Flattus interview: Český YouTube Fest očima prvních vítězů

Vydáno 05.05.2013 | autor: redakce

"Kdyby nám ze Szigetu volali a nabídli nám prime-time, tak bychom si třeba čas našli a přijeli bychom zahrát," komentují se smíchem pražští Flattus hlavní cenu letošního Českého YouTube Festu. Právě oni se před dvěma lety stali jeho vůbec prvními vítězi a stále vzpomínají v dobrém.

Flattus interview: Český YouTube Fest očima prvních vítězů Flattus interview: Český YouTube Fest očima prvních vítězů

flattus02





























Co vás přimělo přihlásit se do prvního ročníku Českého YouTube Festu a co jste od soutěže očekávali?

Byla to příležitost, takže proč ne? Neslibovali jsme si nic. Neřešili jsme, co z toho pro nás plyne a ani jsme nic nečekali. O to víc jsme pak byli překvapeni. Světe div se, vyhráli jsme to a what the fuck? (smích)

Co pro vás tehdy vítězství znamenalo?
Zahráli jsme si mimo jiné na prvním a zdá se že i posledním ročníku Prague City Festivalu. To tady můžou říct jen další dvě český kapely, takže hustý jaxviň. To jsme si opravdu užili.

Jako vítězové jste si dále zahráli na Jam Rock Festivalu a Sázavafestu. Měli jste do té doby v kapelním CV podobné zářezy? Jak na tyto akce vzpomínáte?
Vzpomínáme hlavně na ten zmíněný Prague City Festival. Hrát na Výstavišti... Moc kapel v Česku tohle nepoznalo. Hráli jsme na dalších velkých festivalech, ale celá šňůra pod hlavičkou Youtube pro nás byla novou zkušeností, kdy každý jednotlivec v týmu, který se o nás staral, pracoval naprosto profesionálně a spolupráce s těmito lidmi nás velmi bavila.


Dokázali jste z tohoto úspěchu něco vytěžit i nadále?
Jak říkají fotbalisti: ták určitě... Do teď spolupracujeme s většinou lidí, kteří se o nás během Youtube tour starali.

Flattus 3132013 42 Flattus 3132013 44














Jak významnou roli hraje dnes pro kapelu kvalitně zpracovaný videoklip? Lze se obejít i bez něj? A naopak - dá se postavit úspěch čistě na základě videoklipu?

Asi si lze představit obojí. Třeba PSY by bez klipů nebyl poloviční, ale setinovej. Ale takoví Pearl Jam zas klipy moc nedělali a jsou do teď ohromné hvězdy. Na český scéně to může pomoct, ale vzhledem k tomu, jak málo prostoru se muzice dává v audiovizuálních médiích, jsou klipy trochu přeceňovaná záležitost. Nakonec je pro video fakt nejdůležitější Youtube, zaplaťpámbu za něj.

Letošní Český YouTube fest nabízí vítězi možnost zahrát si na mamutím festivalu Sziget. Nezávidíte trochu?
My nezávidíme nikdy, na to jsme moc slušní chlapci. Ale kdyby nám ze Szigetu volali a nabídli nám prime-time, tak bychom si třeba čas našli a přijeli bychom zahrát. (smích) Sziget je určitě jeden z nejlepších fesťáků ve střední Evropě a vypovídá to něco o týmu, který stojí za Youtube festem, že jsou schopní a ochotní sehnat takové zvučné partnery.

Jak se díváte na fakt, že oproti předchozím ročníkům není omezena podmínka jazyka? Chybí v Česku více česky zpívajících kapel nebo není otázka jazyka až tak důležitá?
Když padne jakýkoliv omezení v pravidlech, tak je samozřejmě větší konkurence a tím pádem budou i kvalitnější vítězové. Nicméně my se na to díváme tak, že jsme v Česku, tak zpívejme česky, ne? Ale teď vážně. Je tady mraky kapel, který jsou skvělý, a třeba i lepší, než ty, co zpívají jen česky. Ale pokud cílíš rovnou na Evropu a na svět a ignoruješ domácí, tedy český publikum, můžeš dost narazit. V angličtině je jednodušší složit text a i jako jazyk je zpěvnější, ale proč se teda snažíš hrát u nás, když zpíváš anglicky, a nezačínáš radši tam, kde jsi doma a kde to lidi opravu zajímá?



text: Petr Adámek, foto: Jan Handrejch, archiv Flattus


flattus01 TOP

 

zavřít