Portless: Nevznikli jsme proto, abychom hráli písničky Supportů

Vydáno 25.06.2013 | autor: Petr Adámek

Kryštof Michal, Jan Daliba, Zbyněk Raušer a René Rypar tvořili ještě před pár měsíci 80% sestavy Support Lesbiens. Ale lidské vztahy umějí být složité a čtveřice po vleklých sporech kapelu opustila. Vznikli Portless. Skládají muziku, chystají se na festivaly a o minulosti přemýšlejí co nejméně. "Nebudeme se odvolávat na to, že jsme bývalí muzikanti ze Supportů," říká rozhodně staronový frontman Kryštof Michal.

Portless: Nevznikli jsme proto, abychom hráli písničky Supportů Portless: Nevznikli jsme proto, abychom hráli písničky Supportů

Portless-rozhovor 1Portless s fanynkami před svým prvním koncertem

Jméno Portless momentálně nikdo nezná. Obrazně řečeno vám právě shořel dům a vy jej začínáte stavět úplně od základů. Jak moc bolí tenhle nový začátek?
My jsme si toho dobře vědomi a s tím vším do toho jdeme. Stojíme nohama na zemi a je nám jasné, že Portless je pro celou tuhle zemi úplně nové jméno. Teď je pouze na našem umu a schopnostech, abychom lidi přesvědčili dobrýma písničkami, o nic jiného nejde. Podobné problémy jsme ale řešili vždycky - pořád dokola jsme museli dokazovat, že ty písničky jsou dobrý i s anglickými texty. Anglicky zpívající kapela to v Česku bude mít vždycky složitější, protože ta jazyková mezera tu stále je a vždycky bude. Na druhou stranu se naše současná kapela oproti té předchozí liší v tom, že mezi sebou zažíváme pohodovou atmosféru, což se pak musí zákonitě projevit i navenek.

Takže energii do nového začátku máte stále dost?
No rozhodně! Kdyby nebyla energie, tak bychom se do ničeho nepouštěli. V mládí jsem byl vedený k tomu, že člověk má být připravený začít znova, když se nedaří. Teď nemluvím o kapele nebo nějaké práci - v životě jsou mnohem zásadnější věci a člověk by měl být připravenej, že se mu může život otočit naruby ze dne na den. Proto vzniklo heslo, "užívej dne, jako by byl tvůj poslední". Kdo takhle přemýšlí, je na to připravený lépe. Tím, že jsme starší kluci, to nebereme až tak fatálně, ale zároveň nejsme až tak starý, abychom to rovnou zabalili. Ten nový začátek sice bolí, ale teď už to bolí hlavně v jiných souvislostech.

V čem je základní rozdíl v hudební tvorbě Portless a Support Lesbiens? Říkali jste, že Portless budou tvrdší, hudba víc riffovější. Vracíte se tedy ke kořenům k deskám Medicine Man a So What?
Určitě bychom se nikdy prvoplánově nevraceli k tomu čistému hardcoreu, který jsme dělali před dvaceti lety. Z mého pohledu byly ty písničky zbytečně složité a překombinované, což vycházelo to z toho, že nám bylo devatenáct, byli jsme mladý kluci a měli jsme potřebu křičet do světa svůj názor. Teď jsme o 20 let dál a bylo by podivný, kdybychom dělali to samé co tehdy. Vývoj a proměna musí přijít u každého. A věci, které skládáme teď, jsou toho důkazem. Že jsem říkal, že ta hudba bude riffovější, je dáno tím, že namísto dvou kytar máme jednu a ta musí více zaplnit celý ten prostor. Ale ve výsledku to tak vůbec být nemusí.

Portless-rozhovor 4Portless-rozhovor 5

Budete se na Support Lesbiens odvolávat na marketingové úrovni. Přece jenom je jednodušší říct, že jste Portless, bývalí členové Support Lesbiens, než jméno kapely nechat osamoceně bez tohoto dodatku.
Odvolávat se na to nebudeme. Nám už zbývají dořešit věci v osobní a majetkové rovině. My jsme sice z 80% Support Lesbiens, ale nemáme potřebu na to odkazovat. Víme, že to v médiích nebo mezi promotéry pomáhá, ale nám to ve výsledku nepomůže. My hlavně potřebujeme dostat mezi lidi, že teď jsme Portless a rozhodně se v tiskovkách nebudeme odvolávat na to, že jsme bývalí muzikanti ze Supportů. Ten novinář si to asi stejně spojí sám, ale to už záleží na něm, jestli to někam napíše. Já už se k tomu hlásit nechci.

Ale písničky Support Lesbiens hrát budete?
Spojitost s předchozí kapelou nezakrýváme a písničky Support Lesbiens budeme částečně hrát minimálně do té doby, než budeme mít dostatek vlastních, což je samozřejmě hlavní cíl. Nevznikli jsme proto, abychom hráli písničky Support Lesbiens.

Jako důvod rozchodu jste uvedli Hynkovy osobní spory se zbytkem kapely. Můžete být více konkrétní?
Toho bylo hrozně moc. Šlo o lidskou rovinu a těch jednotlivých „proč" bylo hrozně moc. Je to asi jako když se dva lidi vezmou a po mnoha letech se rozvedou. Odcizí se, už si nejsou tak blízcí... Těch důvodů je vždycky soubor. Kdyby šlo o prkotiny, bude tam vždycky snaha to urovnat, což se dělo i v našem případě. Ale po delší době jsme došli ke zjištění, že stav je neudržitelný a musíme se rozejít.

Proč jste to nerozsekli dřív?
Právě proto, že jsme věřili, že nám stojí za kapelu bojovat a snažit se ji udržet při životě.

portless2 websizePortless: Jan Daliba, Kryštof Michal, Zbyněk Raušer, René Rypar

Tomu jste věřili i po tom, co si Hynek přivastnil značku Support Lesbiens?
Pro mě to v tu chvíli byla tak zásadní informace, že jsem ji potřeboval dlouze zpracovat a nad tímhle jsem vůbec nepřemýšlel. Ale jak říkám, já jsem se tu kapelu snažil vždycky zachránit. Až čas ukázal, že některé věci jsou neřešitelné. Zároveň jsem rád, že k tomu došlo až teď, po třech nebo čtyřech letech. Nejsem člověk, které podobná rozhodnutí činí s horkou hlavou.

Měl Hynek důvodné podezření si myslet, že ho z kapely chcete vyštípat, jak tvrdil ve svém prohlášení?
To už je tvrzení proti tvrzení. On si myslí, že ano, já si myslím, že ve chvíli, kdy si přivlastnil naši značku, žádný takový důvod nebyl. Kdybych se s ním chtěl rozloučit, tak se přece tři roky nesnažím tu kapelu zachránit, ne?

Jaká byla atmosféra během posledního komorního turné? Myslím tím, když sdílíte pódium s někým, s kým se nemůžete vystát.
Honza: Během toho koncertu je to jedno. Hraješ písničky a v tu chvíli zapomeneš na všechno, co v tu chvíli mezi vámi je. A snad můžu mluvit i za Hynka, ale vážně jsme si celé to turné užili.
Kryštof: Vylezeš na pódium a hraješ a nemáš čas myslet na vztahy se svejma parťákama. Během turné ta atmosféra houstla, ale na pódiu problém nebyl. Čistě teoreticky jsme mohli odehrát koncert, aniž bychom se pozdravili. Z legrace jsme si říkali: "Hele, kluci, vždyť existuje spousta kapel, který jezdí turné a přitom se nenávidí." My jsme takhle absolvovali jedno turné a zvládli jsme to se ctí.

Vysvětlete mi, co v praxi zanesená "vyvést ochranné značky"?
To bychom se bavili o něčem, čemu sám nerozumím a ani to nechci ventilovat navenek. Pravda je taková, že jsme se tři roky bavili o tom, že skončím-li v kapele já, tak Support Lesbiens ukončí činnost. Jaká je realita, všichni vidí. A vadí mi to. Ale zase bude dobře. Budou nové skladby, bude video, bude léto a festivaly a my se těšíme na fanoušky. Chápu, že lidi teď zajímá, co se dělo v té osobní rovině, ale to všechno bude za pár měsíců zapomenuto a půjde zase jen o tu muziku. A my doufáme, že fanoušky přesvědčíme. {vypnoutlink:Kryštof}

text: Petr Adámek, foto: Vojtěch Kubec

 


 Portless3 websize TOP

zavřít