ROCKBLOG: Alkohol, cigarety, sex aneb zdravý life style muzikantů

Vydáno 10.10.2013 | autor: redakce

Martin "Cerveza" Řehoř, manažer kapel Rybičky 48, Mandrage nebo Visací zámek, se v našem Rockblogu zamyslel nad vlivem muzikantského lifestylu na stárnutí. Proč tedy muzikanti stárnou rychleji?

ROCKBLOG: Alkohol, cigarety, sex aneb zdravý life style muzikantů ROCKBLOG: Alkohol, cigarety, sex aneb zdravý life style muzikantů

IMG 0229Martin "Cerveza" Řehoř

Před pár dny slavila paní mého srdce narozeniny. Když se tak dívám, jak ona vypadá čím dál lépe, zatímco já vypadám čím dál hůř, říkám si, kde je asi chyba. Možná to bude i tím, že se na mě podepsalo těch deset let, během kterých jsem s kapelami absolvoval několik stovek koncertů.

Ono stačí, když se podívám kolem sebe a vidím pány muzikanty, do kterých se zdravý koncertní life style rovněž hluboce vryl. A tak třicátník na pódiu může tiše závidět důchodcům stav jejich tělesných orgánů. Langoše, klobásy, halušky, nudle a další festivalové zbraně hromadného ničení se na trávícím traktu muzikantů podepsaly nesmazatelným písmem. Kategorií samou o sobě jsou pak benzínky a biologicko-bakteriologické zbraně v podobě číhajících baget, které již povětšinou žijí svým vlastním životem.

Ale svou porci "zdraví" si zaslouží i ostatní orgány. Pro plíce je vždy připravena cigareta, zvláště při koncertě, kdy se plíce řádně roztáhnou, je možno zadehtovat i ten poslední plicní sklípek. Tepová frekvence srdce, stejně jako krevní tlak se dají snáze zvýšit dostatečným přísunem coly či energetických nápojů, oboje je samozřejmě možno vytunit značným množstvím ethanolu. Alkohol je věrným souputníkem muzikantů a tak dříve nebo později začne umělec překonávat hranice lidských a následně i zvířecích možností. Díky tvrdému tréninku zvolna odcházejí játra a ledviny a naopak přichází zvýšená rezistence organismu na ethanol a brzy je velmi obtížné (rozuměj drahé) dojít ke kýženému umrtvení. Naštěstí je vždy k dispozici i dostatečné množství omamných látek, které dokážou muzikanty nejen zmrtvit, ale i zrychlit, zpomalit či krátkodobě a následně i trvale zpitomnět.

natruc 36 20130826 1623167465Rybičky 48 na festivalu Natrucnatruc 54 20130826 1938489213Visací zámek na festivalu Natruc


Patrně nejzrádnější drogou pro mozek je však úspěch, na kterém si umělec vytvoří závislost již po několika koncertech a po pár poplácáních po ramenou. Velmi záhy se z hudebníka stane nadčlověk a také nadsamec, ozdoba dívčích pokojíčků a následně i dámských ložnic. A tak si na své přijdou i pohlavní orgány, tedy až do první návštěvy venerologie. Od této návštěvy nebývá styk s okolním světem již tak bezprostřední.

Sečteno podtrženo po pár letech fungování na hudební scéně, několika odvykacích kúrách a tuně spolykaných antidepresiv, je pro umělce, který nemá na plastiky, čím dál tím složitější tvářit se, že je "forever young". Popravdě řečeno i já jsem se snažil ignorovat obraz v zrcadle a být věčně mlád. Jenže postupem času zjišťujete, že vám ono mládí nevěří v podstatě nikdo, sebe sama nevyjímaje. Nejdříve se tím trápíte, polykáte antidepresiva, navštěvujete psychoterapeuty a pak vám dojde, že nadešel ten pravý čas uvědomit si, že teď už můžete naplno dávat na odiv svoji krásu vnitřní. A ta jak známo zubu času nepodléhá.

Martin Řehoř

zavřít