Michal Šesták (Hrady CZ): Nabízíme to nejlepší z domácího poprocku

Vydáno 18.07.2014 | autor: redakce

Hudební festival Hrady CZ se po zahájení letošního desátého ročníku na hradě Točníku představí 18. a 19. července na Švihově nedaleko Klatov. Ještě předtím jsme si popovídali s jedním z organizátorů Michalem Šestákem o historii, přítomnosti i budoucnosti festivalu.

Michal Šesták (Hrady CZ): Nabízíme to nejlepší z domácího poprocku Michal Šesták (Hrady CZ): Nabízíme to nejlepší z domácího poprocku

 


tocnik 28 20140713 1885726875Točník 2014


Hrady CZ každoročně staví na osvědčených jménech interpretů. To je tedy váš recept na úspěch?

Každý rok se snažíme představit špičku českého i slovenského popu a rocku, jako jsou Chinaski, Tomáš Klus, Mandrage... Chceme lidem nabídnout to nejlepší, co na české hudební scéně je a to napříč věkovým spektrem - letos zde poprvé hrají například Miro Žbirka či Olympic. Kapely se s malými obměnami střídají v rámci line-upu na různých hradech a v různých časech, aby návštěvníci nebyli nikde ochuzeni a mohli si vychutnat své oblíbené interprety v čase, který jim vyhovuje.

Dát nováčkům a objevům více prostoru jde tím pádem proti vaší filozofii?
Snažíme se dát určitý prostor i jim, pokud se jedná o zajímavý počin. Letos na festivalu vystupuje třeba Adam Mišík.


Zpět do historie. Jaký byl z vašeho pohledu vůbec nejlepší/nejúspěšnější ročník a proč?

Každý ročník je pro nás určitým posunem.  Jsme vděčni fanouškům za jejich věrnost, díky které každoročně stoupá návštěvnost, a snažíme se jim to vrátit v podobě většího komfortu areálů nebo třeba kvalitnějšího ubytování - letos jsme kromě klasických stanových městeček, kde se stanuje zdarma, nově otevřeli placené ubytování ve VIP Hradních kempech.

Který hrad je divácky nejoblíbenější?
Festival se koná v lokalitách po celé republice a potenciál návštěvnosti je všude. Každý hrad má svoji unikátní atmosféru a své publikum. Samozřejmě, že například Točník má vždy vysokou návštěvnost, ale to je logicky dáno blízkostí hlavního města.

svihov 2013 16 20130721 1579974213

svihov 2013 21 20130721 1118521218


Jaká lokalita je naopak nejkomplikovanější? Dokážu si představit, že terén může být často velkým nepřítelem.

Festivalové areály na Točníku či Švihově jsou strmější, ale dokážeme si s tím za ty roky poradit.

Neuvažujete do budoucna o bookingu zahraničních interpretů?
Festival Hrady CZ putuje po českých a moravských hradech, ostatně i názvy obou turné jsou České hrady.CZ a Moravské hrady.CZ, a tomu odpovídá i dramaturgie. Na festivalu hrají slovenští No Name, Rytmus nebo Miro Žbirka, takže lze říci, že zahraniční interpreti na festivalu již vystupují.


Důležitou součástí festivalů je doprovodný program. Jaký nabízíte vy?

V rámci vstupenky mají návštěvníci zdarma vstup na prohlídkové trasy jednotlivých hradů. Letos chystáme novinku nazvanou Neobjevené památky, na níž spolupracujeme s Národním památkovým ústavem. Každá z devíti hradních zastávek má tzv. partnerskou neobjevenou památku. Jde o nepříliš známou památku, na kterou je s festivalovou vstupenkou nárok na druhou vstupenku zdarma až do 30. září. Například nejbližší z festivalových hradů Švihov má jako partnerskou "neobjevenou" památku hrad a zámek Horšovský týn.

Michal ŠestákMichal Šesták


A v pátek máte karneval.

Ano, kdokoli přijde v pátek v masce, dostane dárek, a  mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní probíhá již tradičně vyhlášení nejlepší masky. Mimo jiné pořádáme na festivalu také fotosoutěž, kdy má každý návštěvník možnost nafotit mobilem nebo malým digitálním foťákem momentku z festivalu s možností vyhrát zajímavou cenu.

Loni se objevily stížnosti na areál Bezdězu kvůli přeplněnosti. Učinili jste nějaká opatření?
Změny v areálech jednotlivých hradů se vždy řeší s ohledem na danou kapacitu a návštěvnost. Festival na Bezdězu  a na Bouzově letos v rámci bezpečnosti a komfortu návštěvníků dostane nový větší areál, stejně jako tomu je od loňska na Točníku a na Švihově, kde se areál přesunul přímo z prostoru hradů na blízké louky.

text: Petr Adámek, foto: Tomáš Jeřábek

zavřít