Biffy Clyro interview: Řvát na pódiu nás stále baví

Vydáno 08.07.2014 | autor: redakce

Poslední deska Opposites potvrdila jejich pozici jedné z nejzásadnějších rockových kapel současnosti. Biffy Clyro už pracují na jejím nástupci a hodně překvapivý je fakt, že si na ní budou pohrávat s black metalem a reggae. Bubeník Ben Johnson nás ale během povídání na Rock for People uklidnil a zvěsti o zvuku nového alba uvedl na pravou míru.

Biffy Clyro interview: Řvát na pódiu nás stále baví Biffy Clyro interview: Řvát na pódiu nás stále baví


Biffy Clyro int 2014 01Ben Johnson (Biffy Clyro)


Opposites je opravdu skvělá deska. Myslíte si, že se vám ji podaří dalším albem překonat?

Upřímně? Nemyslím si, nemůžeme už udělat podobné album. Všechny ty epické momenty, gradující nájezdy a další věci už takhle nezopakujeme. Každou sebemenší změnu na albu jsme hrozně řešili. Ve stejném tříčlenném složení už to samé nahrát nemůžeme.

Na novou desku už prý máte připraveno 14 písní, je to tak?
Ano, rozpracováno už máme opravdu čtrnáct písní, ale ani jedna z nich ještě není finálně hotová. Nejsme pod tlakem, takže si dáváme s dodělávkami načas. Předchozí deska byla dvojalbum, navíc jsme pořád byli na turné k desce Opposites. Asi pětačtyřicet songů jsme během předchozího nahrávání vyhodili a stejně jsme měli pořád na čem pracovat. Snažíme se nepřestávat vymýšlet něco nového, ale zároveň nikam nespěcháme.


Na albu prý bude hodně překvapivých žánrů, jako třeba black metal nebo reggae...

Jasně, je pořád s čím experimentovat a to je skvělý. Teda nečekejte, že ty písně budou úplně blackmetalové nebo reggae, půjde stále o rockové věci, jen trochu ovlivněné těmihle styly a kapelami, které ty žánry prezentují. Pořád chceme dělat písně, které si s námi lidi budou zpívat, refrény určitě nevynecháme. Nebojíme se ale zkoušet i nové věci.

Jaké jsou vaše oblíbené blackmetalové kapely?
To je spíš otázka na Simona, jde o jeho vlivy, ale vím, že miluje třeba Mayhem a obecně zakladetele tohohle žánru. Pro mě je to kolikrát fakt stěží poslouchatelné, protože ty jejich desky jsou obvykle nahrané strašně špatně (smích). Ale jde zas jiný styl muziky, který nás baví, takže proč ne. Určitě nebudeme znít jako blackmetalová kapela jak už jsem řekl, spíš jako kapela ovlivněná tímhle žánrem.

Biffy Clyro rfp 01Biffy Clyro rfp 02

Máte už představu o datu vydání?
Rozhodně ne! Termíny jsou pro nás zabijáci kreativity a něco, čemu fakt neradi čelíme. Chceme se cítit v pohodě a neřešit data. Až bude deska hotová, tak ji vydáme, ale kdy to bude, to netušíme. Nechci nikoho strašit, určitě to teda nebude trvat roky, nebudeme jako Guns N' Roses s Chinese Democracy. (smích)

Půjde opět o dvojalbum?
To určitě ne. Chceme udělat kratší album, možná jen deset písní. Budeme se snažit být na sebe příšní, protože obvykle, když jsme ve studiu, vymýšlíme stále nové a nové věci. Tentokrát se budeme opravdu snažit zaměřit jen na ty rozpracované. Nebude to nic jednoduchého, ale nesmíme se tímhle zdržovat. Samotné nahrávání půjde, doufám, hodně rychle. Ale znám nás, můžeme říct do rozhovoru cokoliv a ve finále může být všechno jinak. Jsme prostě Biffy Clyro. (smích)


Vaše poslední deska byla o dost klidnější než vaše první alba, žádné vřískání. Berete to jako přirozený proces? Už ze sebe nepotřebujete vykřičet hněv?

Takhle bych to nějak taky řekl, dáme si na nějakou chvíli pokoj, ale nevynecháme ho úplně. Myslím si, že dost nás ovlivnilo taky to, že pro nás začaly být důležitější texty. Někdy na třetím albu nám došlo, že když křičíme příliš, lidi moc nerozumí, co jim chceme vlastně říct, takže je lepší zpívat. Na podiu nás pořád baví křičet, nejde to ale pořád. Můžete si rychle odpálit hlasivky a to není dobrý. To je taky další z důvodů, proč už tolik nekřičíme. (smích)

text: Kateřina Nováková, Petr Adámek; foto: Čestmír Jíra

 

zavřít