L.A. interview: Na novém albu se chceme přiblížit Hurts nebo One Republic

Vydáno 13.12.2013 | autor: redakce

Čtveřice L.A. se nedávno pochlubila novým singlem a videoklipem Praha s Ostravou. "Je především o vztahovém odloučení a vzdáleností mezi lidmi," vysvětluje námět písně zpěvák Pavel Houf. Současný zvuk by se měl promítnout i na novém albu, které chce kapela natočit příští rok.

L.A. interview: Na novém albu se chceme přiblížit Hurts nebo One Republic L.A. interview: Na novém albu se chceme přiblížit Hurts nebo One Republic

L.A. - Promo 2013 - betaL.A.

Po hitovkách Jsi a Chráněná krajinná oblast přicházíte na scénu s novým singlem Praha s Ostravou. Proč jste zvolili právě tato města?
Nápad vznikl z konkrétního příběhu, který zažil jeden z členů kapely a který se odehrával mezi těmito městy. Zároveň si lidi často myslí, že Čechy a Morava, Praha a Ostrava, jsou si vzdálené nejen počtem kilometrů, ale i lidsky. Proto jsme v textu použili místa jako symbol odcizení.

Takže hlavním námětem byla láska na dálku a vzdálenost mezi lidmi?
Přesně tak. Píseň v sobě spojuje téma osobní a společenské.

Se singlem Praha s Ostravou přichází i videoklip. Kam se ubírá jeho děj?
Video vzniklo ve spolupráci s režisérkou Vendulou Bradáčovou. Tématem písně, jak už jsem řekl, je především vztahové odloučení a vzdálenost mezi lidmi, což se snaží rozvíjet i samotné video. Příběh klipu se odehrává na pomyslné cestě mezi městy z názvu písně. Natáčení probíhalo na přelomu října a listopadu v prostorech opuštěného nádraží Moving Station v Plzni.

Co nebo kdo je pro vás největší inspirací a pohonem plout v hudebních vodách? Co vás na muzice nejvíc baví?
Za několik let, co společně hrajeme, se hudební vzory a inspirace měnily. Zároveň každý posloucháme trochu něco jiného. Baví nás hlavně tvořit vlastní věci, koncertovat a jsme rádi, že jsme takhle dlouho vydrželi pohromadě.


Singl se vydává víc popovým směrem než vaše dřívější věci. Chcete se tímhle stylem ubírat i dál?
Nový singl Praha s Ostravou se opravdu odlišuje od předcházející tvorby. Už samotné natáčení probíhalo jinak. Dřív jsme zkoušeli písně celé měsíce, než jsme se vydali do studia. A měli jsme jasnou představu, jak mají znít. Ale Praha s Ostravou je nápad, který vznikal a rozvíjel se přímo ve studiu. Natáčení bylo spontánní.

Dovolím si připomenout vaše punk-rockové počátky - tenhle žánr ve vaší tvorbě už vůbec nezazní? Našli jste se tedy spíš v popu?
Těch změn bylo, co jsme začali hrát, více. Původně jsme zpívali anglicky. Až po několika letech jsme zkusili hrát česky, výsledek se nám zalíbil a už jsme u něj zůstali. Několik let v naší kapele působil taky Dj Tranzy, který nás přiblížil víc k elektronice. V současnosti máme určitou vizi, za kterou si jdeme. Je to určitě více atmosferické a asi popovější. Něco z našich začátků už je slyšet nejspíš jen na koncertech.

Kdo za touhle změnou stojí?
Určitě v tom hraje roli práce s naším producentem Borisem Carloffem. Má mnoho nápadů a podnětů, jak se můžeme hudebně posouvat. Zároveň chceme být něčím sví. Pop-punkových kapel je u nás hrozně moc a všechny zní tak nějak podobně.

l.a. highJe singl předzvěstí nové desky?
Singl by se měl stát součástí druhé desky, která se ponese ve stejném duchu. Ze zahraničních kapel bychom to mohli přirovnat třeba k Hurts nebo One Republic. Druhé album bychom rádi vydali příští rok.

Můžeme se tedy těšit i na další novinky? Budou nadále spolupracovat s Borisem Carloffem nebo chystáte změnu?
Novinek máme více. A chtěli bychom na nich dál pracovat s Borisem. Práce s ním nám vyhovuje po hudební i lidské stránce. U posledního singlu měl Boris v produkci volnější ruku, písni to prospělo, a tak budeme i pokračovat. Zároveň si myslíme, že je Boris možná nejlepším českým producentem a věříme jeho tvorbě.

Na fotkách jsem se všimla i sladěného oblečení? To je váš nový koncertní styling?
Na fotkách jsme ve speciální kolekci od módní návrhářky Evy Brzákové. Kolekce vznikala během letošního roku a vycházela z nového stylu naší hudby. Vizuální stránka je další z věcí, kterou se chceme odlišovat. Nemělo by to být jen oblečení. Tvoříme teď vizuální projekce a další koncertní prvky, které budou tvořit jeden celek a doplní atmosféru koncertu a naší hudby.

Kdy a kde v dohledné době vystoupíte, aby si každý mohl udělat vlastní názor, jedete nějaké tour?
Do konce roku plánujeme poslední klubové vystoupení v Plzni v Buena Vista Clubu. Jde o tradiční předvánoční koncert a setkání s fanoušky. Plány na příští rok řešíme a budeme je postupně zveřejňovat na našich stránkách.

text: Šárka Chomoutová, foto: archiv L.A.

zavřít