Rae Montana: Muzikantská bašta

Vydáno 23.06.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Bubeník Radek Tomášek z Clou/KMBL vás tentokrát naučí vařit vegetariánské jídlo vhodné pro muzikanty všeho druhu!

Rae Montana: Muzikantská bašta Rae Montana: Muzikantská bašta


rock_blog
rae
Zdravím všechny milovníky dobrého jídla, je tu další pokračování nejoblíbenějšího kulinářského blogu iReportu, který (ne)pravidelně připravuji již podruhé!

Dneska Vám odtajním recept na energeticky plnohodnotný vegetariánský pokrm, jehož příprava trvá přesně 27 minut a můžete si ho dát klidně pár chvil před tím, než vlezete na stage, aniž by jakkoliv snižoval váš "umělecký" výkon! Ano, zní to neuvěřitelně, ale mé několikaleté testy na různých druzích hudebníků nelžou!

Je ale pravda, že jsem ho nikdy netestoval na klávesácích, protože jsem je vždycky tak trochu považoval za naprosto zbytečný element v kapele. Ale jestli by třeba nikdo chtěl recept na to, aby na stage klávesák zaručeně nedorazil, napište mi pak na můj soukromý mail a já Vám ho pošlu.

Základem celého pokrmu jsou široké rýžové nudle (Thus, Mama), které mají obrovskou energetickou hodnotu, ale přitom se dobře tráví. Navíc jsou chutné a dají se opravdu rychle sníst, pokud jste ve spěchu. Nudle ponoříme do misky s vlažnou vodou a necháme 20 minut smáčet.

Nakrájíme si jednu cibulku, 3 stroužky česneku na plátky, jednu mrkev na proužky a kousek celeru též na tenčí proužky. Celer dodává pokrmu svěží chuť a zároveň podporuje trávení. Ale moc to s ním nepřehánějte - větší množství celeru je totiž močopudné, což pro muzikanta při výkonu není úplně ideální. Ale zase na druhou stranu větší množství celeru působí jako afrodisiakum, takže by mohlo pomoci spoustě českých nudných muzikantů, aby zas byli na podiu svěží a hraví... To podle mne za pár uro-přestávek stojí.

Tak jdeme na to!

rae1Rozpálíme hlubokou pánev (Wok) a nalijeme olivový olej. Po chvilce vložíme cibulku spolu s česnekem a necháme víc než napěnit. 
Vložíme tři nadrcené chilli papričky a na prudkém ohni promícháme s mrkví s celerem.
Nalijeme jednu naběračku vody z misky s nudlemi do pánve a přiklopíme. Voda z misky s nudlemi obsahuje uvolněný rýžový škrob, který skvěle zahustí a spojí jednotlivé chutě.
Vmícháme cca půl konzervy červených fazolí, hrst fazolových lusků (klíďo mražených) a hrášku, pár kapek UME-octu (umeboshi) - NE-vegetariáni použijí místo ume-octu rybí omáčku. 
Vymačkáme čtvrt až půlku limetky a vložíme lžíci burákové pomazánky. Můžeme opět trochu podlít vodou z nudlí a vložíme asi tři lžíce tamarindové pasty - tady asi vznikne problém, kde ji sehnat. Já si ji vyrábím sám, ale dá se už koupit v lepších tržnicích přímo jako Phad thai omáčka.  
Celou směs teď přesuneme na jednu stranu pánve a do druhé vložíme rýžové nudle. Ty posléze přikryjeme zeleninovou směsí - to dělám proto, aby se nudle namočené jen ve vlažné vodě dodělaly z obou stran. 
Opět podlijeme naběračkou vody z misky a necháme chvilku být.
Po chvilce řádně promícháme a opět dáme celou směs s nudlemi na stranu pánve. Na druhou tentokrát rozklepneme jedno vejce a necháme chvilku smažit, pak opět promícháme a se směsí a jídlo je hotové!

Tímto končím s thaiskou inspirací a příště zkusíme něco z jiných koutů světa.

Na závěr bych si dovolil jednu básničku, kterou mne naučil můj švagr, kuchařský GURU a skvělý fotograf Marek Novotný: "Nejlepší jsou kuchaři - vždycky něco uvaří!"

Dobrou chuť!

text: Rae aka Kid Montana aka Kid Fontána aka Lil Cabrio aka Epileptic Jumbo
zavřít