Slim Cessna's Auto Club interview: Pomalejší než všechny kapely na světě

Vydáno 15.07.2014 | autor: redakce

Kapela Slim Cessna's Auto Club už letos České republice předvedla, že umí vytvořit skvělou atmosféru a odehrát parádní show. Vrací se spolu s projektem Denver Broncos UK - vystoupí ve dvou dnech po sobě v rámci festivalu Colours of Ostrava 17. a 18. července a představí se i těm, kteří v lednu zaváhali a koncerty prošvihli.

Slim Cessna's Auto Club interview: Pomalejší než všechny kapely na světě Slim Cessna's Auto Club interview: Pomalejší než všechny kapely na světě


14 slim cessnaSlim Cessna's Auto Club v Lucerna Music Baru


Vaše poslední album byla kompilace s názvem SCAC 102 An Introduction For Young and Old Europe. Myslíte, že je nějaký rozdíl mezi recepcí vaší tvorby ve Spojených státech a v Evropě? Máte pocit, že se musíte představovat?

Ve Státech vydáváme desky od poloviny devadesátých let, ale v Evropě jsme relativně neznámí. Naše evropská nahrávací společnost Glitterhouse přišla s dobrým nápadem vydat kompilaci. Je to způsob, jak se představit širšímu evropskému publiku.

Co jste vlastně mysleli těmi slovy "young" a "old"?
Jenom si tak děláme legraci.

Nahrávka obsahovala DVD s živákem. Jako skvělá koncertní kapela jste už proslavení. Zajímavé je, že nevyužíváte například drahé osvětlení nebo efekty, ale kladete silný důraz jednoduše na sílu hudby, publika a samotné události. Je za tím nějaká filozofie?
Ten DVD záznam se natáčel na velmi malé akci v Denveru. Kapacita byla asi sto dvacet lidí. Šlo o klub, ve kterém jsme koncertovali vůbec poprvé v roce 1992. Chtěli jsme si to s publikem užít a natočit velmi intimní, živý hudební zážitek. Ano, soustředíme se spíš na vystoupení a hudbu - ne na blikající světla.

Co projekty, které se vytvořily kolem Slim Cessna's Auto Club? Které jsou stále aktuální a aktivní? Jsou nějaké plány na další?
Jeden z projektů jménem Denver Broncos UK zahraje i na Colours of Ostrava. DBUK jsou opakem Auto Clubu. Sedneme si a hrajeme velmi tichou hudbu. Je to pro nás úžasná, naplňující zkušenost.

slim cessnas auto club 2013Slim Cesna s Auto Club Beverungen 05 2013


Obě zmíněné kapely hráli v lednu v Praze. Nejdříve vystoupili Denver Broncos UK a následujícího dne se konala větší show SCAC. Je to výjimečná událost vnímat reakce na obě skupiny takhle po sobě?

Ano!

Píšete velmi výjimečné texty, skoro v souvislosti s nimi můžeme mluvit o poezii. Co vás inspiruje?
Poslední dobou píše většinu našich textů Jay Munly. Těžko říct, co ho při tom inspiruje. Mnoho toho nenamluví, a tak mi to neřekl. Já osobně jsem inspirován krásou mého Colorada.


Některé náměty jsou pro texty SCAC typické - třeba víra, Ježíš nebo Bůh. Jak byste popsali roli náboženství ve vaší tvorbě?

Je to velmi vděčná látka a vedle toho také součást historie americké hudby. Bez amerického gospelu by nevznikl rock and roll.

Kromě tohoto typu motivů často vyprávíte příběhy - o vztazích, alkoholu, násilí, depresi, ale i naději, lásce, hodnotách... Máme jim rozumět jako alegorii, podobenství nebo, řekněme, nějakému druhu mýtu?
Umění vyprávět příběhy o jakékoli události má i vytvářet mýty.

slim cessnas auto club 01


Jaký máte postoj k experimentování v hudbě? Rádi hledáte něco nového, nové zvuky?

Ano, pořád.

Jací klasičtí country interpreti měli hlavní vliv na vaši tvorbu?
Miluji klasickou americkou country muziku. Byl jsem k tomu, abych ji miloval, zrozen a vychováván. Momentálně jsem se zasekl uprostřed sedmdesátých let. Merle Haggard, Don Williams, George Jones - všechno, co nahráli v sedmdesátých letech.

V Denveru existuje či možná spíš existovala specifická hudební scéna, která zahrnuje žánry jako southern gothic, gothic americana a další. Vedle SCAC se sem řadí kapely jako 16 Horsepower nebo Woven Hand. Cítíte se být součástí nějaké scény nebo je to označení, které zjednodušuje komplikovanější situaci?
Tímhle způsobem se to rozšířilo, ale samotní umělci o tom tak nemluví. Většina členů jmenovaných skupin už navíc hraje dlouhou dobu. Někteří z nás působili v kapelách společně už jako teenageři.

Pracujete momentálně se SCAC na nějakém novém materiálu? Chystáte brzy novou desku? Vaše poslední řadovka Unentitled vyšla před třemi lety.
Ano, pořád pracujeme. Jsme jen o trochu pomalejší než všichni ostatní na světě. {vypnoutlink:Lucie}

text: Lucie Malá, foto: Matěj Slezák, Vojta Florian, archiv kapely

zavřít