HITPARÁDY (14.): V Evropě se prodává David Gilmour, v USA Drake

Vydáno 30.09.2015 | autor: Josef Martínek

David Gilmour má i bez Pink Floyd silnou fanouškovskou základnu, což dokládá úspěch jeho nového alba Rattle That Lock. To je první v České republice i ve Velké Británii. V USA je největší zájem o spolupráci rapperů Drakea a Futurea. 

HITPARÁDY (14.): V Evropě se prodává David Gilmour, v USA Drake HITPARÁDY (14.): V Evropě se prodává David Gilmour, v USA Drake

 drakeeDrake je v USA aktuálně nejprodávanější


DAVID GILMOUR PO 9 LETECH ZNOVU ZLATÝ

Po dvou týdnech kralování předávají Iron Maiden žezlo vládce českého albového žebříčku Davidovi Gilmourovi. Ten zůstává i po devíti letech od minulé sólovky On An Island v oblibě zdejšího publika a opět se dostává na první místo. Není to ale takové překvapení vzhledem k popularitě Pink Floyd u nás.

Také na bronzovém stupínku se ocitla novinka, tentokrát ze Slovenska. I když z velké části vlastně z Británie - Miro Žbirka totiž album MIRO nahrával v proslulých Abbey Road Studios v Londýně. Písničky pak vydal jak v angličtině, tak v rodné slovenštině. 

Po dlouhé době museli Top 3 opustit Kryštof, jejichž Srdcebeat nyní tluče na čtyřce. A Daniel Landa klesá z minulé dvojky až na pětku. Inu, zdá se, že z desítek tisíc lidí, kteří navštívili pražský Velekoncert, si na Žita s koupí CD vzpomnělo minimum. V Top 10 najdeme ještě dvě novinky - Keth Richards se vrátil po dlouhých 23 letech novou sólovkou Crosseyed Heart a je šestý, sedmičku obsadila Lana Del Rey s Honeymoon. 

To singlová hitparáda se ne a ne rozpohybovat. Kryštof už vede s Ty a já tak dlouho, že jeho tažení začíná připomínat úspěch megahitu Cesta. Také Felix Jaehn a Jasmine Thompson už by mohli z dvojky uvolnit cestu neoposlouchaným singlům. Bronz mají znovu v držení Xindl X a Mirka Miškechová. Aktuální kolo bylo slabé i na novinky - jednu najdeme na 84. místě, postarali se o ni Mig 21 s písní Kalhotky si sundej. A 95. je Justin Bieber s What Do You Mean?, hitem, který už ve světě dávno dobyl první příčky.

TheWeeknd 2 webThe Weeknd má v USA nejúspěšnější singl


KANADSKÁ INVAZE V USA

V USA zazářil Kanaďan Drake, který slaví albové zlato podruhé v tomto roce. I tentokrát přitom nový materiál neohlásil dopředu: What A Time To Be Alive, společná nahrávka s Futurem, získala za první týden 375 tisíc bodů. Neměla přitom započítaný celých sedm dní, neboť vyšla v průběhu sledovaného období.

Stříbro urvala Lana Del Rey, která s Honeymoon nenavázala na loňské zlato Ultraviolence. Bronz si připisuje The Weeknd s Beauty Behind The Madness, vítěz minulých kol. V Top 10 startují i Mac Miller, David Gilmour, Shinedown či Ryan Adams, který kompletně přezpíval album 1989 od Taylor Swift. 

V singlech opět vede The Weeknd a ani na skutečnosti, že medailové stupně jsou čistě v režii Kanaďanů, se vůbec nic nezměnilo. Za prvním The Hills je totiž Justin Bieber s What Do You Mean? a pak zase The Weeknd, s nedávnou jedničkou Can't Feel My Face. Zástupce země javorových listů se vměstnal i na čtyřku, je na ní totiž Drake s Hotline Bling. Cestu do první desítky si konečně proklestil i aktuální singl Taylor Swift, Wildest Dreams tak navázal na čtyři předešlé úspěšné songy z 1989. 



JUSTIN BIEBER V BRITÁNII STÁLE KRALUJE

V Británii se na albové jedničce vyhřívá - stejně jako v Česku - David Gilmour s Rattle That Lock. Dvojku bere - stejně jako v USA - Lana Del Rey. Ani na ostrovech tak Lana neobhájila prvenství s minulou řadovkou. Na stupně vítězů se vrací třetí Jess Glynne a z novinek stojí za zmínku čtvrtý Cliff Richard, šestí Drake a Future a sedmý Keith Richards. Album 1989 Ryana Adamse startuje na čísle 19 a 21. je Carly Rae Jepsen s novinkou Emotion, která konečně vyšla i v Evropě. Japonci ji poslouchají už od června.

V singlech ke změně nedošlo, clkově už potřetí je v čele Justin Bieber s What Do You Mean?, ze dvojky ho následuje Sigala a Easy Love. R. City a Adam Levine poskočili z minulé šestnáctky razantně kupředu a s Locked Away jim už patří bronz. Na sedmém místě zahájila svou cestu žebříčkem Elli Goulding. On My Mind holt není taková pecka, jak se čekalo, a na zlato Burn nebo Love Me Like You Do nenavázala. 

text: Josef Martínek


drake TOP

zavřít