Festival Natruc: návštěvníka Natrucu jen tak něco nezlomí

Vydáno 22.08.2013 | autor: redakce

Před vypuknutím šestnáctého ročníku festivalu Natruc, jenž se uskuteční v sobotu 24. srpna v Kolíně, jsme nakoukli pod jeho pokličku a zabrousili i do historie. "Snad nám dorůstá i generace malých natrucáků a natrucaček" říká jeden z organizátorů Martin "Cerveza" Řehoř.

Festival Natruc: návštěvníka Natrucu jen tak něco nezlomí Festival Natruc: návštěvníka Natrucu jen tak něco nezlomí

natruc2013

V začátcích festivalu měl název nejrůznější dovětky, např. Natruc všem rodičům, kteří zapomínají na své děti, Natruc ospalým lidem či Natruc ruské okupaci. Komu natruc se festival koná letos?
Žádný speciální dovětek jsme pro tento rok nevymýšleli a osobně bych řekl, že se letošní Natruc nekoná nikomu a ničemu na truc, ale naopak chceme, aby z festivalu bylo cítit, že se koná pro lidi, že si vážíme jejich přízně, skvělé atmosféry, kterou kapelám vytvářejí, a nám tím dodávají tolik důležitou zpětnou vazbu, díky níž víme, že naše úsilí má smysl.

Loňskou novinkou byla třetí scéna. Jaké jsou z hlediska organizátorů vaše další cíle a ambice?
Do letošního Natrucu jsme investovali výrazně vyšší prostředky než do loňského festivalu. Na návštěvníky i kapely čekají větší stage, lepší technika i zázemí a to aniž bychom zvedali razantně cenu vstupného. Naším hlavním cílem je vylepšovat festival tak, aby se u nás návštěvníci cítili dobře a na Natruc se rádi vraceli.

Čím je z vašeho pohledu festival výjimečný oproti ostatním? Jaké jsou největší přednosti?
Natruc se od svého počátku koná na Kmochově ostrově v Kolíně v jednom z nejkrásnějších festivalových areálů v ČR. Právě kombinace dobré muziky, krásného místa a skvělého publika dělá Natruc výjimečným a přestože se v podstatě jedná o regionální akci, přijíždějí na festival každoročně tisíce lidí z celé České Republiky.

ko-2012-natruc-29 denik-1024Natruc 2012IMG 0229Martin "Cerveza" Řehoř

Měl Natruc někdy snahu přivézt větší jméno ze zahraničí?
Každoročně se snažíme přivézt zajímavého interpreta ze zahraničí. Letos je jím liveloopingový kouzelník Rocky Leon ze Spojených států. V otázce oslovení zahraničního festivalového headlinera však vycházíme z faktu, že Kmochův ostrov je krásné místo, ale areál není nafukovací. Pokud bychom chtěli přivézt velké jméno ze zahraničí, znamenalo by to buď razantně zvýšit cenu vstupného, nebo změnit místo konání festivalu. Naším cílem není budovat další megafestival, raději budeme pracovat na tom, aby byl Natruc stále festivalem, který návštěvníci vyhledávají pro jeho pohodovou atmosféru umocněnou prostředím, ve kterém se koná.

Jaký byl z vašeho pohledu vůbec nejlepší či nejúspěšnější ročník festivalu?
Vždy se snažíme udělat maximum proto, aby nejlepší/nejúspěšnější ročník festivalu byl ten stávající. (smích) Divácky nejúspěšnější byly ročníky ve zlaté festivalové éře na začátku tohoto tisíciletí, kdy na Natruc chodilo okolo pěti tisíc lidí.

Vzpomínáte na nějaké konkrétní vystoupení, které vám utkvělo v paměti nejvíc?
Asi nejvíce si pamatuji na vystoupení Richarda Müllera v roce 2011. Tehdy na Natrucu osm hodin vytrvale pršelo. Přesto dorazily více než tři tisícovky lidí. Když před začátkem Richardova setu přestalo pršet, mizející pláštěnky vystřídaly úsměvy a z lidí byl cítit pocit vítězství. Pro nás bylo obrovskou satisfakcí, že návštěvníci vydrželi na truc počasí až do konce festivalu a dali jasně najevo, že návštěvníka Natrucu jen tak něco nezlomí.

ko-2012-natruc-80 denik-1024ko-2012-natruc-38 denik-1024

Jaký ročník byl naopak nejkritičtější a proč?
Zřejmě nejkritičtějším ročníkem byl Natruc 2009, kdy kvůli nepřízni počasí dorazilo jen něco málo přes tisíc lidí.

Měl někdy festival existenční problémy? Byli jste někdy před rozhodnutím, že Natruc zabalíte?
Právě po ročníku 2009 odešla produkční agentura, která se podílela na pořádání Natrucu od jeho počátku. Tehdy mne oslovil zakladatel a duchovní otec Natrucu Aleš Barry Bureš, zda mu moje agentura pomůže vrátit festival, kam patří. Jsem přesvědčen, že festival Natruc má na české kulturní mapě své místo, a tak jsem s rozhodováním neměl příliš práce.

Potkáváte na festivalu známé tváře z minulých ročníků? Má festival své opravdu věrné publikum?
Myslím, že Natruc má rozhodně své věrné publikum. Spoustu lidí z celé České Republiky se k nám pravidelně vrací a píší o tom, jak se těší na příští ročník. Mezi návštěvníky nechybí ani spousty rodin s dětmi, takže nám snad dorůstá i generace malých natrucáků a natrucaček.

Petr Adámek, foto: Zdeněk Hejduk



 

ko-2012-natruc-97 denik-1024 TOP

zavřít