Clou interview: Ahoj, my jsme Clou a za chvíli se posereš!

Vydáno 14.11.2012 | autor: redakce

Ačkoliv poslední roky visel nad Clou velký otazník a budoucnost kapely byla zahalena v mlze, nakonec se zmátořili a svoje triky se rozhodli prozradit na nové desce Old Dogs New Tricks. Její křest proběhne 6. prosince v pražském Lucerna Music Baru a 15. prosince v brněnském Metru. Co všechno od novinky očekávají, prozradili Clou v osekané sestavě Lukemo, Rae a Petrock.

Clou interview: Ahoj, my jsme Clou a za chvíli se posereš! Clou interview: Ahoj, my jsme Clou a za chvíli se posereš!


Clou 1 (foto Tomas Trestik) (kopie)ClouOdkud vzešel název Old Dogs New Tricks?
Lukemo: Připadáme si jako staří psi, kteří mají ještě co říct.
To spíš parafrázuje to, že jsme na scéně deset let, máme čtvrtou desku hotovou a nejsme žádní nováčci, takhle to spíš bylo braný.

V čem spočívají nové triky?
Rae: My vlastně vyvracíme to pořekadlo "Starýho psa novým kouskům nenaučíš". Vyvracíme to, že už pro někoho patříme do koše. Ta deska by měla znít moderně, ne staře.

Neznamená to snad, že moderní = dubstepová deska, jak se dnes děje u mnoha kapel?
Rae: Ne, to přenecháme Muse (smích).
Lukemo: Když jsme v posledních dvou letech dělali písničky na novou desku, měli jsme pocit, že to jsou věci, kterými ne zcela umíme říct ještě něco novýho. A v tomhle nám právě neuvěřitelně pomohl Pavel (kytarista, pozn. red.), který vnesl do kapely novátorství a přemýšlení o hudbě ve stylu 21. století, a právě proto se stal i producentem desky. A i když teď už není členem kapely, protože se s Verčou (baskytaristka, pozn.red.) rozhodli jít novou cestou, tak jsme se úplně bez problémů domluvili na to, že chceme, aby desku dodělal, protože byl součástí kapely a díky produkci i dál bude.

Lukemo (foto Tomas Trestik) (kopie)LukemoJak nesete, že Pavel a Veronika teď odešli?
Lukemo: To je cesta, kterou si oba vybrali. Nás to samozřejmě v první chvíli mrzelo, ale jsme lidi přející, a když člověk chce dělat něco novýho a věří tomu, tak my jim popřejeme hodně štěstí.
Petrock: Museli jsme se přizpůsobit a bylo to pro nás trošku bolestivý, ale vlastně nás to i dost nakoplo a to je důležitý. 
Rae: Mně to potvrdilo moje životní motto, který mi pomáhá žít, a to je, že všechny věci mají nějaký důvod, proč se dějou. Myslím, že tohle je jedna z věcí, která nám paradoxně pomohla, protože když nám Pája oznámil, že mají nutkání poznat novej život, novej svět, nový zážitky, tak nás - to naše tříčlenné jádro - nakopl k tomu, abychom si řekli, že to dokážeme. Za jeho produkce jsme natočili čtvrtou desku, našli společnou řeč a taky cíl dokázat, že nepatříme do starýho železa.
Lukemo: Já za sebe musím říct, že ta ty čtyři roky, jsme se několikrát rozpadli, taky jsme vymysleli spoustu materiálu, který jsme strčili do šuplíku, protože to prostě nefungovalo, taky jsme do toho řešili svoje rodiny… A pak jsme zjistili, že nám hraní chybí.

Kdo na koncertech nahradí Veroniku s Pavlem?
Lukemo: Nájemní hráči. 
Rae: Nájemní hráči zní hrozně, budou to prostě stálí hosti kapely. Zatím nebudeme prozrazovat, kdo to bude, ale už máme vybráno.

Takže už neuvažujete o rozšíření kapely o právoplatné členy?
Lukemo: My jsme si vzali přesně rok. Za rok od vydání desky se sami sebe zeptáme, jestli to takhle funguje. Teď jsou Clou tříčlenná kapela a do té doby nad tím vůbec nebudeme přemýšlet.
Petrock: Nám už za tu dobu prošlo kapelou tolik lidí, že si pak člověk dává pozor, protože se může stát, že oznámíš nové členy a za dva měsíce ježdění v dodávce zjistíš, že ti ty lidi vůbec nesedí.
Rae: Stejně to bylo i kdysi se Štěpánem, kterej s námi nejdřív začínal jako host, ale protože byl hrozně šikovnej a všechny svoje věci se naučil rychle, navíc jsme si s ním rozuměli a měl o to zájem, stal se součástí kapely. Dodnes jsme kamarádi a Štěpán má vlastně na svědomí 80%, ne-li víc, textů na desce. Jeho práce s kapelou už sice skončila, ale díky těm textům je její součástí pořád.

Rae (foto Tomas Trestik) (kopie)Rae Jako producenta desky jste si vybrali odcházejícího Pavla, o nikom "z venku" jste neuvažovali?
Rae: Nejlepší, co vlastně Pája udělal, bylo, že řekl kapele: "Pojďme udělat kurva něco a dotáhnout to do konce!" Byli jsme ve stádiu, kdy už jsme spolu byli dlouho, každej měl jiný představ. Měli jsme rozepsaných padesát písniček a žádná nebyla dodělaná. Nebýt Páji, tak bychom tu desku možná nikdy neudělali. Nešlo ani tak o producenta jako o někoho, kdo konečně řekne, ať se to dodělá.

