Vy jste se ptali, Sunshine odpovídali, aneb Bruce Willis na křest nedorazí

Vydáno 21.04.2011 | autor: redakce

Ačkoliv první singl z nové desky kapely Susnhine nese název Today (Is Not The Day), opak je pravdou. Právě dnes se vaše dny sečtou a prostřednictvím Sunshine pocítíte pach nicoty. Stačí večer dorazit do pražského klubu Lucerna Music Bar, kde kapela svůj nový výtvor pojmenovaný výmluvně Karmageddon pokřtí. Ale abyste věděli, že na straně temna bývá občas i docela legrace, zodpověděli Sunz několik vašich zvídavých dotazů. Pera, potažmo klávesnice, se tentokrát ujal nejen frontman Kay, ale také kytarista Jirka, basák Tvzex a bubeník Dan.

Vy jste se ptali, Sunshine odpovídali, aneb Bruce Willis na křest nedorazí Vy jste se ptali, Sunshine odpovídali, aneb Bruce Willis na křest nedorazí

sunzChtěla bych se zeptat Karla Buriánka, jestli si půjde nařezat vrbové proutky, uplete hodovačku a přijede mne osobně seřezat? Simona H.
Kay: Morava? Proplácíš cestu?

Co v poslední době nejvíc posloucháte? Samozřejmě kromě KMGDDNu...
Aleš H.
Kay: Designer Drugs, Mechanical Resistance, Deathface, Dada Life, Belzebass, Cyberpunkers, Light Asylum, Black Matter, All Leather, Slayer, Trash Talk, Skrillex a spousty dalších.
Jirka: Arcade Fire, Mona, The Naked And Famous, Does It Offend You, Yeah?, The Vaccines, Tinie Tempah...
Tvzex: The Black Dots Of Death.
Dan: Svýho iPoda a manželku (smích). Konkrétně dneska naposled TV On The Radio (nová deska).

Kayi, netajíš se tím, že ti hodně dává hip-hop. Nepřemýšlel jsi někdy, že bys udělal nějaký vedlejší projekt, ať už z hip-hopu nebo jakéhokoliv jiného žánru? Aleš H.
Kay: Přemýšlel, ale zatím nerealizoval, kromě projektu Bounce! Bounce!, což je pasivní hudební záležitost ve smyslu, že se nejedná o autorskou tvorbu.

Za kolik byste zahráli na narozeninách věrného fanouška?
Kay: Bylo by nám asi trapné hrát za peníze pro věrného fanouška, ale zadarmo to taky dělat nemůžeme, takže asi zůstaneme u toho, že věrný fanoušek bude muset dostat k narozeninám lístek na náš koncert.
Jirka: Jakmile začneme hrát maturáky, budeme uvažovat o narozkách…
Tvzex: Kdyby byl hodně věrnej, možná bychom nad tím přemýšleli. Za kolik čeho?
Dan: Raději se neptej (smích).

V čem si myslíte, že je v České republice problém s hudbou? Proč u nás kapely, na které by ve světě moc lidí nepřišlo, vyprodají velké haly a naopak kapely, které hrají moderní hudbu, konkurence schopnou se zahraničními kapelami, hrají v sálech pro max. 1000 lidi, a když je vyprodají, je to považováno za veliký úspěch? Jinak děláte nejlepší hudbu u nás! Radek P.
Kay: V první řadě díky. Na tvoji otázku neexistuje jednoduchá odpověď, možná snad jenom to, že žijeme v Čechách, v zemi, kde vládne tvrdou rukou král Nevkus s královnou Nikomu to nevadí (smích).
Jirka: Děkujeme. Myslím, že je to zčásti daný rozlohou a počtem obyvatel a tím, že u nás v podstatě neexistují média, která by byla ochotná podobnou hudbu reflektovat, s tím souvisí možná i určitá lenost masového českého spotřebitele pracně hledat novou „moderní hudbu“, často jazyková bariéra (anglický texty...) a samozřejmě i vkus... Ale to se časem změní.
Dan: Nemyslím, že by tady byl problém s hudbou... Vycházejí tady občas zajímavý věci, ale lidi se to ani nedozvědí. Podle mě tady třeba neexistuje rádio s celorepublikovým rozsahem, které by mě třeba bavilo poslouchat jen kvůli hudbě. Je toho samozřejmě daleko víc... Každopádně to určitě něco vypovídá o naší společnosti.

sunshinefoto10Jak je možné, že původně trashová kapela natočí "lovesong" Crimson Curse? jsou fráze Love me tender a Killing me softly použity schválně? Jaroslav Č.
Kay: Crimson Curse není love song. My můžeme všechno, protože všechno je povolený. Navíc text Crimson Curse teda fakt moc sladkobolnej není, spíš hodně depresivní, hehe.
Jirka: Čtyři chlapi už týden spolu v horském penzionu, litry vína, brzká ranní hodina a love song je na světě... Fráze jsou naprosto vědomě a cíleně použity.
Tvzex: To je mi taky záhadou (smích).
Dan: Nedovedu si to vysvětlit (smích). Fráze jsou v pořádku.

