HITPARÁDY (7.): Čeští posluchači hltají 14letou zpěvačku, zahraniční One Direction

Vydáno 11.08.2015 | autor: Josef Martínek

Prázdniny sice ještě neskončily a bohatá přehlídka novinek na hudebním trhu ještě nevypukla, přesto zaznamenaly žebříčky v uplynulém týdnu docela dost změn. V Česku nově nejčastěji slýcháme z rádií 14letou Jasmine Thompson, ve světě znovu vypukla mánie "Directioners". Vyšlo i několik zajímavých desek.

HITPARÁDY (7.): Čeští posluchači hltají 14letou zpěvačku, zahraniční One Direction HITPARÁDY (7.): Čeští posluchači hltají 14letou zpěvačku, zahraniční One Direction

onedI ve čtyřech kluci z One Direction drtí hitparády


V ČESKU SE POŘÁD PRODÁVÁ KRYŠTOF, Z RÁDIA ZNÍ NEJVÍC TEENAGERKA

V českém prodejním žebříčku se na špičce už nějakou dobu nic nemění. Také tento týden platí na prvních třech místech pořadí Kryštof - Tomáš Klus - Kabát. Stejně jako minule najdeme v Top 10 dvě ze starších desek Led Zeppelin, kterým k vysokému umístění pomohly remasterované verze. Jedinou novinkou mezi elitou je na devátém místě album Vypusťte psy od Citronu. O novinku se ale zas až tak nejedná, jde o reedici čtvrt století staré nahrávky. 

O něco zajímavější je pohled na singlový žebříček. V čele nově stojí německý DJ Felix Jaehn, který v těchto týdnech a měsících zažívá celosvětový úspěch s hitem Cheerleader OMIho. U nás se ale na špičku vyšvihl s teprve 14letou (!!!) Jasmine Thompson, velkým talentem britské pop music. Druzí jsou američtí inde rockeři Walk The Moon se svým singlem Shut Up And Dance a z bronzu vše kontroluje Lost Frequencies, pravidelný okupant medailových stupňů.

V Top 10 najdeme tentokrát hned 4 české písně - což rozhodně nebývá zvykem. Tou nejhranější je balada Ty a já z dílny Kryštof, která na čele střídá skladbu Ráno libereckých ATMO Music, minule mezi domácími hity nejhranější, teď čtvrtou. Před hiphopery se vklínili ještě Sebastian s Toulavou a Slza díky Celibátu.

ONE DIRECTION JSOU ZASE V KURZU

V Británii (a nejen tam) se všechny Directionerky a Directioneři dočkali nového singlu One Direction. Poprvé ve čtyřech se chlapci vytasili s novinkou Drag Me Down. A Zayn Malik, který před časem ze sestavy odešel a zkusí se prosadit sólově, může litovat - hned je to totiž jeden z nejúspěšnějších songů formace. V Británii startuje rovnou na čísle jedna, v USA na bronzu. Na britských ostrovech jim ze stříbra kryje záda Calvin Harris s How Deep Is Your Love, třetí jsou holky z Little Mix.

Nového singlového lídra hlásí i americký kontinent - OMI se po dlouhé době nevyhřívá na zlatém stupínku, ale pouze na dvojce. Nahradil ho The Weeknd - k tomu, že jeho Can't Feel My Face si dělá zálusk na vítězství, vše směřovalo už několik týdnů. Třetí jsou již zmínění One Direction.

la havasLianne La Havas slaví úspěchy i s druhou deskouA žebříčky desek? Ty rovněž zaznamenaly jak v Británii, tak v USA změny. V evropské velmoci nově usedli na trůn The Maccabees - se čtvrtou řadovkou Marks to Prove It se jim to povedlo poprvé. Zadařilo se i Lianne La Havas - zpěvačka, která před třemi lety s debutem usilovala o Mercury Prize, startuje s Blood na čísle dva. Bronz pak drží chlapci z Years & Years s Communion (recenze)

To v USA se nejvíc prodává soundtrack - je to snímek Descendants, který vyhnal tolik Američanů do obchodů a k přehrávačům. Cílovou skupinou jsou tady hlavně děti a teenageři. Druhý je Future s DS2 a třetí stará známá Taylor Swift. Zhruba před rokem v tuhle dobu vyšel pilotní singl Shake It Off alba 1989. Kdo by to byl řekl, že ještě dnes bude deska mezi těmi úplně nejvyhledávanějšími.

 

Tip týdne: Joss Stone - Water for Your Soul

Jeden z nejzajímavějších hlasů současnosti - to je určitě britský zázrak jménem Joss Stone. 28letá zpěvačka vydala poměrně v tichosti novou desku Water for Your Soul, která v její domovině odstartovala na 13. místě albového žebříčku. Ochutnávat můžete pomocí singlu Stuck On You níže. 



text: Josef Martínek


oned TOP

 

zavřít