BSP: Na pódia se společně vracíme po pěti letech

Vydáno 31.05.2011 | autor: redakce

Před koncertním comebackem, díky němuž uvidíme znovuzrozené BSP na festivalu Okoř se šťávou (4.6.), samostatně v pražském SaSaZu (7.6.) a posléze na dvou dalších festivalech, jsme si povídali se všemi protagonisty tohoto tria: Michalem Pavlíčkem, Kamilem Střihavkou a Otou Balage.

BSP: Na pódia se společně vracíme po pěti letech BSP: Na pódia se společně vracíme po pěti letech

bsp foto
Jak je to dlouho, co jste hráli naposledy spolu?
Ota: Pět let.

Jak vlastně vznikli BSP?
Ota: To bylo v roce 1991, vymyslel jsem to já, objevil jsem Střihavku, napsal celé album a přizval Michala Pavlíčka k natočení kytarových partů.

Jaký jste měli důvod to dát znovu dohromady a na pouhé čtyři koncerty?
Kamil: S BSP jsme nedávno konečně vydali DVD se záznamem našeho posledního koncertu, který se uskutečnil před pěti lety v Retro Music Hall. Jako bonus je u něj i naše bestofka, která je sestavená z našich dvou alb...

Čemu se momentálně nejvíc věnujete?
Kamil: Loni v listopadu jsme v Hudebním divadle Karlín odpremiérovali rockovou operu Jesus Christ Superstar a ta mi vedle koncertování s mojí kapelou Leaders! zabírá veškerý můj čas. Představení je to krásné a to hlavně díky nadčasové hudbě Andrew Lloyd Webbera.
Michal: Teď pracuju na dvou seriálech České televize Špačkové v síti času, to je takový Harry Potter v podmínkách ČT, a Elixír mládí, což je úsměvný pohled na stáří. Na Primě zas dělám hudbu k seriálu Cesty domů.
Ota: Já v současné době píšu hudbu k vlastnímu muzikálu. Rád bych vydal sólové album, ale teď spíš dělám na CD Fancy Free a Kamily Nývltové.

bsp 2006 by ji bernovsk 2Michale, jak už jsi zmínil, vedle rockové muziky se intenzivně věnuješ scénické a filmové hudbě. Kterého díla z toho žánru si nejvíc ceníš?
Michal: Asi nejúspěšnější byl historický seriál v produkci BBC Červený bedrník, běžel asi ve třiceti státech. Do pěti celovečerních dílů jsem psal velkou symfonickou hudbu a dostal jsem za ni i cenu OSA, jako nejhranější české dílo v zahraničí za rok 2009. Loni jsem složil hudbu k filmu Václava Havla Odcházení. Předtím to byla kompozice k animovanému filmu Jiřího Bárty Na půdě. Z koncertních akcí se, myslím, povedla Beatová síň slávy k mým padesátinám ze Sazka Areny, nádherná atmosféra, s velkým orchestrem a spoustou milých hostů a fanoušků.

Kdy jsi začal hrát na kytaru a jaký jsi měl impuls?
Na kytaru jsem začal hrát tak nějak ve čtrnácti letech. Viděl jsem o prázdninách máničky v Kersku, jak mlátí do kytar, hrajou Stouny a Beatles, kouří a pijí pivo, a jak tím vším oslňujou holky. Tak tam se někde se ve mně zrodil rockový rebel. Můj první kytarový učitel byl Mirek Cepek z Kerska.

Jak trávíte svůj volný čas, umíte odpočívat?
Michal: Odpočívat moc neumím. To, co mě nejvíc nabíjí, je můj syn. Dává mi hodně síly a chuť do života. Často spolu vyrážíme na Letnou, má takové malé odstrkovalo, sice musím být ve střehu, aby se mu nic nestalo, ale mozek vypne z abstraktního života světa hudby. To jsou nejkrásnější chvíle, dívat se na něj, jak si drandí a je štastnej.
Kamil: Neumím odpočívat, neboť jsem dle slov mého blízkého okolí magor (smích).
Ota: Když mám relaxovat, tak nejradši zajedu na steaky za kamarádem na kole, je to asi 40 km od Prahy…

bsp 11-06 retro by ruda vyhnlek 2Kamile, jak se udržuješ v hlasové kondici?
V kondici mě udržuje pravidelný a častý zápřah na koncertech a na divadelních prknech.

Jak moc ovlivnila tvůj život role Ježíše? Nevíš třeba, jaké bude počasí v sobotu na Okoři?
Role Ježíše mě poznamenala natolik, že pravidelně po příchodu do restauračního zařízení proměňuji kamarádům vodu ve víno, a to bez nároku na honorář. A v sobotu to vidím na teplý, až tropický den a dost hustě vykalenou noc, hlavně v okolí Okoře.

Michale, ty už jsi spolupracoval s celou plejádou muzikantů, s kým by sis chtěl ještě zahrát?
S Jeff Beckem nebo Petrem Gabrielem.

Jak se těšíte na Okoř a první vystoupení s BSP po tolika letech? Mimochodem, máte radši kluby nebo velká pódia pod širým nebem?
Ota: Hraju rád všude, každý hraní má něco do sebe.
Michal: Domluvili jsme se, že uděláme pro podporu DVD, které vzniklo v Retru, opravdu jenom pár koncertů. Momentálně mi víc vyhovují open airy, kde se do toho můžeme pořádně opřít a netrpí tolik moje uši. V klubech mám zase radši komornější verze. Vystoupení je pro mě balzám na stařecký záda, kdy si člověk může znovu zaskotačit jako zamlada s kytarou v ruce. Na Okoř se těším, na tu atmosféru a na ty duchy, co tam lítaj z útrob hradu.

Na festivalu Okoř se šťávou, který proběhne již tuto sobotu, vystoupí kromě BSP také Kryštof, Vltava, UDGLety mimo a ve neposlední řadě také České srdce, které současně pokřtí nové DVD.

Více na www.okorsestavou.cz



text: TZ, foto: archiv

zavřít