ROCKBLOG: Boris Carloff - Útěk na Island

Vydáno 09.06.2014 | autor: redakce

Producent, zpěvák a skladatel Boris Carloff se před dvěma lety blýskl debutovou deskou The Escapist, jež mu mimo jiné vynesla cenu hudební kritiky Apollo a Anděla za videoklip k písni Falling. Jak prozradil v našem Rockblogu, natáčení nového materiálu je na spadnutí a letenka na Island už se hřeje v kapse.

ROCKBLOG: Boris Carloff - Útěk na Island ROCKBLOG: Boris Carloff - Útěk na Island


Boris Carloff 2014Boris Carloff


Když jsem se v roce 2013 trochu zastavil od kolotoče spojeného s vydáním desky The Escapist, začal jsem přemýšlet kam dál s novou deskou. Kdo mě zná, ví, že trpím takřka chorobnou touhou po dokonalosti. Proto jsem začal nejdřív u sebe.

Zpíval jsem s pauzou několika let v pár kapelách. Ale těch pár let pauzy se přece jen podepsalo na technice (pokud jsem nějakou vůbec měl). A protože jsem chtěl být ve zpěvu opravdu dobrý, začal jsem nejdříve chodit k asi nejlepší české hlasové pedagožce Hance Peckové a později jsem začal dělat i online slavné Berklee. Tam jsem se pilováním "riffing " v kurzu Soul a RnB naučil asi nejvíc. Samozřejmě tohle všechno mi pomohlo, ale nejvíc dává - jako u každého nástroje - každodenní cvičení. A to je ta nejtěžší disiplína, zvláš't když se člověku prostě nechce po celém dnu ve studiu.


Další věc, kterou jsem řešil, bylo kam dál s produkcí a celou vizí nové desky. Po dlouhých úvahách jsem se rozhodl, že tuhle nahrávku nechci dělat od začátku do konce sám, i když by to byla nejlevnější a nejjednodušší varianta. Půl roku jsem hledal, kdo by se toho ujmul. Přemýšlel jsem nejdřív nad producentem z Anglie, ale SBTRKT, který by se mi libil asi nejvíc, bohužel natáčí nové album. Pak jsem si řekl, proč vlastně Anglie, když se tam zas tolik nového neděje. A zadíval se směrem do země fjordů, ledovců a neskutečného exportu alternativní hudby. Na Island.

BorisCarloff 482880


Při výběru jsem se zaměřoval na ty umělce, kteří dělali na něčem, co se mi opravdu líbí. A nakonec výběr skončil u dvou lidí: Siggi Baldurssona a Bardi Johanssona. Siggi dělal se Sigur Rós a Blur, Bárdi zase třeba s Olafurem Arnaldssonem. A každý má svoje velmi zajímavé projekty. Siggi dělá moderní vážnou hudbu, což je mi velmi blízké, Bardi má kromě filmové hudby zase project Starwalker s jedním z členů bývalých Air. Kamarád z jednoho islandského studia mi doporučoval oba. Nakonec po výměně nespočet mailů a zjiš'tování, kdy kdo může nebo nemůže, a kolik mě ta sranda bude stát, bylo jasné, že jedu v červnu 2014 na Island. A producentem bude Bardi Johansson.


V květnu jsem se sbalil a odjel na tři týdny do Chorvatska, postavil jsem si provizorní studio a střídal procházky u moře se skládáním. A fungovalo to. Moře je pro mě skvělá inpsirace. A už teď můžu říct, že nová deska nebude tak temná. Za chvíli odjíždím na Island. Těším se. A vy na podzim uvidíte. Teda uslyšíte.


text: Boris Carloff


 

BorisCarloff 482880 TOP

zavřít