Krom Páji jste si v pauze všichni pořídili rodinu. Promítlo se to nějak na desce?
Lukemo: Já jsem se v době, kdy bylo mojí manželce nejhůř a byla nejvíc těhotná, věnoval desce (smích). Je pravda, že díky tomu, že jsem si pořídil dítě, jsem měl tvůrčí období, ale znát to tam není.

Album zní oproti předešlé tvorbě veseleji.
Petrock: To byl záměr, dělat veselý písničky.
Rae: Nás zařazovali do škatulky emo, ale když jsme přišli na scénu, tak tady nikdo nevěděl, co to emo vlastně je. Věděli jsme to akorát my a dalších pět lidí v republice, a bylo to úplně jiný emo, než se tady mediálně prezentovalo. Potom se strhla nějaká bizarní emo vlna, kterou jsme ani neprošli, ani jsme o to nestáli. Stáli jsme o ty lidi, o fanoušky.
Petrock: My jsme vždycky chtěli hrát muziku, kterou jsme poslouchali. A posloucháme různorodou muziku.  Emo z nás udělala média.

Na desce máte jako hosta Martu Jandovou, proč zrovna ji?
Petrock:
Protože Marta Jandová je emo (smích).
Lukemo: Já jsem se za ty čtyři roky na český scéně nesetkal s žádnou zpěvačkou, která by mě zaujala. Marta má zajímavej hlas, je to rockerka a má naši kapelu ráda. Když jsme jí řekli, jestli by s námi nespolupracovala na tý písničce, tak byla nadšená a měla radost, proto jsme si ji vybrali. Bylo evidentní, že ji to baví.

Petrock (foto Tomas Trestik)PetrockZa ty čtyři roky jste s Clou ani moc nekoncertovali, Rae se věnoval KMBL, co zbytek?
Petrock: Já jsem se jiným projektům nevěnoval, měl jsem jiný starosti. Ale vlastně jsem se pořád tak nějak věnoval Clou, skládal jsem si, ale neměl jsem potřebu dělat něco jinýho. Vedlejší projekty jsou strašně těžká věc a já jsem ani nevěděl, co bych měl dělat.
Lukemo: Já jsem se věnoval práci, přemýšlení o svý vlastní existenci a budoucnosti, tu cestu jsem si našel a je krásná. Beru s sebou do nových zítřků Clou, protože mě ta kapela naplňuje a já bych o ni nerad přišel.

Chystáte se na turné?
Lukemo: Teď máme naplánované dva koncerty, křty v Praze a v Brně, které jsou pro nás nejdůležitější. A potom začneme přemýšlet o tom, jestli jet na turné, protože je otázka, jestli někdo přijde. Pro nás je důležitý tou nahrávkou zjistit, jestli o nás lidi stojí. Pokud se deska bude líbit, je logický, že bude následovat turné.

Co všechno chystáte na křest?
Rae: My chceme, aby nečekaný a neplánovaný bylo to, že lidi budou odcházet domů s pocitem, že v životě neviděli lepší koncert. Může být zážitek, když jdeš na Coldplay, ačkoliv nejseš žádnej velkej fanoušek, a vracíš se pak domů s tím, že jsi možná něco takovýho ještě nikdy neviděla, ale to je úplně jiná liga. Já - a myslím, že i celá kapela - chci, aby prostě lidi z toho Lucerna Music Baru odcházeli s tím, že to bylo fantastický. A nemusí to být tím, že tam budou super světla, nebo že budou padat ze stropu třásně. Ale že to prostě bude obrovskej nával energie, melodie, harmonie a chutě.
Petrock: Jsme na to prostě hrozně nabuzení. Každej z nás si teď prošel nějakým obdobím, kdy jsme nehráli tolik, takže jsme teď pro to zapálení, chceme být co nejlepší a uděláme pro to maximum. Stojíme si za tím a pracujeme na tom.

Péťo, ty ses na nové desce poprvé zapojil i coby textař. O čem tvůj song je?
Petrock: Ta písnička je vlastně o nás, o kapele, o současné situaci.

Dva texty napsal také NiceLand. Proč jste oslovili zrovna jeho?
Rae: Ani nevím, z čí hlavy tenhle nápad vzešel.
Lukemo: Ten vzešel z tvojí hlavy! (smích)
Rae: Mě to vlastně napadlo, protože nám zbývalo napsat ještě dva texty a už jsme nevěděli koho oslovit. Štěpán neměl čas, protože musel odjet někam pryč. A pak jsem si vzpomněl, že vlastně NiceLand píše. Mě jeho texty vždycky bavily, i tou zvučností. O spolupráci měl zájem, tak jsem mu poslal dvě písničky, jestli ho vůbec budou bavit, a on mi za víkend poslal dva texty.
Lukemo: S těma textama jsme fakt spokojený, líbily se nám. Myslím, že je to pro tu desku příjemný závan odjinud, má to úplně jinou energii a charisma.

Kdybyste měli novou desku představit někomu, kdo vás nezná a nikdy vás neslyšel, co byste řekli?
Rae: Nevím. Ahoj, my jsme Clou...
Lukemo: ...a za chvíli se posereš! (smích)

text: Marta Pušová, foto: Tomáš Třeštík


Clou 1 (foto Tomas Trestik) (kopie) – kopie
zavřít