Kdybyste se setkali s Ivetou Bartošovou na baru, myslíte, že by si objednala sklenku poloprázdnou nebo poloplnou? Jaroslav Č.
Kay: Co je tohle za otázku?!
Jirka: Tak a teď jsem se v tom ztratil,  na přepočítání a následný výběr odpovědi bych potřeboval víc času... Nevím, dál...
Tvzex: Iveta by si určitě objednala minimálně celou flašku (smích).
Dan: Rozhodně by to bylo poloněco.

Za jakou sumu by byli kluci ochotni na koncertě vystoupit v legendárních Boratovskych zelených plavkách? Suzanne
Kay: Pokud by měla stejný i naše manažerka, řidič i zvukař, možná by za to kapela byla ochotna i zaplatit!
Jirka: 3 Kčs (cca 450 000 kazašských tenge)
Tvzex: Za nejvyšší.
Dan: Pokud by je měli komplet všichni v sále (za barem taky), tak za obvyklou (smích).

Zdar hoši. Nechystáte někdy nějaký větší halový koncert, ze kterého by se dal udělat i třeba nějaký DVD? Nebo nechystáte se jet na turné s nějakou větší zahraniční kapelou jako předkapela? Josef H.
Kay: Ani k jednomu se zatím nechystáme.
Jirka: Momentálně ani jedno, ani druhé.
Dan: Zdar, chystáme fakt velkej (samozřejmě) halovej koncert, ale bude jen pro holky... Právě kvůli tomu DVD aspoň se bude na co dívat.

Ahoj kluci, jmenuje se Vaše deska podle filmu Armageddon s Brucem? Bude vám dnes křtít desku? Lucyna
Kay: Ne, naše deska s Brucem nemá nic společnýho a dokonce nemá ani nic společnýho s názvem počítačový hry Carmageddon, jak někde někdo chytrej psal. Armageddon je biblickej i mystickej termín pro konec světa a ve spojení s karmou je to název odkazující na karmickej soudnej den. Je to přesmyčka a fór, s trochu děsivým podtextem.
Jirka: Ano, Bruce bohužel nemůže, točí Smrtonosnou past 23 a ¼
Tvzex: Ne.
Dan: Bruce bohužel nedorazí....

Kayi, na koncertech většinou vystupuješ v kapuci. Když jí sundáš, mívám občas pocit, jako bys shodil nějakou svoji temnou masku a všem svým fandům jako by ses víc otevřel. Je to skutečně tak, anebo je ti jen vedro? Adam V.
Kay: Kapuce je trochu ghetto styl a pak taky symbol toho, že o mě nejde, je jedno, jak vypadám a jestli je na mě vidět. Jde o to, co se děje na podiu, o hudbu, texty, energii. A pak je mi taky vedro, haha.

sunshine promoKonzultujete budoucnost kapely s astrologem nebo vědmou? Renata A.
Kay: Ne, myslíš, že bysme měli? Haha.
Jirka: Používáme skleněnou kouli.
Tvzex: Možná zbytek jo, ale já ne. Nevěřim tomu.
Dan: s astro co...?

Máte před koncertem nějaký rituál? Jak bojujete s trémou? Pavla T.
Kay: Dvojitou vodkou? (smích)
Jirka: Plácneme si otevřenými dlaněmi a poté poklepeme lehce rukama sevřenýma v pěst...  Na trému, když někdy je, zabere sklenka červeného
Tvzex: High five a pěstička.
Dan: Rituál bych neřekl... Někdy alkoholem (smích).

Čím vás fanoušci dokážou nejvíc vytočit? Nikol Z.
Kay: Když nepřijdou...
Jirka: Když nedorazí
Tvzex: Když k nám sedí zády na podiu.
Dan: Třeba kdyby se domluvily ty plavky a pak.. No, to je jedno...

Kdo z kapely je podle vás nejhezčí? Ondřej K.
Kay: Efektovej rack, kterýmu říkáme prase, haha.
Jirka: Náš zvukař, ale musí si vzít blond paruku alá Andy Warhol...
Tvzex: Náš zvukař, Koniatko.
Dan: Kaya (smích).

Proč nezpíváte česky? Kamila F.
Kay: protože mluvíme česky (občas), to uplně stačí
Jirka: Většina z nás má totiž problém s měkkými souhláskami (ž, š, č, ř, ď, ť, ň)
Tvzex: Protože umýme špatně česki.
Dan: Česky a hezky? Hm, to fakt nevím.

Zajímala by mě nějaká vaše temná tajemství! Nebo prostě tajemství ... Ája S.
Kay: všechny jsem na sebe už prásknul a co jsem neprásknul, to si lidi vymysleli.
Jirka: Stejná odpověď jako u předchozí otázky
Tvzex: Nějaký tajemství mam, ale to by pak přestala bejt tajemství. A pro každej případ si chci nějaký nechat...
Dan: Ve skutečnosti mi je 66.

Reportáž ze křtu desky Karmageddon kapely Sunshine si můžete přečíst ZDE.



text: Marta Pušová, foto: archiv


sunztop
zavřít