HITPARÁDY (2.): Navzdory kritice je Tomáš Klus nejprodávanější

Vydáno 08.07.2015 | autor: Josef Martínek

O nové desce Tomáše Kluse sice v hudebních médiích mnoho pochvalných slov nenajdete, fanoušci se ale činí a podle očekávání dostali Anat život není na jedničku českého prodejního žebříčku. V singlech nastala doba Kryštofová. Ve světě se pak nadále daří hlavně hitům Wize Khalify a OMIho.

HITPARÁDY (2.): Navzdory kritice je Tomáš Klus nejprodávanější HITPARÁDY (2.): Navzdory kritice je Tomáš Klus nejprodávanější

Tomas Klus 2014 01Tomáš Klus si nyní dopřeje roční pauzu

V PRODEJNÁCH VLÁDNE KLUS, V RÁDIÍCH KRYŠTOF

Komerčně silné desky letos v Česku místo tradičního předvánočního období nezvykle vyšly už před začátkem léta, velkou trojku tradičních prodejních jistot po skupinách Kryštof a Kabát nově doplňuje Tomáš Klus. Písničkář navazuje novinkou Anat život není na úspěch předchozích alb, a to navzdory většinou nepřiznivým recenzím. Klus vydal další řadovku pouhý rok a čtvrt po předchozí Proměnamě, zato nyní by se měl na nějakou dobu odmlčet, vyhlásil totiž roční pauzu.

Srdcebeat Kryštofu je po čtyřech týdnech ve vedení druhý, Kabát s Do pekla / Do nebe klesá na bronzový stupínek. V Top 10 najdeme jen dva zahraniční tituly - na šestce je to sólovka Skills In Pills Tilla Lindemanna z Rammstein, o dvě místa níže startuje nový Adam Lambert. Recenze jeho aktuální studiovky The Original High u nás vyjde v řádu dní.

V rádiích je situace úplně opačná - v první desítce nejhranějších skladeb jsou jen dvě české písničky. A obě má na svědomí Kryštof. Pilotní Srdcebeat ještě nevyklidil pozice a už ho hbitě nahradila novinka Ty a já. Ta vystoupala do Top 10 za rekordně dlouhou dobu - pouhé dva týdny. Celkově v rádiích kraluje Lost Frequencies s Are You With Me před See You Again Wize Khalify a Charlieho Putha.

lost fr 15BRITÁNII KRALUJE DVANÁCT LET STARÁ DESKA, V USA BODUJÍ NOVINKY

Lost Frequencies je novým číslem jedna také v Británii, kde střídá na čele dvojku Tinie Tempah a Jess Glynne s Not Letting Go. Stupně vítězů doplňuje třetí Rita Ora s Poison. K zajímavé situaci došlo v pořadí alb, vede totiž dvanáct let stará kompilace Lionela Richieho a The Commodores. The Definitive Collection vyšla už v roce 2003 a dosáhla nejvýše na desítku, nyní se ale zničehonic ocitla až na piedestale. Co za tím stojí? Nejspíš vystoupení na Glastonbury. Richie vítězí v britských albech po dlouhých třiadvaceti letech. Druhé místo berou Florence And The Machine a na trojce se usadil písničkář James Bay. 

V USA se situace na singlových medailových stupních moc nepromíchala, tandem Wiz Khalifa a Charlie Puth nepoznal se See You Again přemožitele už pojedenácté. Druhá zůstává Taylor Swift s Bad Blood a poprvé se z Top 3 raduje OMI, jehož Cheerleader je po vítězném tažení Evropou na nejlepší cestě podmanit si i Ameriku. Mimochodem, v globálním žebříčku United World Chart už hitovka remixovaná Felixem Jaehnem všechnu konkurenci předčila. Start se povedl i Seleně Gomez - její novinka Good For You se okamžitě vyhoupla do první desítky. Možná je to tím, že v ní Selena konečně dospěla a docela úspěšně ze sebe strhává nálepku Disney hvězdičky.

Albové pořadí nabídlo solidní množství novinek, obzvlášť na to, že je červenec. Rockeři Breaking Benjamin se studiově připomněli po šesti letech a hned z toho s deskou Dark Before Dawn vytěžili své první číslo jedna v hitparádě Billboardu. Za sebou nechali i Tori Kelly, která kdysi jako teenagerka zkoušela štěští v talentové soutěži American Idol. Nevhrála, zato má dnes s produkční pomocí švédského hitmakera Maxe Martina druhé nejprodávanější album. Třetí místo si připisuje další dívka, country-popová Kacey Musgraves, o ní a její novince Pageant Material více níže v tipu týdne. 

Tip týdne: Kacey Musgraves - Pageant Material

Jméno šestadvacetileté Kacey Musgraves u nás není tak dobře známé, v Americe ale díky svému jemnému dívíčímu country stylu platí trochu za nástupkyni Taylor Swift. Kacey vydává desky už od dětských let, pod velkým vydavatelstvím ale poprvé vyšla až dva roky stará Same Trailer Different Park a hned z toho byla Grammy za nejlepší country album. Také aktuální Pageant Material je nahrávkou plnou milých písniček s nekomplikovanými podklady, ale o to upřímnějším podáním. Jestliže vás mrzí, že Swift už křehkému country nejspíš nadobro zamávala, pak si hudbu z repertoáru Kacey Musgraves určitě nenechte ujít. 

 

text: Josef Martínek


Tomas Klus 2014 int TOP 02

zavřít