Serj Tankian: Musíme změnit styl života. Nebo zabít 3/4 obyvatel

Vydáno 10.09.2013 | autor: redakce

Byla by velká škoda vymezit Serje Tankiana pouze jako zpěváka System of a Down. Celým jeho hudebním působením se ve velké míře proplétá orientace na politická, ekonomická a sociální témata. A právě jim se věnuje náš rozhovor.

Serj Tankian: Musíme změnit styl života. Nebo zabít 3/4 obyvatel Serj Tankian: Musíme změnit styl života. Nebo zabít 3/4 obyvatel

tanki

Váš hudební záběr se napříč všemi projekty pohybuje od metalu přes orchestrální hudbu až k jazzu. Existuje pro vás v hudbě nějaký společný jmenovatel?
Společný jmenovatel je ta hudba sama o sobě. Pak už záleží jen na instrumentaci a aranžích, podle nichž se rozlišují jednotlivé žánry. Co je na hudbě krásné, je jedinečnost, kterou každý žánr reprezentuje. Například rocková muzika používá specifické hudební a textové prostředky, aby vyvolala napětí a pocit jakési síly. A klasická hudba zase míří až k jádru lidského ducha. Každý druh hudby vyjadřuje něco, co nedokáží vyjádřit jiné žánry. A přesně z toho důvodu se i já sám věnuji různým žánrům.

Jaká je vlastně v dnešním světě role hudby jako takové? Nestala se už jen prostředkem zábavy?
Hudba má mnoho rolí. Bavit je jedna z nich a na tom není nic špatného. Hudba vytváří pozitivní energii, vyvolává chuť tančit. Je však také důležitým prostředkem k popisování skutečně reality, v níž žijeme.

Pro vás osobně je tato funkce s přihlédnutím k textům poměrně zásadní. Považujete svoji tvorbu za prostředek, jak ovlivnit smýšlení lidí v politicko-sociálním smyslu?
Ano, ale to přichází samo od sebe, není to primární účel. Jak jsem odpověděl před chvílí, je to jen jedna z funkcí. Dělám hudbu, abych dělal hudbu. (smích)

dsc 9472

Poznal jste mnoho národností a mnoho kultur. Který idea vám utkvěla nejvíc v hlavě?
To je hodně těžká otázka. Pokud jde o moje osobní postoje, věřím ve vzájemné propojení všech věcí na této planetě.

Myslíte tím vztahy mezi přírodními systémy? Zkuste to vysvětlit víc do hloubky.
Podstatou je energie mezi vším. Propojenost. Jsme propojení například i se zkamenělinami, přestože jsou neživé. To je také forma energie. Pokud člověk uvěří v tohle propojení, bude žít úplně jiný život, než kdyby žil s tím, že všechno funguje odděleně.

Myslíte tím také větší vzájemné porozumění?
Není to porozumění nebo pochopení, je to pocit. Pochopení je myšlenkový proces. Pocit je intuitivní proces.

Ve vašich textech jste velmi kritický k dnešní společnosti. Co považujte za největší současné zlo?
Nic jako současné zlo neexistuje.

Dobře, tak co je největším problémem společnosti?
Nedostatek lidí, kteří věří ve vzájemné propojení...


Musím zmínit, že mimo jiné kritizujete moderní technologie...

(skočí do řeči a začně zpívat svůj song Figured It Out) Freedom is raped by war like whore. Like technology technology technology...

Ale vy sám přece používáte mnoho z nich.
Ano, jsem součást lidstva, která ničí tuhle planetu. To ale nemění nic na faktu, že tohle lidstvo prostě ničí planetu.


Existuje nějaká rovnováha?

Jediná možnost, jak udržet náš současný styl života na téhle planetě, kde žije 7 miliard lidí, je zabít tři čtvrtiny z nich. Nebo změnit styl života, aby byl tenhle svět udržitelný pro všech 7 miliard lidí. Svět v dnešních podmínkách udržitelný není, to je vědecky dokázané a o tom není diskuze. Třeba tenhle případ: velké množství obilovin neslouží k obživě obyvatelstva, ale k obživě skotu, aby vyrostl a živil lidi. A to je špatně. S vodou je to stejné. A s půdou také. Pokud se podíváte na statistiky o zásobách, statistiky o využívání vody a statistky zemědělského růstu, zjistíte mnoho zajímavých věcí.

Na závěr zpátky k hudbě. Spolupracoval jste s mnoha osobnostmi. S kým byste si rád něco vyzkoušel v budoucnu?
Určitě Tom Waits, to by bylo skvělé. Pak Björk. A určitě Mike Patton!

text: Petr Adámek

 


 

serjt2 TOP

zavřít