Slávek Janda interview: Na kytaru cvičím i v šedesáti

Vydáno 06.04.2012 | autor: redakce

Zdá se to neuvěřitelné, ale tento měsíc slaví kytarista a zpěvák Slávek Janda už šedesáté narozeniny. Na jeho počest se 12. dubna ve vinohradské Retro Music Hall uskuteční speciální koncert se spoustou hostů, mezi nimiž nebudou chybět Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Jana Koubková nebo Petr Hošek.

Slávek Janda interview: Na kytaru cvičím i v šedesáti Slávek Janda interview: Na kytaru cvičím i v šedesáti


slavekSlávek JandaNebude se prý jen nostalgicky vzpomínat, ale zazní i řada nových oslavencových skladeb. Kariéru Slávka Jandy je složité žánrově specifikovat, ale jisté je, že si během večera fanoušci vyslechnou art rock, jazz, funk, hardrock i house music.

Slávku, hrát budou SJB, Yandim Band a Abraxas, budou to tedy tři koncerty?
Bude to pouze jeden koncert, trvající cca dvě hodiny, kde se tyto tři skupiny budou volně přelívat a s nimi vystoupí naši hosté. Například Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Viktor Dyk, Jana Koubková, Majkl Ví z J.A.R., Petr Hošek z Plexis atd.


Většina hudebníků tvého věku žije spíš ze své minulosti. Jak je to u tebe?
Stále tvořím a produkuju nové skladby. Právě na tomhle koncertě se pokřtí nové album Yandim bandu – Psychedelic Dreams, a i zbrusu nové live DVD Abraxas z půl roku starého koncertu, kdy Abraxas oslavil pětatřicet let.

Když už jsme u Abraxasu, ten nedávno prošel personální změnou. Kam se podle tebe posunul?
V kapele je nová rytmika a je mnohem živější. Na basu hraje můj letitý spoluhráč Ivan Doležálek, který sice není moc známý, ale je to špičkový hudebník. Na bicí hraje David Růžička, zkušený profesionál, který hraje se symfonickými orchestry, a alternují ho osmnáctiletý bubeník Eda Štěpánek nebo Zdeněk Pospíšil.

slavabraxSlávek Janda s Abraxas koubkovSlávek Janda a Jana Koubková

Máš se na kytaru ještě stále co učit?
Rozhodně ano. Sleduji spoustu různých lekcí na YouTube. Učím se nové finty a denně cvičím na kytaru.

Sleduješ současné trendy? Koho teď posloucháš?
Poslouchám všechny žánry, od vážné hudby, přes jazz, metal až po polku.


dvd slvek roman hol oez zlevaSlávek Janda a Roman HolýPolku?
Poslední dobou jsem se zabýval polkou. Čím dál víc si uvědomuji, že středoevropská hudba a zejména její posluchači tíhnou k rytmům podobného ražení, jako například house nebo punk.

Čeká Abraxas nebo SJB nové album?
Určitě chceme vydat další řadové album, které by mělo vyjít v tomto roce. Navíc, připravujeme speciální edici již vybraných hitů, které budou zpracovávat a remixovat DJ Neo, DJ Wich, Armin Effenberger nebo Ondřej Žatkuliak. Chceme tím přiblížit naše skladby současnému soundu.

Má podle tebe ještě význam vydávat album na CD?
Cédéčka už skončila, takže se rozmýšlíme, jestli album nevydáme pouze na iTunes, kde by bylo ke stažení i s nějakým vizuálem. Dnes se hudba poslouchá převážně na internetu, CD je v podstatě už spíš jen sběratelskou záležitostí.

listarna slavek

Slávek Janda – přes 40 let na scéně

Připomeňme, že Slávek Janda hraje důležitou roli na české scéně už od 70. let. Hrál v doprovodných kapelách Hany Zagorové či Petra Nováka, působil i ve skupinách Exit, Perpetuum Mobile a Abraam. Z posledně jmenované formace se zrodil Abraxas, s nímž Janda začátkem 80. let natočil dvě klíčová alba: Box a Manéž. Od poloviny osmdesátek spolupracoval s Janou Koubkovou v projektu Panta Rhei a později v Yandim Bandu, kam přizval např. zpěvačku Jayu, Romana Holého, Imrana Zangi, Ivana Myslikovjana a další. V roce 1996 došlo ke znovuobnovení Abraxasu a vydání dalších nahrávek. Novější hudební trendy se odráží v projektu Slávek Janda Banda (SJB), který založil v roce 2005. O tři roky později oslavil 40 let účinkování na scéně – jak jinak než velkým koncertem, který vyšel na DVD u časopisu REPORT 3/09.


Kromě brilantní hry na kytaru a zpěvu proslul používáním tzv. talking boxu, vytvářejícího unikátní zvuk pomocí kytary a zpěvu, který ovládá jako jeden z mála světových kytaristů.




text Petr Soukup, Jarda Hudec, foto
Michal Soukup, Lukáš Baxa, Dimír Šťastný, Ivan Malý, archiv

zavřít