Mista: Taneční hudba mi zachránila duševní zdraví

Vydáno 06.09.2011 | autor: redakce

Blonďatá diva taneční hudby Mista k nám vtrhla ze sousedního Slovenska a se svojí hitovkou Rock It! se hned vyšvihla na první příčky hitparád. Čtyřiadvacetiletá zpěvačka, která se ještě donedávna věnovala vážné hudbě a hře na housle, obrátila svůj život naruby, housle zamknula ve skříni a životní změny si nemůže vynachválit.

Mista: Taneční hudba mi zachránila duševní zdraví Mista: Taneční hudba mi zachránila duševní zdraví


mista 1
V biografii na tvých stránkách se píše, že sis útěkem k taneční hudbě zachránila duševní zdraví. Bylo to až tak vážné?
Ano, bylo to skutečně velmi vážné. Od dětství jsem musela studovat a hrát na housle. Byla jsem zacyklená ve společnosti lidí, kde se ode mě očekávalo, že budu houslistka a budu se věnovat klasické hudbě. Když jsem chtěla dělat taneční muziku a zpívat, nikdo mě nechtěl podpořit. Cítila jsem, že musím odsud pryč, úplně změnit prostředí a začít dělat to, co mě baví.

Zahraješ si někdy ještě třeba jen pro radost na housle, nebo k nim máš odpor?
Housle jsem od školy (asi rok) do ruky vůbec nevzala. A zatím to ani neplánuju. Možná se to někdy změní, ale momentálně leží zaprášené ve skříni.

Nelituješ těch „ztracených“ dvaceti let, které jsi hraním na housle strávila?
Vůbec nelituji. Jsem ráda, že to skončilo a že se cítím být svobodná. Snažím se v tom vidět hlavně pozitiva, nic jiného mi nezbývá. Díky studiu jsem se na druhou stranu mohla stát lepším hudebníkem a mít větší rozhled, který můžu v budoucnosti ke své práci využít.

Odešla jsi za kariérou do Prahy. Proč právě sem? Nelákala tě třeba Anglie, nebo Amerika, když už zpíváš i anglicky?
Anglie a Amerika mě vůbec nelákají. Jsou to pro mě příliš cizí země. Mám raději pocit domova. Jsem ráda tam, kde je mi to blízké a v Čechách se cítím velmi dobře.

Vedle Prahy působíš také v Belgii. Proč právě tam a jak se ti tam daří?
Do Belgie jezdím nahrávat svoje skladby. Je to kolébka taneční hudby, všichni jí tu poslouchají a chodí na ní do klubů. Miluji místní party.

mista - promoJak se ti u nás začínalo, setkala ses s odmítnutím, nebo šlo všechno lehce?
Od doby, kdy jsem se přestěhovala do Čech, zažívám tu příjemné věci. Ze začátku jsem se bála, jak to všechno dopadne, jestli mě lidí přijmou, jestli budu mít možnost se prosadit. Ale naopak, všichni byli ke mě milí, podporovali mě, i když jsem si sama sebou nebyla jistá. Měla jsem velké štěstí na lidi, hlavně na pana Martina Červinku ze Sony Music, který si mě všiml a pomohl mi dostat mojí hudbu do povědomí lidí.

Na rádiu Evropa 2 se tvůj hit Rock It! vyšvihl na první příčky hitparády. Čekala jsi to?
Musím se přiznat, že jsem si to velmi přála, ale vůbec jsem nečekala, že to přijde tak rychle. Těší mě, že lidé přijali můj song Rock It! pozitivně, a že si ho rádi poslechnou. To je pro zpěváka to největší zadostiučinění.

V jednom z článků se o tobě píše, že jsi spíš noční živel, což jistě v hudební branži není na škodu. Zvládneš se ale živit jen hudbou?
Celý život se věnuji jen hudbě, pohybuji se mezi hudebníky. Neumím si představit, že bych měla dělat něco jiného. Asi bych byla velmi nešťastná a nezvykla bych si na to. Doufám, že k ničemu takovému nedojde.

mista 2Už podle promo fotek působíš dost dominantně. Máš ostré lokty nebo jsi spíš submisivní typ?
Něco mezi. Rozhodně nejsem žádná domina. Kdybyste mě viděli v civilu, tak jsem tichá a nerada na sebe upozorňuji. Jsem takový klidný kozoroh. Ale rozhodně nepatřím mezi lidi, kteří sebou nechají mávat. Snažím se poslouchat lidi a přemýšlet nad jejich radami, ale konečné rozhodnutí je stejně na mně. A na podiu je to zase úplně naopak, tam mám energie až moc.

Coby houslistka máš za sebou turné po Evropě, Asii i Africe. Plánuješ další i se svým projektem?
Momentálně probíhá ROCK IT! Tour po klubech v České republice. Informace a aktualizované koncerty můžete najít na mém webu www.mista.sk a nebo na Facebooku http://www.facebook.com/mista.singer Na všechny, kteří přijdou se velice těším.

S choreografií na koncerty ti pomáhá Yemi A.D.. ten na sebe nedávno strhnul pozornost spoluprácí s Kanye Westem nebo s Charlie Straight, jimž natočil klip v New Yorku. Máš s ním podobné plány?
Určitě. S Yemim a s jeho JAD Dance Company spolupracuji dlouhodobě a spolupracuje se mi s nimi velmi dobře. Je to profík, nejlepší ve svém oboru nejen v České republice.

Podle jednoho z článků prý miluješ léto. Plánuješ tedy s jeho koncem zimní spánek nebo tě čeká nabitý podzim?
Na podzim plánuji přípravu svých nových skladeb. Také bude pokračovat ROCK IT! Tour, které bych chtěla rozšířit i na Slovenskou republiku. Myslím, že na podzim bude hodně práce a už se na to velmi těším.



text: Marta Pušová, foto: archiv Mista

kopie 2 - mista 1 
zavřít