ROCKBLOG: Jan Kunze - Úzké džíny Rogera McGougha

Vydáno 27.12.2011 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od frontmana kapely Kofe-In Honzy Kunzeho o poetickém výletu do Londýna!

ROCKBLOG: Jan Kunze - Úzké džíny Rogera McGougha ROCKBLOG: Jan Kunze - Úzké džíny Rogera McGougha


rock_blog

lon_p1020316Kdykoli se můžu setkat s lidmi, kteří jsou v každém ohledu dál než já a mají za sebou roky kvalitní a zajímavé práce, je to pro mě inspirující moment. Okamžik pokory. Dárek pod stromečkem. Vlastně takové malé Vánoce.

Ty opravdové mi letos zpříjemnil Londýn. Ale ne město samotné. Ne ten totální konzumní shon britské metropole, kde věčně mží nad Temží; lidi jako mravenci s nákupními taškami slovutných značek plahočící se za další neodolatelnou slevou; nekonečná Oxford Street, kterou nejste schopni projít, aniž by vám přitom někdo nevypíchnul oko deštníkem. Tady byste Vánoce hledali marně.

Jejich kouzlu a poezii jsem nakonec propadl v malé zapadlé uličce v Covent Garden, jen asi padesát metrů od největšího turistického shonu. A nemůže za to surrealistický zástup asi tisícovky Santa Clausů na kolečkových bruslích, který uličkou projel.

lon_p1020304 1sm lon_p1020303

s rogerem 2011smTady, v kavárně s příznačným názvem Poetry Place, jsem se totiž potkal s živoucí legendou britské poezie, liverpoolským básníkem Rogerem McGoughem. Na londýnském křtu jeho knihy Někdo přijde a udělá to za mě líp jsem měl možnost nejen osobně být, ale dokonce s McGoughem vystoupit na jednom pódiu v rámci společného česko-anglického literárního večera.

Čím mě ten charismatický čtyřiasedmdesátník s chytrým pohledem a energickou jiskrou v oku zaujal? Tím, že v 60. letech psal pro Beatles, zažil divoké večírky s Ginsbergem a Ferlinghettim, nechal si produkovat desku od Paula McCartneyho a na přátelskou výpomoc si jen tak mimochodem pozval Jimiho Hendrixe s Eltonem Johnem? Tím, že svoje básně sebevědomě sázel zpaměti a doplňoval je historkami, kterých měl v rukávu požehnaně? To jistě taky.

Ale nejvíc mi v paměti utkvěly jeho neuvěřitelně úzké džíny! Tenhle děda byl prostě zajímavý a přirozeně cool i navzdory době, která prý uznává jen krásné mladé lidi. A říkal jsem si, že kdybychom tady v Česku místo našich úzkých představ raději nosili McGoughovy úzké džíny, mohlo by být všechno jinak. Hezký nový rok!


text a foto: Jan Kunze
www.kofe-in.cz


bez nzvu3
 

 

zavřít