Sofa Surfers se vrátili, aby navnadili

Vydáno 01.04.2010 | autor: redakce

Zatímco venku hrozily hromy a blesky, v hlavním sále pražského Paláce Akropolis zuřila jiná bouře. Temně kytarová, které se navíc nedá vzdorovat. Takový byl březnový koncert kapely Sofa Surfers.

Sofa Surfers se vrátili, aby navnadili Sofa Surfers se vrátili, aby navnadili

SOFA SURFERS
27. 3. PALÁC AKROPOLIS, PRAHA


S úžasnou vzpomínkou na jejich poslední české vystoupení jsem se cestou do Akropole trochu bál, aby mi skladby z nového a mi zatím neznámého alba Blindside nezakalily obrázek o Sofa Surfers. Pamatoval jsem si na ně jako na výbornou party kapelu, která dokáže rozjet jak kytarový, tak elektronický mejdan. Jako jedni z prvních Čechům ukázali, že bubeník nepatří k zadní stěně pódia, ale celá skupina má stát v jedné řadě.


A tak to bylo i teď. Hned v úvodu koncertu mě ukonejšili skladbou Good Day To Die z minulého „červeného“ alba. Myšlenkami se vracím k jejich poslední návštěvě, kterou tahle skladba vrcholila. Po několika minutách bezvýchodné atmosféry se ale vracím do současnosti. Sofa Surfers hrábli do strun a vytasili se s novými skladbami. A ten rozdíl oproti dřívějšku je hned slyšitelný. Zatímco na minulé desce si za přispění elektronických efektů detailně pohrávali s atmosférou, teď strčili laptop pod stůl a zesílili kytary a perkuse. Ovšem samozřejmě tu zůstává Emmanuel Obeya, který nezřízené nástroje alespoň trochu krotí a svým hlasem jim dodává reggae nádech.


V některých okamžicích, zřejmě naschvál, připomínali vyspělou metalovou kapelu s jasným vědomím toho, kde se skrývá její síla. Ve tvorbě pochmurných nálad, k nimž je ovšem potřeba stále alespoň špetka té elektroniky. A to je dobře. Sofa Surfers se s Akropolí rozloučili po druhém přídavku, i když mohli klidně hrát dál, deset večer ještě nebylo. Možná ale skončili v té správné chvíli – bylo jasné, že i přes lačnost diváků jim kapela neřekla všechno. Lepší reklamu na novou desku Blindside si nedokážu představit.



text Ondřej Stratilík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít