Skyline interview: Od elektroniky ke kytarám a zpět

Vydáno 30.03.2013 | autor: redakce

Skyline se poměrně rychle oklepali z odchodu dlouholetého člena MC NuC a plně se soustředí na zbrusu novou desku Fairytapes. Album, které pokřtí 5. dubna v pražském Paláci Akropolis, ocení zejména příznivci jejich klasické elektroniky - poté, co si Skyline na předchozím albu zalaškovali s kytarami, se teď vrátili k tanečním žánru, který je podle jejich slov opět vzrušující. Více o novince i dění v kapele prozradili frontmani Marka Rybin, MC Jakob a bubeník Radek Bureš.

Skyline interview: Od elektroniky ke kytarám a zpět Skyline interview: Od elektroniky ke kytarám a zpět


skyline2013_1_nahledSkyline momentálně chystají křest nového albaV minulém roce u vás došlo k zásadní změně - kapelu opustil MC NuC. Co se stalo?
Jacob: NuC odešel z kapely, protože došel do fáze, kdy se musel věnovat rodině a své restauraci Aquarius v Černošicích, kde mimochodem super vaří. A kapelu prostě přestal stíhat. Jeho rozhodnutí mu nikdo nezazlívá, rozešli jsme se jako kámoši.
Radek: Přesně tak. Každej, kdo je v kapele, má svatý právo se rozhodnout, že toho nechá a začne být tzv. dospělej (smích). My s nadsázkou říkáme, že NuC šel do důchodu.

Chybí vám?
Jacob: NuC nám samozřejmě chybí, přece jenom je divný, když je někdo po deseti letech najednou pryč. Ale tak to prostě je a nemyslím si, že by to třeba nový desce uškodilo.
Radek: My už jsme poslední rok cítili, že to NuC nestíhá, takže nás jeho rozhodnutí vlastně ani nepřekvapilo. Zrovna nedávno jsme si volali a říkal, že zpětně nechápe, jak ten finální rok, kdy se mu sešla restaurace, kapela a narození dcery, vůbec mohl zvládnout.

Uvažovali jste, že ho nahradíte?
Marka: Hledat náhradu nás ani nenapadlo. Věděli jsme, že to funguje i v pěti. Rok před tím, než NuC odešel, jsme ze zdravotních důvodů museli odehrát dva koncerty bez něj a zjistili jsme, že to jde.

Jak se jeho odchod promítnul na nové desce?
Jacob: Promítnul se tím, že neuslyšíte NuCího (smích).
Marka: Osobně mě tahle změna v tvůrčím duchu nijak nezasáhla. Naopak, máme teď s Kubou víc prostoru (smích).
Radek: Je fakt, že se třema zpěvákama to občas bylo celkem těžký vybalancovat na desce tak, aby se nikdo necítil odstrčenej.

skyline fairytapesAlbum jste si produkovali sami, proč jste se rozhodli nevzít si žádného producenta?
Jacob: Protože na to máme (smích)!
Radek: My jsme o producentovi samozřejmě přemýšleli, ale protože jsme měli celkem jasnou představu, jak by měla deska znít, nakonec jsme se rozhodli, že to zkusíme sami a uvidíme, jak nám to půjde. Respektive šlo hlavně o Hiffiho a Majkíího, kteří měli produkci v rámci kapely na starosti. Přeci jenom už máme za ty roky nějaký zkušenosti a myslím, že se nám je na týhle desce snad podařilo zúročit. Důležitý je ale zmínit i Matouše Godíka, který desku míchal. Odvedl fantastickou práci a zásadním způsobem ovlivnil její finální zvuk.

Myslíte, že jste si udrželi odstup?
Jacob: Ne!
Radek: V tom právě byl Matoušův přínos, že skladby od nás převzal právě v momentě, kdy už jsme ten odstup začínali ztrácet.

Co deska přinese nového?
Marka: Nový písničky, haha.
Jacob: Myslím si, že přinese zásadní inovaci v muzice jako takové, album je delikátně pořešeno nejnovějšíma postupama, které nemají ve světě konkurenci (smích). Ne, myslím si, že prostě přinese to, co v nás je a to, jak muziku momentálně vnímáme. Je to veselá, našlápnutá a zase o trochu víc elektroničtější deska.

Jak vůbec natáčení probíhalo, kolik vám zabralo času?
Jacob:
7 měsíců, 9 dní, 16 hodin, 32 minut a 11 sekund.
Radek: No musím tě opravit, ve skutečnosti to bylo spíš 14 měsíců, 17 dní, 16 hodin, 32 minut a 11 sekund. Album jsme nahrávali v našich domácích studiích a snažili jsme se být na sebe maximálně přísní. Ostatně - ještě na žádný desce jsme neměli od každý skladby tolik verzí jako tentokrát.

Mohli byste vysvětlit název alba?
Jacob: Album se jmenuje Fairytapes. Napřímo je to inspirováno jednou z nových písniček, která se jmenuje Fairytale Tellers, ale ten pohádkový motiv visel ve vzduchu už dlouho. Ostatně jeden z pracovních názvů byl Goro And Skippy Travel To Riviera, ale nakonec to kupodivu neoprošlo. Hledali jsme název, který vystihne pozitivní atmosféru desky a to, že chceme posluchače přenést do paralelního světa, kde se budou cítit dobře. Něco jako když pan Majer četl dětem pohádky v Arabele.

skyline2013_2_nahledSkyline jsou aktuálně v pětiJak zvládáte skloubit práci ve studiu s prací?
Marka: Je nás hodně, takže najít jen jeden den v týdnu, kdy mají všichni volno a může se nahrávat nebo zkoušet, je docela těžký. Já jsem na mateřské, takže moje volno závisí na volnu mých hlídačů.
Radek: Je fakt, že někdy je to "logisticky" opravdu náročný, ale všichni si to snažíme zařídit tak, abychom měli takovou práci, která jde s kapelou skloubit. Zatím to naštěstí funguje, tak snad nám to ještě chvilku vydrží.

Co bys řekl o prvním videoklipu?
Radek: První klip je ke skladbě Dancing With Fire a je to takový dokumentární sestřih z koncertů z minulého roku, které s námi absolvoval grafik a designér Vítek Škop a natáčel, co se dalo. Byl s náma třeba na Majálesech, na Open Air Festivalu, ale jsou tam i nějaký malinký festivaly - prostě je to takový zrychlený záznam toho, jak vypadají festivaly z našeho pohledu. Jinak Vítek Škop je další zásadní postava alba Fairytapes, protože měl na starosti celkový design desky.

Desku pokřtíte 5. dubna v Paláci Akropolis. Už víte, kdo se křtu ujme? A chystáte na křest nějaké vychytávky?
Marka:
Víme, kdo se křtu ujme a moc se těšíme. Budou to lidi, co nám s deskou pomáhali, takže právě Matouš Godík a taky Vítek Škop, který udělal k desce naprosto nádhernej obal a taky natočil klip k prvnímu singlu Dancing With Fire.
Radek: Největší vychytávka bude, že vůbec poprvé zahrajeme nový skladby. Žádnou z nich jsme naživo ještě nehráli. Plus samozřejmě parádní projekce a světla jako vždy. Hosty žádný neplánujeme, na to jsme nikdy moc nebyli.

Plánujete na jaro turné?
Marka: Turné plánujeme až na podzim. Po křtu nás čekají Majálesy, přes léto festivaly, takže kluby si necháváme až na podzim.

text: Marta Pušová, foto: Skyline


skyline2013_2_TOP

zavřít