Album Grammy Nominees 2011 je jako hudební kalendář

Vydáno 20.02.2011 | autor: Daniel Maršalík

Je to týden, kdy nejprestižnější hudební ceny Grammy našly své nové majitele. Za pomyslné vítěze 53. ročníku můžeme považovat kapelu Arcade Fire, která získala vítězství v kategorii album roku. Další sledované kategorie: nahrávka roku a píseň roku patří uskupení Lady Antebellum. Na CD Grammy Nominnes 2011 jsou oba bandy zastoupeny.

Album Grammy Nominees 2011 je jako hudební kalendář Album Grammy Nominees 2011 je jako hudební kalendář

2011 grammy nominees official album coverobal desky Grammy Nominees 2011GRAMMY NOMINEES 2011
SONY MUSIC / JIVE
19 trax / 74:32


Opravdové hudební skvosty chybí.

Výběr, který mapuje to nejzajímavější z nominací na ceny Grammy je dobrou ukázkou popové hudby, která vládla minulému kalendářnímu roku. Takových výběrů vychází poměrně mnoho, škoda že kompilátoří se báli zariskovat a nezařadili na stříbrnou placku alespoň pár umělecky kvalitnějších songů, například cokoliv od vítězky kategorie objev roku Esperanzy Spalding nebo Janelle Monáe.

Deska je sestavena tak, aby posluchače příliš často nevyrušila. Otvírák je svěřen půlce Gnarls Barkley Cee Lo Greenovi a jeho megahitu ve slušnější verzi Forget You. Pak následuje popová část ovlvněná r&b a hiphopem, kam se vejdou B.o.B., Katy Perry se Snoop Doggem, Lady Gaga s Beyoncé i Eminem s Rihannou. Následuje kytarová countryovo-rocková část se zmiňovanými Lady Antebellum Ardade Fire. Sem lze pomyslně zařadit i Adama Lamberta a Johna Mayera s Taylor Swift. Další pasáž je vyloženě písničkřská s přesahy k soulu a poprocku, ve které zaujmou například Sade nebo Bruno Mars.

Na desce nechybí ani skladba This Is It od Michaela Jacksona, která je na výběr umístěna snad jen z důvodu, že je to pravděpodobně poslední příležitost, jak krále popu na tradiční edici desek Grammy Nominees dostat.


CD Grammy Nominees 2011 je vhodné pro posluchače, kteří nemají vyhraněný hudební vkus. Vyložené nesmysly (kromě závěrečné ochutnávky ze seriálu Glee) zde nenajdou, ale přece jen od něčeho, co má záštitu od Grammy, posluchač čeká víc než obyčejný výběr popové muziky.

Daniel Maršalík

O ceremoniálu 53. ročníku Grammy Awards se dočtete zde. 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít