Honza Homola: Život písničky

Vydáno 29.06.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od Honzy Homoly ze skupiny Wohnout o tom, jak si žije písnička!

Honza Homola: Život písničky Honza Homola: Život písničky


rock_blog
web-homolka
Číhal jsem do pódia na Visáče, jak mastí Traktor. Nechápete? Dobře. Stál jsem čelem k pódiu a sledoval punkovou legendu Visací zámek, jak hraje svůj letitej hit Traktor.

Tu písničku si pamatuju ještě jako základoškolskej chachar. “Jede traktor, je to Zetor, jede do hor orat brambor…” Tenkrát těm klukům bylo o něco míň, než je nám Wohnoutům teď, jenže kutálející se čas nadělal z pubertálních klučinů statný padesátníky. Smekám před touhle partou, neboť Visáči to dokážou i v kmetskym věku rozbalit, jakoby jim bylo vo třicet míň.

Traktor zavrčel snad na všech místech naší krásný vlasti a já si říkám, že dokud to ti staří pankáčové vydržej, bude mu motor bublat nadále tak důstojně, jako doposud. Jednou už to ale prostě nepůjde a tenhle evergreen poletí světem už jen prostřednictvím nahrávek a revivalů.

Tím ovšem nekončí život písničky. Akorát si jí už nebudeme moci vychutnat přímo od kuchařů. Nebude tak čerstvá, opravdová, s mateřskou láskou zamíchaná, jako nám jí Visáčové vaří na koncertech.

Za mnoho let, až na ní dostaneme chuť, otevřeme digitální konzervu a Traktor si přihřejeme na lejzrovým vařiči. I tak, myslím, bude chutnat znamenitě. 

text: Honza Homola
www.wohnout.cz
www.honzahomola.cz 
zavřít