najdeme velkou porci nefalšované temnoty, která, když se spojí s lyričtějším motivem, vyvolává příjemné mrazení.

(rl)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

ELUVEITIE
EVOCATION 1 – THE ARCANE DOMINION

Nuclear Blast / Warner Music
15 trax / 50:32 min

Švýcarský oktet dvěma předchozími alby snad nejvynalézavěji ze všech obdobných pokusů spojil deathmetal a folklór, a to včetně mrtvé galštiny, kterou adoptoval. Na novince se silněji přivinul právě k tomuto kořenu své tvorby a metal téměř opustil. Zní to zajímavě, o moc odvážněji, autentičtěji a tedy důvěryhodněji než např. Ritchie Blackmore, akorát že metal to není a moc jiných fanoušků Eluveitie zatím nemá.

(rl)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

TIM EXILE
LISTENING TREE

Warp / Maximum Underground
10 trax / 50:23 min

Elektronika přelévající se od hitových ambicí Depeche Mode, kdyby se ale narodili cca o 15 let později, k elektronickým výbojům progresivní taneční scény, kde vše má stát na neotřelé zvukové embaláži a z ní vyplývajících náladách. A dobře, je-li k tomu trochu skočno, což zde střídmě je. Dlouho jen druhé studiové housle pro jiné hrající Němec natočil zajímavé, i když hodně egocentrické album.

(rl)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

TROUBLE ANDREW
TROUBLE ANDREW

Virgin / EMI
10 trax / 28:38 min

I takhle hrají snowborďáci… Přesně tím se živil tenhle maník, než z prkna slezl a zapadl do studia, kde už předloni natočil desku. Zajímavá formule – hutné syntetické plochy, nahuštěné elektrorytmy, vyhřezlá basa a rozmanitě deformovaný vokál, to vše stylově převedeno do punkového esperanta. Jenže se to i při milosrdné stopáži brzy oposlouchá, protože problematickému Ondrovi zjevně chybí nosnější vize.

(rl)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

SIRENIA
THE 13TH FLOOR

Nuclear Blast / Warner Music
9 trax / 42:21 min

Neblahým zvykem norské formace Sirenia je neustále měnit ústřední hlas, který by ji měl de facto definovat. Když už v domovině zřejmě nebylo koho brát, zaměřil šéf Morten Veland pozornost do Španělska, kde narazil na slečnu Ailyn. Ta sice pěje technicky čistě, avšak její hlas je oproti patetické náladě gothic metalu Sirenie nasládlý a navíc postrádá výraznějšího prožitku. Po hudební stránce album není zlé, leč celek působí příliš uměle. Neodolatelné vábení Sirén zní jinak.

(df)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

GRANDMASTER FLASH
THE BRIDGE

Strut / Panther
19 trax / 55:16 min

Před dvěma lety se stal prvním hiphopovým členem Rock & Roll Hall Of Fame, což ho možná přimělo, aby po více než dvou dekádách vydal desku nového materiálu. Mnoho producentů si dnes snaží brát z osmdesátek. Grandmaster Flash naopak zkouší znít současně. Výsledkem je divný hybrid mezi oldschool breakbeaty a electro produkcí s plochým zvukem. Drtivá většina slavných rapperů navíc v hostovačkách letí na autopilota. Nuda, která aspoň přiměje zavzpomínat na časy autentického pouličního funku.

(rlo)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

THE RIFLES
GREAT ESCAPE

Universal
11 trax / 38:34 min

Tyhle Pistolky opravdu nejsou špatná kapela, i když zoufale neoriginální. Vlastně mají na své druhé desce více melodických nápadů než mnoho úspěšnějších britských indie rockových kolegů. Třeba Fall To Sorrow přechází ze sloky v refrén tak přirozeně, že stačí, když kapela jednoduše rozvrství rytmus a hitovka je na světě. Stejně nekomplikovaně podupává i zbytek nahrávky, která skončí přesně v pravý čas, aby nezačala nudit. Jestli nepožadujete extra přidanou hodnotu, pak The Rifles pobaví.

(rlo)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

BEN KWELLER
CHANGING HORSES

ATO Records / SONY BMG
10 trax / 35:38 min

„Přepřaháme na country,“ zahulákal Texasem odkojený písničkář Ben Kweller na své čtvrté desce. Pohodičky o lásce jako třeba Ballad Of Wendy Baker nebo Gypsy Rose mu skvěle sedí. Horší je to s příliš úzkostnými poctami legendám – Dave Dudley, zesnulá ikona kamioňáckého country, by si jistě zanotoval píseň Fight, ale jinak jde o pouhé stylové cvičení. Kwellerův recept obsahuje příliš cukru a prázdných kalorií. Příště by se mohl vrátit zpátky k prosluněnému folku.

(rlo)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít