Klára Vytisková: Na podzim vyjedu na turné se svojí dívčí kapelou

Vydáno 02.04.2013 | autor: redakce

Kromě toho, že nepřestává tvořit hudbu pro Toxique, pouští se Klára Vytisková do nového projektu KLARA. Na živé koncerty momentálně dává dohromady dívčí kapelu. "Pokud jste holka a umíte na něco hrát, dejte mi vědět," říká s úsměvem.

Klára Vytisková: Na podzim vyjedu na turné se svojí dívčí kapelou Klára Vytisková: Na podzim vyjedu na turné se svojí dívčí kapelou


KV_0349Mezi vzory Kláry Vytiskové patří např. Lauryn Hill, Lykke Li, Ellie GouldingAktuálně připravuješ nový projekt KLARA. O co přesně půjde?
Minulé léto jsem přečetla knížku Just Kids od Patti Smith, a ta mě nakopla k tomu, že chci zase psát svoje písničky. Kluci z Toxique teď mají každý nějaký svůj projekt, tak jsem se rozhodla, že je ta doba, abych se do něčeho pustila i já. Točím teď písničky a dávám dohromady holky co hrajou na nástroje do dívčí kapely, na podzim s ní vyjedu na turné. Koncem května půjde ven můj první singl, na kterém momentálně pracuji.

Pro Toxique ale přece také skládáš...
Složila jsem téměř celou první desku Toxique, potom na té druhé a třetí desce jsem měla vždycky jen dvě nebo tři písničky. V té době mě úplně opustila múza, až teď jsem začala zase skládat. Rozhodla jsem se sice vložit energii do toho svého projektu, nicméně s Toxique stále tvoříme.

O čem třeba pro Kláru skládáš?
Samozřejmě o lásce, protože to je věc, kterou žijeme všichni. Je to už ale jiné, na prvním albu Toxique jsem skládala o lásce teenagera na gymplu a teď je to láska, kterou cítím ke svému manželovi a přátelům. Také zpívám o věcech, které mě potkávají v běžném životě. Zatím to ale vypadá, že třeba můj první singl bude o životě na vsi.

V minulosti jsi mluvila o tom, že k tvoření nových textů potřebuješ, aby se něco dělo - rozchody, zamilovanost a podobně. Když teď píšeš o lásce k manželovi, která je vlastně soustavně stejná, nejsou pak ty písničky pořád o tomtéž?
S Romanem jsme dřív trávili hodně času spolu, protože oba hrajeme v Toxique. Teď ale oba máme nějaké jiné projekty a trávíme spoustu času bez sebe. Kolikrát se stane, že se potkáme na benzínové pumpě mezi Brnem a Prahou. Je to zajímavé, protože si hodně chybíme, ale zároveň nám to dává novou energii, a když se pak vidíme, je to hrozně intenzivní. To mě hodně kope při skládání. A také moji přátelé, ti mě inspirují často.

KV_0336S Toxique nahrála Klára tři albaPlánujete s manželem děti?
Já chci minimálně tři, Roman jich chce taky hodně.

To už bys měla začít...
Myslím, že začnu brzo, ale nechci nic zakřiknout. Prostě chci hodně dětí a moc se na to těším.

Až to přijde, tak to přijde, říkáš?
(odmlčí se) Přesně tak.

Nebo už jsi v tom?
Nene, nejsem... možná. (smích)

Vraťme se ke Kláře. Jaký to bude žánr?
Uslyšíte tam soul, na kterém jsem vyrůstala, určitě i electro, které poslouchám teď a zřejmě i trochu punku, protože tomu chci dodat nedbalost a pohodu, s nimiž jsem to nahrávala. I kostýmy budou klidnější, chci být víc sama za sebe.

To znamená, že v Kláře budeš mít na sobě džíny a tričko místo dvaceticentimetrových podpatků a třpytivých legín?
Úplně tak to nebude. Jako dítě jsem dostala svůj první dvojvinyl a to byla Diana Ross. Když otevřeš ten obal, má na sobě stříbrný overal. S tím mám muziku spojenou. Je to jak divadlo. Doplňuješ příběh písniček nějakým kostýmem. Zároveň chci mít zpívání na prvním místě a nesnesu, aby mě ten kostým omezoval v pohybu na pódiu.

Texty budou také v angličtině?
Vypadá to, že ano. Děláme na textech spolu s Ericem, který je z Bronxu.

Už máš vybrané spoluhráčky?
Mám tipy na basistku, to je moje kamarádka Kamila, se kterou jsem na gymplu založila svoji první kapelu, a na bubenici, ta o tom ještě neví. Sháním ještě zpívající klávesistku a zpívající kytaristku. To je výzva pro všechny: Holky, jestli někde jste, ozvěte se mi.

zebrik12-116_20130316_1096253048Klára Vytisková jako moderátorka Žebříku 2012Moderovala jsi už potřetí předávání cen Žebřík. Která poloha ti sedí více? Moderování nebo zpívání?
Moje role je zpěvačka. Moderování mám pro zábavu, například tady s Tomášem Hanákem mě to baví a jde nám to spolu, ale jsem zpěvačka a nikdy nebudu moderátor. Zároveň většina akcí, které moderuji, souvisí s hudbou nebo s módou.

Jak dalece je to na Žebříku improvizace a jak dalece jedete podle scénáře?
Scénář je z velké části bodový. S Tomášem si většinou v den Žebříku sedneme na oběd, vyměníme si nějaké nápady a pak to na pódiu improvizujeme.

Ještě nedávno jsi moderovala Medúzu, která skončila. Chybí ti to?
Jak se říká, v nejlepším je třeba přestat. Medúza se dostala do fáze, kdy jsem to dělala s Nastym, dramaturgii dělal Pavel Kučera, vůbec tam byl skvělý tým lidí. Skončilo to a já to beru tak, jak to je. Chybí mi ty cesty vlakem do Ostravy, kdy jsme s rukama hráli hry, potom chvíle ve studiu, ale mělo se to stát.

Jak se vůbec díváš na konec všech čistě hudebních pořadů na České televizi?
Je to škoda, ale oni teď plánují nový program ČT:D pro mladé, na to spoléhám. Věřím, že tam hudba získá prostor. Byla bych pro, aby tam hrály kapely živě, aby dostaly prostor i nemainstreamové záležitosti, například dánské nebo švédské produkce, skvělé britské kapely a podobně. Nerada bych, aby to byla tlačenka velkých firem.

KV_0389"Holky, jestli někde jste, ozvěte se mi," vzkazuje Klára všem hudebnicím.Řekni mi teď, jak je to s Toxique?
Říkali jsme si, že tomu necháme volný průběh. Až doděláme všechny písničky na nové album, vydáme nové album. Nebudeme si dávat žádné deadliny, budeme jen tvořit. S Toxique nás teď na jaře čekají i nějaké Majálesy, takže hrajeme pořád.

Nedávno jsi s Michalem Hrůzou nahrála dvě písničky pro film Martin a Venuše, Duše do Vesmíru a Venuše. Jaká pro tebe byla tahle zkušenost?
Bylo to pro mě zajímavé, jsem ráda, že mi Michal zavolal. Říkal: "Já jsem si myslel, že ani moc zpívat neumíš, pak jsem tě viděl na nějakém festivalu a zjistil jsem, že ti to docela jde." Michal má krásné texty, byla to pro mě částečně výzva a to natáčení jsem si hrozně užila.

Viděla jsi předem scénář k tomu filmu, nebo šlo čistě o hudbu?
Četla jsem scénář. Ten mě poměrně zaujal, protože vlastně oba s Michalem Hrůzou žijeme v manželství, víme tedy, o čem zpíváme.

 

text: Katarína Straková, foto: Kubo Krížo (1,2,4), Jan Zeman (3)


KV_0349_TOP

 

zavřít