DIY interview – Jan Budař: Moje hudba je zhmotněný zázrak

Vydáno 04.08.2011 | autor: redakce

Herec, muzikant, režisér, textař, moderátor, držitel několika Českých lvů. Jan Budař je vším a hlavně tím, čím ho chcete vy mít. Absolvent brněnské JAMU na sebe výrazně upozornil hlavně rolí ve filmu Nuda v Brně, pak se nabídky zahrát si pomatence všeho druhu jen hrnuly. Jan Budař ale svůj talent vkládá také do své kapely Eliščin band, se kterou momentálně chystá novou desku a také obráží vybrané české festivaly. I přes svoji vytíženost navíc stihl zodpovědět vaše zvídavé otázky.

DIY interview – Jan Budař: Moje hudba je zhmotněný zázrak DIY interview – Jan Budař: Moje hudba je zhmotněný zázrak

budar
Ahoj Honzo, neplánuješ si někdy v budoucnu nechat nastřelit vlasy jako Wayne Rooney?
Vláďa S.
Já nevím, kdo je Rooney, ale neplánuju to zatím. Možná až se potkám s Waynem, změním názor, ale spíš ne. Důležitý je přijmout se s láskou i s vlásky.

Údajně jsi byl v dětství velký fanoušek Michaela Jacksona. Jak ses od něj posunul až k hudbě, kterou děláš?
Milan K.
Nikam jsem se neposouval, byl jsem svůj už od narození. Hudba, kterou dělám, je zhmotněný zázrak mé duše, tak jako všechna hudba ve vesmíru. Tak tomu aspoň věřím.

Kdo je Eliška?
Anežka F.
Žena, po níž je pojmenována naše kapela, je herečka a je velmi okouzlující. Už jsem i prozradil její totožnost, ale tady to neudělám, aby ten rozhovor byl napínavější.

Seš Brňák a žiješ v Praze. Jak vnímáš nesympatie mezi těmito městy?
Lukáš Č.
Žádný nejsou, Lukáši. To jsou drby. Leda by si jim sám věřil. To by bylo všechno jinak. Brno i Praha i ty v těch městech světových.

Svou rolí ve filmu Nuda v Brně ses trošku zaškatulkoval do rolí více či méně vyšinutých postav. Co takhle nějaká role svůdníka nebo třeba prince, láká tě to?
Kamča R.
Kamčo láká a už jsem jich i pár hrál, ale asi jsi je neviděla, což je pochopitelný i omluvitelný. Každopádně si tu otázku taky kladu, proč hraju tak výrazné postavy. Asi proto, že jsem výrazný.

Je v Brně opravdu nuda?
Štěpi M.
Poměrně velká, Štěpi, ale hodně to záleží na ročním období, denní době, ulici, lidech v okolí a především na daném jedinci, který vyhodnocuje svoji realitu jako nudnou. To pak je otázka, jestli je potřeba svádět to na Brno, když je to prokazatelně světová metropole. Mají tam přece i hokejový klub a několik divadel!

jan-budar-z-wwwjanbudarczTvoje kapela nehraje typicky mainstreamovou muziku. Jak vás vnímají lidi třeba na festivalech, už někdy lítaly kelímky?
Petros
Většinou nás přijímají až s frenetickým nadšením. Nejspíš je to tím, že chápou smysl textů a rozeznávají v písních první dobu, na kterou se nejlíp tančí. Kelímky jsme zatím zažili jen plné a s láskou přinesené.

Ty jsi taky v neposlední řadě režisér mnoha videoklipů spousty našich interpretů, kde na takové klipy bereš inspiraci? Vychází to z textu té konkrétní písně, a nebo si prostě někde sedneš, zapřemýšlíš a řekneš si, to by mohlo bejt ono a udělá se to takhle?
Martin F.
Martine jak kdy, ale zatím jsem dělal klipy k písním, které mě naštěstí dostatečně inspirovaly. K jiným bych ani klipy dělat nemohl. Například jsem vymyslel klip k písni Jany Kirschner, který se už asi nikdy realizovat nebude, ale je nádherný. Opravdu, ale těžko mi teď budete věřit, když ho nemůžete vidět. No a ještě jedna zajímavost na závěr. Nápad pro klip Vysoké napětí jsem vymyslel v 9 ráno v posteli.

Ahoj Honzo, všimla jsem si na Facebooku tvé zmínky o motorkách... Ty jezdíě na mašině? A jakou máš a kolik jich máš?
Bára D.
Jsem zatím začátečník. Teprve si budu dělat řidičák. Pokud vše dobře dopadne, budu jezdit na Harleyi.

Považuješ se spíš za herce nebo muzikanta? A proč? Kryštof R.
Jsem herec i muzikant. Teď zrovna hodně muzikant, protože chystáme nové album. Pracovní název má Lehce probuzený. Taky připravujeme zpěvník našich písní. Doufám, že se nám podaří, aby vše vyšlo v zimě. A když ne v zimě, tak jaro bude naše. Dá-li bohyně, bůh a my.

Jaké nejbláznivější natáčení jsi zažil?
Petra B.
Když jsem točil videoklip Brožurka.

nh395d2a_bud_3Jaké máš zkušenosti s fanoušky, nebo hlavně s fanynkami? Stalo se ti s nimi někdy něco neobvyklého?
Klára M.
Všechno bývá dost neobvyklé, kdykoliv potkám fanoušky a fanynky. Většinou se s nimi fotím a fotit se s cizím člověkem je poměrně zvláštní, zvlášť, když si ti lidé myslí, že mě znají.

Na veřejnost se před časem dostalo video z natáčení reklamy na Magnesii, které se nikdy ven dostat nemělo. Jsi v něm s Jirkou Macháčkem a bavíte se na téma sex. Bylo natáčení všech spotů takhle zábavné a jak probíhalo?
Tonda P.
Bylo chvílemi zábavný, ale taky to byla dřina. Ten koncept tisíc otázek za půl dne je trochu úporný, ale někdy se povede i vtip a taky sexuální osvěta, což je hezký a Macháčkovi za to patří dík.

Jak člověk pozná, kdy mluvíš pravdu a kdy si děláš legraci?
Renata N.
To se poznat prakticky nedá, protože o sobě záměrně říkám klamné informace, abych nebyl tak úplně zařazený a definovaný, protože čím méně se o herci ví, kdo je vlastně zač, tím snadněji může předstírat svoje role. Je dost pravděpodobné, že je tomu i při tomto webovém rozhovoru. Jsem v podstatě takový vysněný snivec. Jakého mě chcete mít, takového mě máte.



 text: Marta Pušová, foto: archiv


budartop

 

zavřít