Cristovao vs. Bagárová: Klipy jsou důležitější než deska

Vydáno 22.11.2011 | autor: Daniel Maršalík

Monika Bagárová a Ben Cristovao jsou možná nejsledovanějším párem českého showbusinessu. Přesto jim sláva nestoupla do hlavy, při osobním setkání jsou milí a spíš než coby partneři působí jako bratr a sestra. Mimochodem, k roztomile komické situaci během rozhovoru došlo třeba v momentě, když Ben Monice vysvětloval, co je iTunes... 

Cristovao vs. Bagárová: Klipy jsou důležitější než deska Cristovao vs. Bagárová: Klipy jsou důležitější než deska

05mKromě příjemného povídání jsem si při rozhovoru uvědomil, že už nejsem nejmladší, nebo jak jsou účastnící talentové soutěže naopak příliš mladí. Doteď se cítím nesvůj, když si vybavím, jak mi Monika po celou dobu naší konverzace vykala...

 

Sledujete kariéru vašich bývalých kolegů ze SuperStar?
Monika: Ať chceme nebo ne, vždy se o nich nějakým způsobem dozvíme.

Ptám se proto, že jsem se dočetl, že Denis Lacho právě vydal album Dennis. U něj mi přišlo, že měl soulové cítění, a tak jsem ho v té soutěži přirozeně řadil vedle vás.
Ben: Denisem ses trefil do jediného člověka, kterého mám fakt blízko u srdce.
Monika: Máme!
Ben: Je to člověk, který je "soulovej" i uvnitř. Je to strašně hodný člověk a miluje Johna Mayera. To se odráží i v jeho muzice a nečekal jsem, že by opustil kytaru. Jeho singl Stromy budú rasť se mi hodně líbí. To k němu přesně sedí.

Natočili jste duet Chci. Objevil se na Benově desce Benny Cristo a teď k němu máte i videoklip. Moniko, když ti Ben písničku přinesl, jak si zareagovala po prvním poslechu?
Monika: Ben mi přinesl demo, které se mi strašně moc líbilo. Hned jsem řekla, že do toho jdu.

A ty jsi hned od začátku myslel na Moniku, nebo jsi uvažoval i o jiné zpěvačce?
Ben: S nikým jiným než s Monikou jsem nepočítal.

Ohlasy na duet i klip jsou veskrze pozitivní. Plánujete další spolupráci?
Monika: Určitě bych chtěla s Benem ještě něco udělat, ale zatím nic konkrétního neplánujeme.

Když si shrneme kritiky na vaše desky, objevilo se hodně názorů, kterým vadí Benova výslovnost v čestině. Moniko, co si o tom myslíš?
Monika: Před dvěma lety v období SuperStar jsem Benovi, když promluvil, vůbec nerozuměla (smích), ale dneska už úplně v pohodě. Myslím, že mu hodně pomohlo hraní v seriálu. Má super češtinu i výslovnost. Lidem to spíš vadí proto, že jsou od něj zvyklí na angličtinu.



Bene, Monika je určitě kvalitnější zpěvačka, ale ty jsi mnohem populárnější. Nemyslím si, že by v popu měl být rozhodující hlasový rozsah a podobné atributy, ale nepřijde ti to trochu nespravedlivé?
Ben: Samozřejmě souhlasím, že Monika je daleko výš, co se týče zpívání. Pokud máš dobrou techniku a kvalitní hlas, máš daleko víc možností. Kvůli tomu jsem musel při tvorbě desky hodně věcí vynechat. Zatím jsem na ně neměl. Jsem pořád ve stádiu, kdy se učím. Monika je z muzikantské rodiny, zpívá odmalička a je to celý její život. Já to takhle neměl. Ale ptáš-li se, proč jsem zatím o něco víc vidět, tak asi i kvůli Ordinaci. Přece jen jsem každý týden na obrazovce. Nyní jsem podepsal smlouvu, takže ještě nějakou dobu mě diváci budou moct vidět. Kromě televize jsem taky hodně aktivní v natáčení videí a zveřejňování hodně věcí pro fanoušky.

Když jsme se bavili naposledy, říkal jsi, že tě práce s kamerou, ať již před ní, nebo za ní strašně baví…
Ben: To stále platí.

A jak se ty cítíš před kamerou?
Monika: Bena strašně obdivuji. Kdybych měla každý týden točit něco jako herečka, asi bych se zbláznila. Ale třeba natáčení videoklipů mě baví. Tam si dělám, co chci a nikdo mi neříká, co musím. Jsem tam sama za sebe.

Takže kdybys dostala nabídku zahrát si ve filmu…
Monika: Mým snem to není, ale zvažovala bych to.

07m


Bene, cítíš stále, že se můžeš posunout ještě dál?
Ben: Stoprocentně. Čím víc umíš, tím zjišťuješ, kolik toho ještě existuje a co se dál musíš naučit.
Monika: Já mám jemný hlas a nikdy nezazpívám to, co Whitney Houston s přehledem dávala ve svých nejlepších letech. S tím se musím smířit. Můj hlas je dobrý k jazzu nebo popu, ale nikdy nebudu mít na to, abych se stala rockovou zpěvačkou. Mohu na sobě pracovat, ale má to své limity.

