Tata Bojs: Chceme, aby se na pódiu pořád něco dělo

Vydáno 29.09.2011 | autor: redakce

Po čtyřech letech vyrazí Tata Bojs na jedno z nejrozsáhlejších turné své kariéry, na kterém představí úspěšné album Ležatá osmička. Koncertní šňůru kapela zahájí 6. října v brněnském klubu Fléda a v tuto chvíli je 15 potvrzených zastávek v Česku a pět slovenských koncertů.

Tata Bojs: Chceme, aby se na pódiu pořád něco dělo Tata Bojs: Chceme, aby se na pódiu pořád něco dělo

tb 2011_1rez
Při šňůře bude mít speciální postavení koncert 25. října v bývalé basketbalové hale Sparty (dnes Hala Letná v Praze 7), kde se dá očekávat nejnákladnější a nejvýpravnější show v historii Tata Bojs. Když se podaří vše po technické stránce dotáhnout, vyrobí část elektrické energie pro pražský koncert dobrovolníci z řad diváků, "šlapači", kteří usednou na cyklistické trenažéry produkující elektřinu. Vůbec celá šňůra se díky spolupráci se společností Nano Energies ponese v duchu využívání ekologické zelené energie. Více prozradil autor scény a bubeník Milan Cais a basák Mardoša.

Nápad se šlapadly je bezvadný, ale necelý měsíc před koncertem se zdá, že není jisté, zda se ho podaří uskutečnit.
Milan: Na šlapadlech všichni usilovně pracujeme. Zatím opravdu není jisté, zda se to podaří dotáhnout, ale pražský koncert s tím nestojí a nepadá. Bude tam spousta jiných věcí, které budou jeho páteří. Máme v každém případě zajímavé hosty, třeba Vladimira 518 nebo Clarinet Factory. Pokud to se šlapači nevyjde v Praze, může se to podařit například 1. prosince ve Zlíně.

Na turné vás čekají nová místa, například Raškovice, kde 2. prosince celé turné zakončíte.
Marodoša: ... nové je kromě Bratislavy celé Slovensko, tak daleko jako v Košicích jsme ještě nehráli. Jinam se vracíme po dlouhé době, třeba na Dobříš, kde jsme v kulturním domě nehráli už spoustu let.

tata_bojsivTakže jedete i menší sály pro pár stovek lidí?
Mardoša: Z pražské perspektivy je to trochu matoucí, tam lidé mají pocit, že jsme takzvaně "velká kapela", ale za Prahou jezdíme kluby nebo maximálně kulturní domy.

Slovenská část turné se uskuteční v pevně dané sestavě společně s místními skupinami Para a Billy Barman, domácí koncerty budou ve znamení hned několika zajímavých hostů. Prý jste si je vybrali sami?
Mardoša: Ano. Střídavě se na turné představí Republic Of Two, Sunflower Caravan, Longital, Dva a Lus3. Při výběru hostů jsme samozřejmě dávali přednost souborům, které mají v názvu číslovky. Nicméně protlačilo se nám tam i pár čistě písmenkových. Každopádně jsou to všechno kapely, které se nám líbí a těšíme se, že s nimi budeme moci sdílet pódia

Jedná se skutečně o vaše největší turné, větší než Nano Tour?
Milan: Co do destinací je to největší turné, zatím je domluvených patnáct vystoupení. Náročnost scény je srovnatelná s Nano Tour. Chceme, aby se pořád na pódiu něco dělo, a přitom to nebylo přeplácané. Ne jako na Nano Tour, kde se lidé často soustředili na projekci a neposlouchali muziku.¨

Skladbu Homo demo jsem při recenzi alba tipoval za jasnou koncertní pecku, ale vy prý váháte, zda ji vůbec zařadíte...
Milan: Teprve začínáme zkoušet a budeme se zabývat verzemi skladeb, které jsme zatím nehráli. Máme Homo demo v plánu, jestli bude fungovat, tak ji tam dáme. Ona není tak jednoduchá, jak se může zdát. Je tam spousta překotných pasáží. Jejím základem je riff na hammondy, který musí mít určitou přesnost, tak uvidíme, jak se nám to zadaří nazkoušet.

tata_bojs3Proč jste sáhli po "ladovce" Bába?
Milan: Ještě to musíme probrat s klukama, ale já bych hrozně rád tu písničku hrál. Líbí se mi její harmonie a nadčasový text. Ladovek je škoda, že se k nim nevracíme. Ono to album trochu platí za naší "infantilnější polohu".
Mardoša: Nedávno jsem tuhle desku viděl v bazaru a hned jsem si ji koupil. Ona už není k sehnání, vyšla jenom v nákladu 500 kusů, výjimečně to dovolil majitel práv Lada mladší, jinak bychom se na autorských právech nedoplatili. Takže se nebude nikdy dolisovávat 

Co říkáte úspěchu prodeje vaší desky Ležatá osmička? Už se prodalo téměř 3500 nosičů, dnes ke zlaté stačí 5000.
Milan: Bylo by super to dotáhnout na zlatou, ale největší radost máme z toho, že nám známí a fanoušci píšou, že je tahle deska donutila jít do obchodu a koupit si jí. Opravdu. Dokonce mi nějaký člověk napsal, že měl doteď stažené všechny naše desky a nechápe, jak mohl být tak zabedněný, že teď půjde a všechna naše alba si dokoupí...



text: Roman Jireš, foto: archiv
 

tatabojs0861i
zavřít