Zputnik interview: Naše vzory mají vysokou úmrtnost

Vydáno 19.10.2011 | autor: redakce

Pražská punková parta ZPUTNIK má za pár let existence na kontě už tři alba (z nichž hlavně letošní CD Bohyně pomsty vzbudilo ohlas) a ve svém středu nepřehlédnutelnou zpěvačku Anetu Práglovou. Přečtete si rozhovor o punku, vraždách a cenzuře.

Zputnik interview: Naše vzory mají vysokou úmrtnost  Zputnik interview: Naše vzory mají vysokou úmrtnost

zputnik aneta small
Aneto, představíš nám kapelu?
Jistě. Vilém, ten hraje na basu, pak Karlos, ten hraje na kytaru, bubeník Rusák a já. Hrajeme rychlejší hudbu, která je občas trochu divná.

A v čem je divná? 
Používáme samply. To je v punku celkem neobvyklý.

Elektropunkových kapel v Česku pár je.
To je něco jinýho. My nejsme elektropunk. Elektropunk dělaj lidi, co maj rádi elektroniku, a kytaru si tam dávaj, aby to pak naživo nebyla taková nuda. My hrajeme punkrock, rock’n’roll a pokud vim, tak elektroniku z nás nikdo neposlouchá.

Váš bubeník Rusák dřív ale elektroniku dělal ve Vanesse nebo Significant Other…
Já vím, že kdysi jo. Já jsem taky měla ráda Prodigy, ale to je dávno. Rusák, pokud vím, poslouchá metal nebo punk. Na to, jak to bylo dřív, se radši zeptejte jeho...

Co posloucháte třeba v autě cestou na koncert?
Nic. Máme zákaz hudby v autě. Je totiž dost otravný, když ti někdo vnucuje zaručeně geniální kapelu, na kterou ostatní nemaj náladu, nebo jim geniální prostě vůbec nepřipadá. Jenom vobčas si odhlasujeme, že pustíme přesnej počet písniček. V poslední době to byl trash nebo crust. To je za krátkou dobu hodně zvuků, takže to za chvíli stačí. Jinak koukáme na přírodu kolem a Karlos nám vypráví o svým výzkumu. To jsou věci, kterejm nerozumíme. To vůbec nevadí. On je vědec. Doktor biochemie, jestli se nepletu. Vlastně kromě Karlose posloucháme namluvený audio knížky. Teď máme rozposlouchanýho Vinnetoua. Petr Haničinec tam namluvil postavu, která se jmenuje Těžký mokasín.

zputnik small by risto sokolovskiTvůj zpěv je opravdu zvláštní. Na vašem koncertě člověka hned napadne, že používáš nějaký
efekt na zkreslení hlasu…
Žádný efekty. Ani ve studiu, ani na koncertě. Na to se ptalo víc lidí. Já fakt takhle divně zpívám. Uřvanej Křemílek s Vochomůrkou. Nedávno za mnou přišel zvukař a říkal: "Hele, nevěřil jsem ti, že to máš bez efektu. Ale já to celý zapojoval! Takže ty tam fakt nic nemáš."

Máš nějaký pěvecký vzor?
Hm, jo mám. Nejlepší hlas podle mě má, teda měla Wendy O Williams z Plasmatics. Škoda, že si ustřelila hlavu.

Tušíš, proč to udělala?
Nebyla to smažka jako třeba Cobain. Žila zdravě. Prej ale měla těžký deprese a sebevraždu dlouho plánovala. Tak šla do lesa a ustřelila si hlavu. Předtím zkoušela všechno možný. Vydávala veganskej časopis, finacovala zvířecí útulky, mlátila dotěrný novináře. Nechala dopis na rozloučenou. Tam napsala, že ji lidi serou a že už ji nebaví to dál zkoušet.

Mlátila novináře?
Jo, fotografa. Byla si ráno zaběhat a votravoval ji s focením. Tak mu dala přes držku. Dostala rok podmínku.

A nějaký mužský vzor?
Občas klukům na cestách zpívám starý AC/DC. Líbí se jim, když napodobuju Bona Scotta. Ten se zase uchlastal. Teď si uvědomuju, že moje vzory maj vysokou úmrtnost. Nad tím se budu muset zamyslet. Od šesti let se mi líbí Axl Rose. Ten žije.

zputnik aneta small by risto sokolovskiJaké to je trávit tolik času s klukama z kapely?
Dobrý. Jsem odmalička zvyklá bejt spíš s klukama než s holkama.

Hodně koncertujete. Podělíš se s námi o nějaké zážitky z cest?
Normálně. Děláme si z koncertů výlet. Vlastně bych na koncerty, na kterejch hrajeme, jela i jako divák. Myslím, že to děláme jinak než ostatní. Hodně kapel přijede před koncertem, odehrajou a jedou do prdele. My dorazíme na hraní už odpoledne, uděláme si ubytování, podíváme se do města a popijeme. Skoro vždycky tam přespíme. Je škoda jet stopadesát kilometrů a bejt tam dvě hodiny. Často jsou kapely, se kterejma hrajeme, kámoši. Lidi, který rádi vidíme. Takže jak říkám, dobrej výlet.

Za relativně krátkou dobu jste vydali tři CD. To nejnovější se jmenuje Bohyně pomsty. Proč?
Podle jedný písničky. Je o Olze Hepnarový. To byl podobnej typ jako Wendy od Plasmatics. Ve 24 letech vjela nákladním autem do lidí čekajících na tramvajový zastávce. Chtěla zabít co nejvíc lidí a u osmi se jí to povedlo. Přední a zadní obal jsou policejní fotky z místa činu.

To jste tedy nešetřili cynismem.
Všichni kolem jsou hodný a pozitivní. K jangu musí bejt taky jing. K dobru musí bejt zlo. Jenom takhle dospěješ k věčný harmonii.

Za kontroverzní možná někteří považují i váš starší videoklip Sestry. Na YouTube je už jen jeho cenzurovaná verze. Proč?
Z youtube nám napsali, že klip nesplňuje jejich směrnice a že je zablokovanej. Nelíbily se jim nahatý ženy. Cvičily aerobic. Tak jsme na youtube dali verzi s překrytejma pipinama. Necenzurovanej originál se dá stáhnout na našem webu zputnik.net.



text: (red), foto Risto Sokolovski
 
zavřít