Video k singlu Chci jste natočili k mírně pozměněné verzi. Proč?
Ben: To jsem rozhodl já. Řekl jsem si, že pokud někoho nezaujme text, musí ho zaujmout muzika. Navíc mě baví ta energie, která v tom teď je. A také jsme původně ke Chci udělali takový fotoklip, který vidělo přes půl milionu lidí, nechtěl jsem, aby byl regulérní klip ke stejné verzi.

Moniko, jak vnímáš Benovu "obsesi" v remixování skladeb?
Monika: Když jsem ten remix slyšela poprvé, úplně se mi to nezdálo. Ale pak mi k tomu Ben řekl víc a on těmhle moderním věcem rozumí mnohem lépe. Vím, že má pravdu.


Ty jsi tedy o hodně konzervativnější než Ben?
Monika: Tak jazz bohužel neposlouchá každý. Ale to neznamená, že Benova muzika se mi nelíbí. Líbí a moc. Strašně bych chtěla zkusit něco jako on, ale on se tomu pořád vyhýbá (smích).
Ben: To souvisí s tím, že Monika dostala dar. Má andělský hlas, ona přece nemůže zpívat Na zdraví (smích).

Co kromě propagace singlu Chci momentálně děláte?
Monika:  5. prosince v pražském klubu Jazz Dock budu mít vánoční koncert, kam pozvání přijal právě i Ben. Kromě něj přijde na klavír zahrát Filip Gondolán. Ráda bych tam všechny své fanoušky pozvala. Také chci vydat singl, bude to pomalá písnička. Takže to bude trošku něco jiného, než co ode mě lidi doteď znali. Video bude možná točit Ben, ale to ještě musíme pořádně domluvit. Kromě toho mě čekají další koncerty s jazzovou kapelou. Chtěla bych natočit i jazzové album, ale kdoví, zda by to někoho zajímalo...
Ben: Už přemýšlím o dalších klipech. Dodatečně jsme nyní fanouškům představili video ke skladbě Put It On Me. Což je tak trochu na přání, protože denně mi chodily vzkazy, ať ho natočíme. A do Vánoc by mělo vzniknout i oficiální video k singlu Mine, který jsme natočili v L.A. Zase půjde o remix a bude to obrovský...

03m
Klip k Put It On Me je taky remix?
Ben: Původní verze písničky vznikla tři měsíce po SuperStar. To jsem se zpěvem teprve začínal, takže teď jsem ji přezpíval a je to mnohem lepší.

Je natáčení tvých klipů drahá záležitost?
Ben: Dřív jsem za to dával neuvěřitelné peníze, ale nyní jsem si sestavil výborný tým lidí, takže už to jde. Není to teda úplně levný, ale je to mým největším koníčkem. Někdo investuje peníze do cestování, já do klipů. Proč se ptáš?

Hodně renomovaných zpěváků a skupin nedělá raději klipy žádné, s odůvodněním, že je nikdo nevysílá a je to vyhazování peněz. Ale ty jsi, myslím, příklad toho, že to smysl má...
Ben: Jakmile slyším song, spojím si ho s vizuálním vjemem. Hodně písní se mi líbí, ale až když vidím klip, zamiluji si i tu písničku. Proto se snažím tolik točit. Možná kdybych byl Chinaski nebo No Name, řekl bych si, na co klip, když mě hrají desetkrát za den v rádiu, nepotřebuji ho.
Monika: Podle mě je klip v dnešní době důležitější než deska. Celý desky se už nekupují.

Bene, všiml jsem si, že jsi možná nejaktivnější český zpěvák v komunikaci s fanoušky…
Ben: Nedělám úplný mainstream. Rádia mě až tak nehrají, televize taky ne, tak se lidem prezentuji na facebooku a nabízím jim, co dělám. A je to asi baví, jinak by tam přece nebyli.

Monika se drží v tomhle zpátky?
Monika: Na facebooku je můj falešný profil, kde je šedesát tisíc fanoušků, ale tam se nemohu dostat. Zkoušela jsem najít a oslovit autora, ale nepodařilo se. Založila jsem tedy oficiální facebook, ale tam teprve začínám…

Kde se vidíte za pět, deset let?
Monika: Hudba bude vždy můj koníček, ale dobře si uvědomuji, že vše může brzy skončit. Budou noví talenti, mohu mít problémy s hlasivkami, nebo se může stát cokoliv. Také bych určitě chtěla děti.
Ben: Mě baví strašně moc muzika a film, takže chci se věnovat těmhle oborům. Mojí největší motivací je Matěj Ruppert. Když jsem ho viděl v Caruso Show, to bylo peklo, ale když ho vidím teď, nikdo nezpívá takhle dobře. To je důkaz toho, že i zpěv lze naučit.

Jak strávíte Silvestr?
Ben: To právě řešíme. Poslední Silvestry jsme oba pracovali, ale spolu. Teď se něco také rýsuje, ale zároveň bych chtěl být s rodinou.



text: Daniel Maršalík, foto: Marie Bartošová, make-up: Martina Bartošková
(Děkujeme za laskavé zapůjčení interiéru showroomu Marthi


top

 

zavřít