POST SCRIPTUM (11.): Bono se vyjádřil k uprchlické krizi

Vydáno 10.09.2015 | autor: Simona Knotková

Jestliže uprchlickou krizi vám dnes takřka na denním menu servírují restaurace (a to není slovní obrat), proč by se nemohli vyjádřit i hudebníci. Moc moudrostí ale nečekejte - Bono Vox neví a Azealia Banks zase jenom trollí.

POST SCRIPTUM (11.): Bono se vyjádřil k uprchlické krizi POST SCRIPTUM (11.): Bono se vyjádřil k uprchlické krizi

Bono-VoxVelké naděje byly vkládány do tohoto hudebního spasitele. Zklamal


ZNÁ BONO ŘEŠENÍ UPRCHLICKÉ KRIZE?

Skoro každý si dnes myslí, že má co říct k uprchlické krizi. Ve většině případů sice nemá, ale zůstaňme u toho, že máme svobodu projevu. Pokud se na celou situaci díváte značně skepticky a nevidíte žádné řešení, konečně se můžete uklidnit, protože promluvil také Bono Vox. A kdo jiný se k podobné promluvě hodí lépe než tento Ježíš hudebního světa?

Během své show v Turíně frontman U2 nejenom změnil slova skladby Pride (In The Name Of Love) a zahrnul do ní větu o mrtvém syrském chlapci na pláži, ale taky řekl: "Neznáme odpověď na uprchlickou krizi v Evropě a Africe, ale víme, že pokud ji neobjevíme, poté Evropa zanikne. Takže tu odpověď musíme najít, ať už je jakákoliv." Tak moment... Něco tady nehraje. Chce snad svými slovy Bono říct..., že ani on nezná východisko, které by bylo schůdné pro všechny zúčastněné strany? Tak to jsme potom už opravdu ztraceni!


AZEALIA BANKS VYDALA NOVOU SKLADBU
AZEALIA BANKS OPĚT PROMLUVILA

1280-xfsn53hqa11eqs7hyaefy4z2d7qxxe6qwktk49feUž vůbec tomu nepomáhá ani slovní příspěvek od známé provokatérské firmy Azealiy Banks.

Azealia Banks je přesně ten typ ženy, na kterou by se díky jejím výpadům (nejenom) na sociálních sítích hodilo lidové označení "pěkná kráva". A to nechci být nijak vulgární, ani nechci tímto prohlášením jakkoliv znevažovat její umělecké kvality; Broke With Expensive Taste je jednou z nejlepších nahrávek loňského roku. Ať už jste také její příznivci, ať už sebevíc milujete držkaté hvězdy gallagherského typu, asi jste rovněž názoru, že po většinu času Banks střílí značně přes čáru. Jednou uhodí hřebík přesně na hlavičku, hned následující hláškou vaši důvěru ale zase totálně potopí. Jak už bylo ovšem řečeno výše, máme svobodu projevu.

Čtěte proto jeden z posledních výroků, jenž se týkal právě ožehavého tématu imigrace: "Myslíte, že je špatné, když celkem souhlasím s negativním postojem Donalda Trumpa k imigraci? Je to jenom z toho důvodu, že černí Američané dosud nedostali odškodnění za otroctví, zato příval mezinárodních imigrantů vysává státní podporu, vládní peníze, volná místa ve školství, kvalitu života a další věci. Je to sobecké, ale Amerika umí velice dobře přesvědčovat jedince, že jejich problémy nejsou natolik důležité jako problémy ostatních. Chci svoje peníze! Já první!!"

V lavině kritiky, která se na ni hned vzápětí spustila, si mohla o sobě přečíst třeba takovou štiplavou poznámku: "Tvoje mizerná alba tě neuživí, a proto potřebuješ peníze od vlády." Nebyla by to ovšem čtyřiadvacetiletá rapperka, aby nehodila další rukavici do ringu. Takže: Všechno to byl vlastně jenom sociální experiment, ona doopravdy nesouhlasí s Trumpem a všechno spustila jenom proto, aby opět upozornila na rasismus, načež se pustila do další sociologické litanie. Tak mě napadá: Není Azealia Banks taky jenom nějaký sociální experiment?

 text: Simona Knotková


Bono-Vox2

 

 

 

 

 

zavřít