POST SCRIPTUM (1.): Kanye West na rockovém Glastonbury? Hudební krádež století!

Vydáno 02.07.2015 | autor: Simona Knotková

Kanye West je největší rockovou hvězdou planety, údajně. Taylor Swift tvoří společně s Calvinem Harissem nejbohatší dvojku v showbyznysu, tak to určitě! V uplynulých sedmi dnech se staly ale také další, smutné i veselé příhody, za kterými se ohlédneme zpět v naší nové rubrice.

POST SCRIPTUM (1.): Kanye West na rockovém Glastonbury? Hudební krádež století! POST SCRIPTUM (1.): Kanye West na rockovém Glastonbury? Hudební krádež století!

kanye west glastonbury 2015Letošní ročník Glastonbury se skutečně zapsal do dějin. Byl to ovšem rapper, kdo povznesl cenu kytarového festivalu

NĚKDO TO RÁD ZAPLACENÉ

Streamovat, či nestreamovat? To je to, oč tu běží. Taylor Swift velí streamovat! Alespoň své poslední album a minimálně tak učiní v nové službě Apple Music. Společnost totiž vyslyšela její kritiku a umělcům nebude platit až po tříměsíční zkušební lhůtě, ale hned po spuštění. A třebaže se podobné gesto od Swift očekávalo, vrabci (nejenom na Twitteru) si stejně prozpěvují odvěké moudro, že peníze nesmrdí. Dvakrát tolik to platí o pětadvacetileté zpěvačce, která si chtěla přilepšit i díky zakoupení ochranné známky na celkem běžně používaný idiom this sick beat. (Ostatně kdyby jí peníze smrděly, asi dnes nechodí s Calvinem Harrisem a netvoří spolu nejbohatší pár mezi celebritami.) Taylor Swift Photo 1989 01 TOP

Ale abych nebyla tak zlá na vlajkonošku ročníku '89, také jiní se rádi vrhají do náruče streamovací služby, z níž by konečně měly kanout peníze, a svou diskografii přislíbil třeba Trent Reznor a jeho Nine Inch Nails. Aplikaci, kterou sám pomáhal tvořit, přirovnává k nezávislému obchodu s deskami a budoucím uživatelům slibuje bonus v podobě instrumentální, dosud nikdy neslyšené verze alb The Fragile a With Teeth. A to se vyplatí!

PADESÁT ODSTÍNŮ MEGALOMANIE KANYEHO WESTA

"Jsem největší žijící rocková hvězda na této planetě," přesně taková slova padla v roce 2015, v době, kdy se na filozofii sex, drugs & rock'n'roll a velké řečičky rockerů prý už moc nehraje. Věta byla vyřčena z úst rappera Kanyeho Westa. Na Glastonbury, jenž byl odjakživa mekkou především velkých kytarových velikánů. Může být celá situace ještě více absurdnější? Jistěže může! Například když BBC vzdalo pokus cenzurovat Američanův košatý projev a diváky odbývalo slovy "He Raps", když návštěvníci v publiku mávali obří vlajkou s fotkou z domácího porna Kim Kardashian a nebo když došlo k pódiové sabotáži a vedle Westa se náhle objevil komik Lee Nelson.

Prostě takové normální festivalové vystoupení, znáte to. Masivní odezva internetového národa plného vtipálků byla samozřejmě v ceně. I když ale rozum radí zběsile přikyvovat na citaci Davida Crosbyho, který na adresu osmatřicetiletého interpreta utrousil také výrazy jako "pozér" a "idiot", rock'n'rollové srdce stejně tak nějak plesá. Protože... Sakra! Jestli Kanye West není momentálně největší rocková hvězda, tak kdo pak teda?

POD DUHOVOU VLAJKOU

Superlativy o své osobě zato musí šetřit rapperka Iggy Azalea. I přes nepopíratelné prodejní úspěchy se neustále potýká s jednou z nejsilnějších armád haterů na síti, ruší množství naplánovaných show, a navíc zahodila celou šestiměsíční práci na novém materiálu. Potupně musí snášet i propad singlu Pretty Girls, na němž se podílela společně s Britney Spears. Aby aspoň trochu vyvázla s hlavou vztyčenou, na adresu týmu popové veteránky poslala jasný vzkaz mezi řádky svých tweetů: "Absolutně jste se vykašlali na promo a neúspěch songu je vaše chyba!" Jen jestli nebude chyba v samotné skladbě, která by možná zaujala víc, kdyby už neexistovala notoricky známá Fancy. Ta bohužel existuje.

Šťastná ovšem byla i ona, když američtí poslanci 26. června zlegalizovali svatby homosexuálů ve všech svých státech. A radovala se i Madonna! A Pharrell Williams! A Charli XCX! Regina Spektor! Marina And The Diamonds! Bylo krásné sledovat, jak se hudební, stejně jako i celý okolní svět, zase na chvíli spojil v jednotu. Smutné je vědět, že v našich končinách se něčeho podobného v tomto životě už asi nedočkáme... Tak si to aspoň představme:

 text: Simona Knotková


kanye west glastonbury 2015 TOP

 

 

zavřít