Ján Trstenský (Grape festival): La Roux jsme vyjednávali tři roky

Vydáno 08.08.2014 | autor: redakce

Slovenský festival Grape otevře své brány už v pátek 14. srpna. Jeho hlavními hvězdami jsou La Roux, Klaxons, Editors či Wilkinson. Ján Trstenský, jeden z hlavních organizátorů nám popsal, co nového si tentokrát v Piešťanech připravili, a také nám prozradil, co si myslí o nedávném komentáři kapely IneKafe ke kvalitě slovenských festivalů.

Ján Trstenský (Grape festival): La Roux jsme vyjednávali tři roky Ján Trstenský (Grape festival): La Roux jsme vyjednávali tři roky


Grape n


Kolik členů má tým, který připravuje festival po organizační stránce?

Začínáme v tříčlenné sestavě, později přibíráme další dva kolegy na produkci a na místě pak pracuje v tom užším týmu asi dvanáct lidí.

Jde o práci po celý rok?
Určitě ano, začínáme s přípravou asi dva týdny po skončení toho uplynulého ročníku. Připravujeme program, novou grafiku, oslovujeme první sponzory a začínáme řešit i další věci.

Koho bylo nejtěžší letos dovézt?
Tento rok jsme měli celkem štěstí a většina kapel se podařila relativně bez problémů. Ale například La Roux jsme vyjednávali v podstatě tři roky a až teď to vyšlo. Nejdelší komunikace probíhala s Editors, protože nás oslovili už před uskutečněním předešlého ročníku, to je trochu kuriozita.


Pokud zapátráte v paměti, na který ročník vzpomínáte nejvíc?

Určitě na ten první, protože to pro nás byla obrovská zkušenost. Navíc jsme už na prvním ročníku přivítali skupiny jako Röyksopp nebo Parov Stelar Band, což bylo na nováčka docela pěkné sousto.

O jakého umělce nejvíc usilujete, ale zatím se ho nepodařilo dovézt?
Těch kapel je hrozně moc, každý rok oslovíme asi 70 zahraničních interpretů. My se samozřejmě musíme pohybovat v našich cenových relacích. Jména ale neprozdradím, abychom to nezakřikli. Věřím, že časem dovezeme všechny kapely, které jsme chtěli.

Grape grape juraj a janGrape: Juraj a JanJaké vychytávky, co se týče areálu, jste připravili pro letošní ročník?
Tento rok jsme spolupracovali se studenty architektury a vymysleli speciální vstupní bránu, obrovské zrcadlo (10m) nebo docela vtipné houpačky. Chceme, aby byl festival i po stránce vzhledu areálu výjimečný.

Jste žánrově velmi blízcí fanouškům Pohody. Nepřetahujete se o návštěvníky?
Myslím, že jsme přeci jen více zaměření na mladšího fanouška. Ale určitě je velká část lidí stejných. Spíš si myslím, že jsou lidé rádi, že můžou jít namísto jednoho festivalu na dva. Jsme od sebe víc jak jeden měsíc, to je pro ně taky plus.

Pomáhali Vám v začátcích?
Pohoda nám v začátcích určitě pomohla, hlavně svými radami a zkušenostmi. Hodně lidí z jejich širšího týmu pracovalo pro nás. Teď už je to i naopak a pár našich lidí zapracovalo na Pohodě. S Mišom Kaščákem jsme dlouholetí kamarádi a věřím, že to tak i zůstane.

Co bylo nejtěžší při organizaci prvního ročníku?
Snad všechno. Hlavně bylo velmi těžké získat finance, abychom mohli všechno zaplatit. Stejně tak sehnat správný tým lidí bylo hodně náročné. Naštěstí nám pomohli kamarádi, vzali si dovolené a bez nároku na finance to s námi odmakali. Bylo to neskutečné, protože nás hned první ročník chytla pořádná bouřka, ale i tak jsme si to fakt užili.

Je pro Juraje jako pro pořadatele výhodou, že je aktivním hudebníkem (frontman Billy Barman, pozn. red.)?
Určitě ano, hodně věcí umí dobře nastavit a dokonale rozumí požadavkům kapel. Je to rozhodně plus.

Grape inekafe postPřed nedávnem IneKafe zveřejnili text o tom, jak je servis na některých slovenských festivalech pod standardem. Co byste k tomu řekli?
To nevím, my máme špičkový aparát od české firmy Highlite, asi nejlepší v Evropě, a tak je to u nás na nejvyšší úrovni. Dokonce i zahraniční kapely nás každý rok chválí, že u nás dostaly všechno, co potřebovaly. V každém případě je to na skupině IneKafe, na jaké festivaly chodí hrát. Myslím, že kapela jejich velikosti by asi měla mít vlastního zvukaře, a tak bys i ušetřili hodně problémů. Zároveň jim věřím, že některé malé festivaly to můžou flákat.

V čem jste podle vás odlišní od ostatních festivalů?
Možná tím, že se nesnažíme jen přinést zajímavé kapely, ale chceme, aby měl festival svoji nezaměnitelnou tvář a atmosféru. Každý rok vymýšlíme pro lidi hodně novinek, spolupracujeme se zajímavými a kreativními lidmi. Areál festivalu nám navrhují uznávaní architekti a velkou důležitost přikládáme i samotnému vizuálu každého ročníku. Věnuejem se umění, módě, sportu, zdravé stravě, je toho zkrátka velmi nehudebního, co ještě nabízíme.

Jezdíte do zahraničí čerpat inspiraci?
Ano, chodíme. Organizací nás zaujal například švýcarský St.Gallen Open Air nebo polský Opener v Gdyni. Velmi zajímavý byl i Berlin festival. Všude jsme se snažili inspirovat něčím užitečným.

Dáváte šanci mladým slovenským kapelám. Které byste v programu doporučili?
Každý rok u nás hraje 4-5 nových slovenských kapel. Určitě bysme upozornili na Fallgrapp, Election In The Deaftown nebo Half White Half Blue.

Věříte, že budete mít letos vyprodáno?
Letos jsme optimisti, věříme, že se tak stane.

text: Kateřina Nováková

 


 

grape 2014TOP

zavřít