Nightwork interview: Nová deska by mohla být dospělejší

Vydáno 26.02.2013 | autor: redakce

Letí to. Od Tepláků už uplynulo bezmála dva a půl roku a fanoušci Nightwork začínají být netrpěliví - zvlášť poté, co se z původně avizovaného releasu třetího alba na podzim vyklubal jen singl Sexy Cool Driver. Vojta Dyk (27) věří, že deska bude venku do doby, než se mu narodí potomek, tedy na jaře, a že několik nových songů zazní 15. března na Žebříku, kde bude obhajovat titul Zpěvák roku.

Nightwork interview: Nová deska by mohla být dospělejší Nightwork interview: Nová deska by mohla být dospělejší


175  zebrikVojta Dyk bude na Žebříku obhajovat ocenění Zpěvák rokuCo můžeš v tuhle chvíli prozradit o připravovaném albu? Máte už představu o názvu nebo třeba o grafické podobě obalu a samozřejmě hlavně o jeho obsahu?

Myslím, že by mohlo vyjít koncem dubna. Zatím toho ještě moc netušíme, a pokud něco jo, tak je to přísně tajný a nemůžeme to ještě prozradit.

Mají vaši příznivci očekávat spíš "klasické" Nightwork, na které jsou zvyklí, nebo se je pokusíte něčím překvapit?
Já myslím, že to bude trošičku jiný, malinko snad vyspělejší, nebo spíš dospělejší, mám ten pocit. Ale to můj úhel pohledu, takže ho nechci nikomu vštěpovat.

Ale přitom jistě neopustíte svůj trademark, tedy váš specifický humor a recesi - už jenom proto, že převážnou část kapely tvoří profesionální komedianti...
To určitě ne, ale my si tu ironii, recesi a herectví dáváme především na koncertech, tam si to užíváme spíš, než že by toho musela být celá deska.

Je jasné, že na desce nebude chybět Sexy Cool Driver, stihnete do té doby ještě nějakou další singlovou vlaštovku?
To asi ne, ale několik nových písní už jmenovat můžeme: například PreziDyk, Zahajte křik, ty už hrajeme i na koncertech, pak tam bude Hradu pán, ke které je animovaný videoklip...

To je ten přisprostlý animáč Lokal PreziDyk, který vzbudil diskuse v období prezidentských voleb?
Je to tak a možná by měl mít pokračování, že by z toho mohl být animovaný seriál, ale to je taky ještě v plenkách.

RADŠI PYTLÍKUJEME BEZ PRODUCENTA

Vznik alba určitě zdržuje dlouhodobá vytíženost většiny členů Nightwork, zaneprázdněných mnoha jinými aktivitami. Kdo je tedy hnacím motorem a hlavním tvůrcem té nahrávky?
Hlavně samozřejmě Franta Soukup a stále víc se zapojuje rytmická sekce, tedy pánové Jakub Antl a Ondřej Sluka. A textově hlavně Franta s Kubou Prachařem.

Neuvažovali jste o tom přizvat k natáčení nějakého producenta nebo jiného nestranného odborníka?
V těch raných začátcích ano, to nám hodně pomohl Ondra Soukup, ale teďka ani ne, vzhledem k tomu, že Nightwork jsou přece jenom docela specifický a že to není úplně jenom o hudbě. Ono to je docela těžký někoho najít...

... kdo by vás pochopil?
No právě! I když by nám to asi prospělo, zatím jsme tady nikoho takovýho neobjevili. Ale už dlouho spolupracujeme například s Petrem Kalábem, kterej je nejen skvělej zvukař, ale zároveň výbornej muzikant, takže je občas přínosem do jednotlivých skladeb a současně pro nás takovým dobrým zrcadlem.

Zebrik_27Zebrik_29











Mimochodem, myslíš, že je reálné, že se Nightwork jako většina kapel taky jednou zavřou na ix týdnů do studia a vznik alba bude týmový proces v pravém slova smyslu?
Bylo by to asi krásný, ale doposud to u nás probíhalo většinou tak, že se všechny nástroje a zpěvy nahrávaly jednotlivě. Vlastně jak co. Na minulé desce taky byla i jedna píseň, kterou jsme natočili dohromady. Ono by bylo ideální, kdybysme se všichni sebrali a odjeli někam tvořit na 14 dní, ale na druhou stranu, není to záruka úspěchu, někdy ten výsledek neodpovídá očekávání. Takže to radši takhle pytlíkujeme.

Je pro kapelu vašeho typu nezbytnost snímnout alespoň ty akustické nástroje, jako jsou bicí nebo dechy, v nějakém profi studiu, nebo to dnes není problém obejít díky počítačům a moderním technologiím?
Já tomu zas moc nerozumím, ale živej buben bude vždycky živej buben, a když je nahranej někde v kobce, kde je nejlepší zvuk, tak to bejvá vždycky poznat. Na druhou stranu, kde si dneska většina lidí pouští hudbu: v autě, kde nemaj moc dobrý repráky, nebo na empétrojkách, takže těch fajnšmekrů, kteří ocení kvalitní zvuk, ubývá.

ESTRÁDY A SAMBY

Dalším specifikem Nightwork bývá samotné vydávání desek - stylem "udělej si sám". Kromě distribuce jste nikdy nevyužili služeb velké gramofirmy.
Ze začátku to bylo hlavně díky tomu, že nás nikdo nechtěl, takže jsme si to vždycky vydali sami na labelu On Air Ondřeje Soukupa. Jinak nás zastupuje agentura Estráda.

prezidyk 2 - foto estrada  inout studioV animovaném videu PreziDyk projevili Nightwork svůj svébytný smysl pro humor

Chystáte nějaký koncertní křest alba?
Zatím ne, co se koncertování týká, určitě pojedeme v létě Hrady.cz a na podzim chceme udělat čtyři velký haly, včetně pražské O2 Areny.

A předtím?
Předtím toho moc nebude, protože já jsem si chtěl dát pauzu, neboť očekávám narození potomka. Máme tam pár nárazovek, nějaké koncerty s Mig 21 a objevíme se na karlovarském filmovém festivalu. Ale nejbližší koncert bude na Žebříku.

Na Žebříku 15. března už tedy zazní ochutnávky z chystaného alba?
Čtyři nebo pět nových věcí určitě. Včetně motivační písně pro český fotbalisty, aby se dostali na mistrovství světa do Brazílie.

Brazília - to je ta samba, co jste hráli nedávno při vyhlášení Fotbalisty roku s míči na hlavách?
Přesně tak, taková fotbalová hymna, těšte se.

text: Jarda Hudec, foto: Petr Tibi, Vladimír Komjati, archiv Nightwork

 


prezidyk 2 - foto estrada  inout studio_TOP

 

zavřít