Goodfellas interview: Raději držíme kytaru než kalkulačku

Vydáno 25.10.2013 | autor: redakce

Goodfellas se snaží přeměnit mantru českých kapel o zahraniční kariéře ve skutečnost. Vyrážejí na druhé turné po Velké Británii, zahráli si na festivalu Waves ve Vídni a momentálně oslaví páté narozeniny. Přečtěte si o jejich plánech či o tom, co říkají na rozpad Charlie Straight.

Goodfellas interview: Raději držíme kytaru než kalkulačku Goodfellas interview: Raději držíme kytaru než kalkulačku

Goodfellas promo01 2013

Před časem jste jeli zahraniční tour. Nejdříve jste hráli v Londýně, o jakou akci šlo? Kdo vás zabookoval?
Tom Anděl: Hráli jsme v legendárním 100 clubu, což je takové poutní místo cock'n'rollu. Často tam hrávali Beatles, Rolling Stones a spousta dalších top světových kapel. Atmosféra je neuvěřitelná. Úplně vás to pohltí. A potkali jsme několik londýnských kapel a pracujeme na dalších společných akcích v Anglii. Na koncert do Paláce Akropolis, kde budeme 28.10. slavit páté narozeniny, jsme pozvali písničkáře Tonyho Hilla, jednohon z našich tamních přátel.
Jamie Winston: Tour byla výsledkem naší snahy pomalu budovat publikum i v zahraničí. V Rakousku už se po několika letech povedlo i vydat desku a teď jsme si troufli i na trochu větší sousto.

Co se u vás za těch pět let běhu kapely změnilo? Přistupujete k práci zodpovědněji, máte jiné představy, cíle?
Jamie: Myslím, že jsme o hodně realističtější. Víme, jak je to v hudebním světě těžký, ale zas víme mnohem líp, co chceme a jak na to. To je hrát v klubech po celým světě a na tom pracujeme. A možná si vážíme našich akustických kytar víc než na začátku. Idea hrát akusticky je jednoznačně středobodem Goodfellas.
Tom: Také jsme si ujasnili priority. Nehrneme se zbytečně do deseti věcí najednou, ale děláme vždy jen jednu a pořádně.
Jonny Angel: Především jsme si uvědomili, že nemůžeme hrát deset stylů přes sebe. Chceme se zaměřit na to, co nám jde nejlíp. Nejlíp umíme zvedat lidem náladu, dodávat jim naději a vyprávět o tom, že každej průser má pozitivní stránky. Vždycky jsme vycházeli z muziky, kterou dělali vytlemený surfaři a chceme si tu dobrou náladu ponechat.

Jak to zvládáte finančně? Předpokládám, že momentálně do kapely více investujete, než vyděláváte.
Jonny: Investujeme především do písniček, do klipů a do studií. Baví nás skládat, nahrávat a natáčet. Neradi investujeme do plakátů atd., to pro náš dělají sponzoři a my máme klid na hudbu.
Tom: Je to tak. Jak říká náš manažer, kapela je v mnoha ohledech jako firma. A do té se musí investovat. Naše investice už se po pěti letech začínají pomalu vracet.

he6-gIrx772wZ1emlUKCc8A3g06sB1P0Takže přes den chodíte do kanclu a po večerech hrajete? Nenastává díky tomu problém s časem a s tolerancí vašich zaměstnavatelů?
Tom: Pracujeme na poloviční úvazky a studujeme dálkově. I tak je těžké to skloubit s kapelou, která musí být na prvním místě před prací, dovolenou nebo školou. Jinak to opravdu nemá cenu dělat na této úrovni. No a když se to zaměstnavateli nelíbí, tak dostanete padáka. Pro nikoho z nás by to nebylo poprvé ani naposled. Práci si ale vždycky nějakou najdeme.
Jamie: Já osobně mám spíš dojem, že na zkrácený úvazek odpočívám. Ale dokud to zvládáme, je to v pořádku.

Pokud kapela funguje jako firma, nabízí se tedy klasická pohovorová otázka: Kde se tedy vidíte za pět let?
Jamie: Já bych chtěl, aby byla kapela za pět let skutečně o pět let moudřejší, měla dvojnásobek koncertních zkušeností a dvojnásobnou plochu, kde koncertuje. Ale když se stane něco jiného, bude to taky super. Hlavně aby se stalo aspoň tolik věcí, jako doteď.

Nemuseli jste zatím řešit "padáka z kapely"? Charlie Straight se teď kvůli špatným vztahům rozpadli...
Tom: Na začátku jsme měli zpěvačku a poté jsme hledali bubeníka. Už jsme vyhazov zažili několikrát a pokaždé je to jako rozchod. Je to hrozně nepříjemná a intimní záležitost. V našem případě to ale bylo důležité pro formování kapely. Jádrem Goodfellas je Johny, Jamie, já a Edai. Bez jediného z nás by to už nešlo. Co se týče Charlie Straight, vždycky jsem jim fandil. Pro mě měli obrovský význam v tom, že jako anglicky zpívající kapela to dotáhli fakt daleko. Posunuli vnímání publika vůči českým, anglicky zpívajícím kapelám o velký kus dopředu a za to bychom jim měli poděkovat. Vytvořili si skvělou a věrnou základnu fanoušků. Myslím, že velké části z nich by se mohla líbit hudba, jakou děláme my. Budeme každopádně pokračovat v tom, co rozjeli Charlie Straight a dál vyvážet českou hudbu i ven.
Jonny: Charlie Straight je mi líto a doufám, že to Albert dá i sám s novým projektem. Když jsem s ním naposled mluvil tak zněl, že už se s tím srovnal a nadšeně mi říkal, že má nový projekt s Pavlem a bude nadále žít hudbou. O tom jsem nikdy nepochyboval. Chtěl bych ještě říct, že je přímo supercool, že nechávaj název Charlie Straight odpočívat v pokoji. To jméno zůstane hodnotné. Ne jako Support Lesbiens nebo Gaiah Mesiah. Je v tom úcta k projektu a k lidem, kteří v něm byli. Navíc všichni víme, že se můžou vrátit. Jak řekl Karel Gott: "Kapela končí, až když umře."

Vraťme se tedy k vašim zahraničním úspěchům. Kromě Velké Británie jste vystupovali třeba na Waves festivalu ve Vídni. Co se vám podařilo dál?
Jonny: Když to shrnu, tak pravidelně vystupujeme ve velkých městech ve střední Evropě v populárních klubech. Jsou to kluby, kde vidíš, že měsíc před námi tam vystupovali José Gonzales, Black Lips, nebo IAMX apod. Máme teď ke stejnému výsledku nakročeno v Anglii. V červenci 2014 vystoupíme na třech festivalech ve Velké Británii a pojedeme naše třetí anglické turné trošku ve větším stylu. Více měst a dobré kluby. V minulosti jsme natočili desku v Kalifornii, klip v Japonsku, pravidelně spolupracujeme se zahraničními producenty a naše deska Robbery Blues vyšla v Rakousku, Německu a Švýcarsku pod Rough Trade.
Jamie: Vždycky jsme chtěli působit mezinárodně, neomezovat se hranicemi a dokázat, že státní hranice není pro hudbu žádný problém. Hlavní úspěch kapely GFs podle mě je, že přesně tohle se nám docela daří.

X8hxDN9JNHP9UtnmyRe030 F8wxdPLgy

Kdy jste naopak dostali nejvíce "na prdel"? Chtěli jste to někdy zabalit?
Jamie: Zabalit jsme to nikdy nechtěli. To myslím nikoho ani nenapadlo. Ale udělali jsme samozřejmě hromadu chyb. Jako celek jsme se nedokázali správně rozhodnout v některých zlomových bodech. Prodělali spoustu peněz a vyplácali spoustu energie. Bez těch selhání bychom ale nezjistili, jak je to správně.

O jakých zlomových bodech konkrétně mluvíš?
Jonny: Jednalo se především o otázky managementu a plánování. Jsme muzikanti a vzniká nám mnoho chyb při řízení obchodního subjektu jménem Goodfellas. Víš co, dělali jsme věci pozdě, rychle, nepromyšleně a na dluh. Potřebovali jsme opravdového manažera. Člověka, jež má čas se nám plně věnovat. Sami jsme zbrklí a děláme chyby. Raději držíme kytaru než kalkulačku.

A jaké jsou vaše nejbližší plány?
Jonny: Teď máme takovou podzimní náladu. Všechno končí a čeká nás krutá zima. Letos jsme zažili strašně moc změn a těžkých situací, o kterých zpíváme v novým singlu Sick & Jaded, který brzy uslyšíte. Snažíme se udržet pozitivní atmosféru, takže v zimě uspořádáme tolik letních aktivit, kolik jen půjde.

text: Tereza Vavroušková



 

Goodfellas promo01 2013 TOP

zavřít