David Koller interview: Slet bubeníků dostává lidi do transu

Vydáno 22.10.2012 | autor: redakce

Unikátní projekt Slet bubeníků právě vstoupil do svého 11. ročníku. Na utajeném místě v Jizerských horách prý vyvolení hudebníci vzývali "bubenického Boha". To, co jim našeptal, muzikanti přetaví v ojedinělou bubenickou show, která navštíví 12 měst. Jedním z aktérů Sletu bude i David Koller.

David Koller interview: Slet bubeníků dostává lidi do transu David Koller interview: Slet bubeníků dostává lidi do transu

david-koller-v-rock-cafeDavide, máš nějaké bubenické vzory?
Myslím, že na bicí jsem začal hrát po tom, co jsem viděl koncert Buddyho Riche, to byl asi první impuls. Pro jednu celou bubenickou generaci byl největším Bohem John Bonham. No a taky Stewart Copeland, ten táhnul Police jako trakař puštěný z kopce. Mimochodem, ještě před Police byl několikrát vyhlášenej nejlepším punkovým drummerem. Jako kluk jsem miloval Ringo Starra. A z českých jsem měl nejradši Vlado Čecha a Jirku Hrubeše. Dneska jsem nejvíc "urvanej" z Leona "N'Dugu" Chanclera - ten jeho timing je pro mě nejvíc.

Jak vzpomínáš na svoji účast na Sletu bubeníků před pěti lety?
Pamatuju si na koncert v Plzni, kde se pár lidí začalo při koncertě hejbat a úplně se dostali transu, tak to jsem jim záviděl a měl radost. To je přesně to, proč by lidi měli hrát na bubny nebo na to tancovat.

Kolik nástrojů s sebou povezeš? Budeš hrát na kytaru nebo zpívat?
Beru novej bicí sampler od Rolanda SPD, asi vezmu taky Wavedrum percussion od Korga, kytaru devítistrunku - tak si asi i zazpíváme, velkej tamtam od Zildjian a malou sadu bicích. Teď mám krásný javorový Sonory SQ, nádhernej zvuk.

zebrik_2010_41_20110307_1893594963Jak se těšíš na své bubenické spoluhráče a další muzikanty?
S Milošem Vacíkem se vlastně známe už z minulýho tisíciletí, kde jsme hráli jeden čas v Pražským výběru, tak jsem zvědav, kam se ta jeho česká latina vyvinula a doufám, že mě nezabije přívalem salsy (smích). Kytarista Zdeněk Bína mi volal, že bere i basu, spolu jsme tedy ještě nehráli, ale známe se z našich koncertů. No a třeba s Pavlem Fajtem se potkáváme často, hrál i u nás v MeetFactory, líbí se mi jeho nahrávky v kostelích.


Soutěžte o vstupenky na Slet bubeníků

Předzvěstí Sletu bývá několikadenní příprava na utajeném místě v Jizerských horách. Jak tato seance probíhá?
Začíná se jako vždy obřezáním nových a podřezáním starých členů. Tím úvodní seance skončí, pak přijde zasvěcení do bubenického rituálu "Mučení neviňátek", předposlední část je pak znesvěcení svatyně bubeníkovy, kde jde o to zahrát nejrychlejší virbl a o první defloraci blány na virblu, a pak už jen bohapustá zábava. (smích)

Jak se těšíš na kočovný život - dva týdny na cestách s tak velkou partou?
Nejhorší, co člověka může potkat, je parta bubeníků na cestách. (smích). Jeden to má rád na čtyři, druhej je intelektuál, co jede v lichejch módech, třetí se stydí za svoje kořeny, tak říká, že nejvíc je jazz, pátej neumí počítat do dvou, to jsem já, sólista (smích), a šestej si myslí, že když si cvičením úplně vygumoval mozek, tak že je nejchytřejší. No a tihle hoši, když se vožerou, tak to fakt lítá. Nechtěl bych je v hospodě vyprovokovat. Mají většinou rychlý ruce. Už se těším.

Text: Romek Hanzlík, foto: archiv

sletbubeniku-foto-romek.hanzlik41sletbubeniku-foto-romek.hanzlik44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncertní série Slet bubeníků představí rytmické styly celé planety. Navštíví celkem 12 měst. Bubenický all stars team tvoří: David Koller, Pavel Fajt, Miloš Vacík, Ephraim Goldin, Tomáš Reindl, Pavel Koudelka a kytarista Zdeněk Bína.

22.10. Smržovka - Parkhotel
24.10. Trutnov - Uffo
25.10. Brno - Metro Music Bar
26.10. Šumperk - DK
27.10. Uherské Hradiště - Hvězda
28.10. Rožnov pod Radhoštěm - TKA
29.10. Jihlava - Diod
30.10. Bratislava - MMC
31.10. Louny - Vrchlického divadlo
1.11. Praha - Lucerna Music Bar
2.11. Nový Bor - Městské kino
3.11. Čáslav - Dusíkovo divadlo

 


koller_top

 

zavřít